Kas čaulai aiz ādas
Vārds "ofšors", ar ko apzīmē ārzonas kompānijas, sabiedrībā jau visai sen ieguvis negatīvu konotāciju, jo nereti tas uzpeld stāstos par uzņēmumu izvairīšanos no nodokļu nomaksas vai patiesā labuma guvēju slēpšanu. Līdz ar Latvijas trešās lielākās "ABLV" bankas krahu ofšoriem pievienojies vēl kāds termins – "čaulas uzņēmumi".
Skaidrojam
ar ko tad īsti čaulas uzņēmumi atšķiras no ofšoriem un vai aiz tiem vienmēr slēpjas blēži.


Nevienam vairs nav noslēpums, kas slēpjas aiz finanšu piramīdu shēmām. Maskavā nupat
miris
1990. gados Krievijā dibinātās finanšu piramīdas MMM radītājs Sergejs Mavrodi. Savulaik Mavrodi agresīvās reklāmas kampaņās telekanālos aicināja Krievijas iedzīvotājus noguldīt naudu finanšu shēmā MMM, solot līdz 3000% lielu peļņu. Kompāniju MMM tiesa atzina par bankrotējušu 1997. gadā, bet Mavrodi izvirzītas apsūdzības finanšu krāpniecībā, kuras dēļ noguldītāji zaudēja summu, kas līdzvērtīga vairāk nekā 70 miljoniem eiro.


Krietni veiksmīgāk karjera ievirzījusies bijušajam NBA centram Šakilam O'Nīlam, kurš
atzinis
– tagad viņš pelna krietni vairāk naudas nekā tad, kad devās laukumā. O'Nīls savā 19 gadus ilgajā NBA karjerā nopelnīja 292 miljonus ASV dolāru, bet vienas sezonas laikā viņa lielākā alga bija 27,7 miljoni. Tagad viņa vārds ir kļuvis par zīmolu un reklāmas seju lērumam produktu.
Traģēdija Krievijā
Vakar Krievijas pilsētas Kemerovas tirdzniecības centrā "Ziemas ķirsis" izcēlās
ugunsgrēks
, kurā dzīvību zaudējuši vismaz 64 cilvēki, tostarp 41 bērns. Glābšanā iesaistīti 660 glābšanas dienesta darbinieki. Ugunsgrēka cēlonis vēl nav zināms, bet atbildīgās iestādes sākušas izmeklēšanu. Patlaban zināms, ka ugunsgrēks sākās tirdzniecības kompleksa augšējā stāvā izklaides zonā, un tā laikā daudzi upuri atradušies kinoteātra zālēs. Divās no zālēm esot iebrucis jumts.


Sākoties ugunsgrēkam, tirdzniecības centrā ieslēgusies trauksmes signalizācija, taču to pēc īsa brīža
atslēdzis
privātās apsardzes firmas darbinieks. Līdz ar to tūlītēji nav uzsākta evakuācija. Tiesībsargi risina apsarga aizturēšanu.


Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
paudis
līdzjūtību ugunsgrēka upuru tuviniekiem. 
Sliktāk vairs nevar būt
Vakar Latvijas futbola izlase
cieta
vienu no apkaunojošākajiem zaudējumiem futbola vēsturē. Ar rezultātu 0:1 zaudējām Gibraltāra valstsvienībai. Tā Gibraltāram bija otrā uzvara vēsturē. Treneris Aleksandrs Starkovs
neslēpa
, ka spēlētājiem un treneru korpusam ir kauns par zaudējumu, bet futbolā nereti notiek paradoksi, ka komandas, kuras kontrolē spēli, piedzīvo zaudējumus.


Latvijas Futbola federācija pirmdien arīdzan
paziņoja
, ka izmeklēs aizdomīgo spēli starp pirmās līgas vienībām Rēzeknes FA/BJSS un Preiļu BJSS. Abas komandas pagājušajā piektdienā savā starpā tikās pirmās līgas komandu pirmssezonas turnīrā "Mercure" Rīgas kauss. Preiļu komanda divas iepriekšējās spēles turnīrā bija zaudējusi ar kopējo rezultātu 0:18, bet piektdienas mačā guva negaidīti graujošu uzvaru ar 8:0.


Tikmēr hokejistam Mikam Indrašim nav izskaidrojuma, kāpēc Rīgas "Dinamo" sezona bijusi tik slikta. "Savā starpā ar džekiem runājam, ka vasarā esam kārtīgi patrenējušies un ka šī varētu būt īstā sezona, kad labi nospēlēsim, bet še tev atkal… Viena konkrēta izskaidrojuma tam nav. No sākuma treneris bija Sandis Ozoliņš. Kā nekā autoritāte, un visi viņu klausīja, bet… Daudzas spēles zaudējām ar vienu ripu, un visu laiku mums kaut kā pietrūka. Paši tā arī netikām skaidrībā,"
skaidro
hokejists.
Vēl portālā Delfi:
Āgenskalna tirgus sakņu paviljonam Rīgas dome
iecerējusi
demontēt par bīstamu kļuvušo jumtu, bet neskaidrības valda par pārējā paviljona nākotni. Viens no scenārijiem paredz iespēju, ka par paviljona likteni lems nākamais nomnieks. Cits scenārijs – paviljonu dome nojauks pavisam.


Kāds 1940. gadā dzimis Igaunijas pilsonis Natans Meklers pagājušajā nedēļā Latvijā
reģistrējis
divus uzņēmumus, katra uzņēmuma pamatkapitālu nosakot septiņu miljonu eiro apmērā.


Šodien savu 70. dzimšanas dienu
svin
leģendārās rokgrupas "Aerosmith" dibinātājs un vokālists Stīvens Tailers, kurš slavens ne tikai ar savu iespaidīgo balsi, akrobātiskajām kustībām un ekscentrisko tēlu, bet arīdzan vētrainu dzīvesveidu un privāto dzīvi.


"Viņa" ļauj
palūkoties
modeles profesijas aizkulisēs – Rīgas modes nedēļā jau trešo reizi ir arī 16 gadus vecā Amanda Krūze. Viņa vēl ir skolniece, un viņas dienas aizrit gan skolā, gan dažādos modeles darbiņos. Ja agrāk viņa nemaz nebija iedomājusies, ka varētu būt modele un savu karjeru saistīt ar šo jomu, tad tagad viss ir krasi mainījies.


Kādu skādi sāls spēj nodarīt automašīnām?
Te
atbilde.
Dienas versija:
Domnīcas "Certus" pētnieks Vjačeslavs Dombrovskis
spriež
par lielo datu sniegtajām iespējām. To ir ļoti daudz, bet vien neliela daļa ir viegli analizējamā formā. "Lielajā pasaulē top jauni tehnoloģiskie brīnumi, un gan jau pēc kāda laika mēs sagaidīsim, ka no lielajiem datiem radītie jaunie produkti un pakalpojumi tiks piedāvāti iegādei arī Latvijā. Taču mēs uzskatām, ka, pastāvot zināmiem nosacījumiem un pietiekamai uzņēmībai, arī Latvija var būt nevis pasīvs novērotājs, bet jaunās ēras dalībnieks un arī pelnītājs. Kā to izdarīt?" jautā Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!