Foto: Publicitātes foto
Pārkreditācija ir iespēja refinansēt savu esošo kredītu pie cita kredītdevēja uz jauniem un labākiem noteikumiem, piemēram, zemāku procentu likmi vai iespēju saņemt papildus aizdevumu, ko esošais kredītdevējs neizsniedz. Pārkreditācijas rezultātā tiek dzēsts esošais kredīts un noslēgts jauns kredītlīgums citā kredītiestādē.

Viens no galvenajiem mērķiem, kāpēc klienti izvēlas pārkreditēties pie kāda cita kredītdevēja, ir procentu maksājumu samazināšana. Kā atzīst "West Kredit" eksperts Artūrs Silantjevs, cilvēki bieži noslinko un nesalīdzina vairākus piedāvājumus, rezultātā tiek paņemti neizdevīgi kredīti. "Apzinot potenciālos kredītdevējus, nevajadzētu aprobežoties tikai ar telefona zvanu uzņēmumam – jāsatiekas, jāsaņem aprēķini, grafiki un līgumi. Ja kāds kredītdevējs atrunājas, ka līgumu saņemsiet vēlāk, jāsāk uzmanīties par kādiem slēptiem noteikumiem." Tas, kam jāpievērš vislielākā uzmanība, ir procentu likme, līguma noteikumi un nākotnē iespējamie pirmstermiņa atmaksas noteikumi.

Lai arī visbiežāk pārkreditēšanos klienti veic nebanku kreditēšanas sektorā, bieži uz nebanku sektoru pārkreditējas arī banku klienti. "Stāsti ir ļoti dažādi. Piemēram, klientam ir bijušas problēmas, tādēļ dažus mēnešus nav veikti kredītmaksājumi. Neskatoties uz to, ka cilvēks savu situāciju ir sakārtojis, banka vairs nenāk pretī, lauž līgumu un klientam mēneša laikā jāatmaksā visa atlikusī kredīta summa. Arī citas bankas ar šādiem klientiem vairs nestrādā, jo viņi tiek ielikti nemaksātāju reģistros. "West Kredit" svarīgāk ir, lai klients pierāda savu maksātspēju," stāsta A. Silantjevs. "Otrs piemērs ir kredītu maksātāji bankām, kuri nepilda savas saistības par mazajiem kredītiem. Mazo kredītu izsniedzēji nodod lietu tiesai, kas tālāk – tiesu izpildītājiem, tie īpašumam uzliek piedziņas atzīmi. Šāda atzīme bankai ir pamats lauzt līgumu, jo tajā noteikts, ka pret īpašumu nedrīkst tikt vērstas piedziņas no trešajām pusēm. Arī šajā gadījumā cilvēkam ir tikai divas izvēles – nolīst alā un gaidīt, kad viņa īpašumu izsolīs, vai arī risināt situāciju pārkreditācijas ceļā."

Artūrs Silantjevs atzīst, ka bieži cilvēki nemaz nav interesējušies par iespējām izmantot konkurējošo kredītdevēju piedāvājumus, kas ļautu risināt sasāpējušo situāciju. "Lai arī informācija ir plaši pieejama, visbiežāk cilvēki nāk pie mums ar situācijas izklāstu, bet mēs piedāvājam iespējamos risinājumus, piemēram, pārkreditāciju. Tāpat cilvēkiem ir maldīgs priekšstats, ka ar ieķīlātu īpašumu viņi nevar brīvi rīktoties. Ar kredītdevēja akceptu īpašumu var gan pārdot, gan pārkreditēt. Kredītdevējs nedrīkst šādu iespēju liegt, to stingri regulē PTAC."

Tomēr jāatceras – pārkreditācija nebūs zāles jebkurā situācijā. "Pārkreditācija nenozīmē to, ka cilvēks ar problēmām vienā iestādē droši var doties uz nākamo. Pirms piešķirt kredītu, mēs rūpīgi izvērtējam cilvēka finansiālo situāciju un iespējas aizdevumu atmaksāt," uzsver Silantjevs. "Taču pēdējos gados cilvēki savas problēmas sāk risināt laicīgi un negaida, līdz ūdens smelsies mutē."

Pārkreditācija ir iespēja rast izdevīgākus kredīta noteikumus ne tikai patērētājiem, bet arī saimnieciskās darbības veicējiem – uzņēmumiem un pašnodarbinātām personām. "Cilvēki ir ļoti aktīvi – meklē iespējas realizēt savas biznesa ieceres un projektus. Apmēram 40% no mūsu kredītņēmējiem ir uzņēmēji, kuri uzsāk biznesu, maina darbošanās sfēru vai meklē atspēriena punktu lielākam izrāvienam. Tāpat mūsu klientu vidū ir lauksaimnieki un mazās zemnieku saimniecības, kurām nepieciešami tūlītēji līdzekļi, piemēram, sējai," stāsta Artūrs Silantjevs. "Bankas mazajiem uzņēmējiem nav ļoti pretīmnākošas, turklāt bieži liedz turpmāku atbalstu uzņēmumiem, kuriem pirmais biznesa plāns nav izdevies, taču ir citas lieliskas idejas, ko tie gribētu realizēt. Ja uzņēmēja nekustamais īpašums to ļauj, "West Kredit" piedāvā palīdzēt risināt arī biznesa attīstības jautājumus. Skatāmies uzņēmuma biznesa plānu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!