Koļegovas reputācija
Šodien uz
interviju
pie Jāņa Dombura ieradās vides ministrs Kaspars Gerhards. Abi pievērsās Valsts vides dienesta ģenerāldirektorei Ingai Koļegovai, kurai uzrādīta apsūdzība par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā. Gerhards
pauda
, ka Koļegovas reputācija ir laba, bet deklarāciju viņa, visticamāk, vienkārši netīšām nepareizi aizpildījusi.


Reputāciju pabojājušā Ilmāra Rimšēviča vietā Latvijas Banku šonedēļ Frankfurtē
pārstāvēs
viņa vietniece Zoja Razmusa. Savukārt pats Rimšēvičs drīzumā
dosies
uz Satversmes aizsardzības biroju, kas policijas un KNAB veikto izmeklēšanu vēro no malas. Birojs šobrīd nezina, kam ticēt, jo ar kardināli pretējām versijām un liecībām, ne vienmēr ir tik vienkārši nonāk līdz "patiesības graudam". 


Patiesības graudu mums sarūpējis OECD,
brīdinot
, ka Latvijai nepieciešams būtiski palielināt minimālo pensiju apjomu. Organizācija mudina palielināt pamata pensijas līmeni, kas šobrīd ir 8% no vidējās algas, līdz aptuveni 20% slieksnim. 
Noraida kopdzīves likumu
Viena deputāta balss šodien
pārvilka svītru
10 tūkstošu iedzīvotāju parakstītajai Kopdzīves likuma iniciatīvai, kas paredzēja iespēju nelaulātiem pāriem pie notāra reģistrēt savu kopdzīvi, tādējādi nodrošinot tiesības dažādos gadījumos. Šobrīd, piemēram, partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā.


Deputāti šodien arīdzan iepazinās ar Centrālās vēlēšanu komisijas
priekšlikumu
paplašināt balsošanas iespējas Eiroparlamenta vēlēšanās. Komisija pievērsās arī Saeimas vēlēšanām,
piedāvājot
veidot atvērtus sarakstus.


Saeimā drīz būs gaidāmas
izmaiņas
. Politiķim Ingmāram Līdakam noliekot deputāta pilnvaras, Zaļo un zemnieku savienības deputātam Valteram Dambem turpmāk būs pastāvīgais mandāts, bet Inesei Aizstrautai – "mīkstais" mandāts.
Bagātnieku tops
Žurnāls "Forbes" šonedēļ publicēja ikgadējo
miljardieru topu
. Pērn savu bagātību palielinot par 39,2 miljardiem dolāru, uzņēmuma "Amazon" īpašnieks Džefs Bezoss iekarojis saraksta pirmo vietu. Topa otrajā vietā šogad ierindojās "Microsoft" dibinātājs miljardieris Bils Geitss ar 90 miljardiem dolāru, bet trešajā vietā – 84 miljardu dolāru īpašnieks Vorens Bafets.


Pārmaiņas notikušas arī Latvijas
lielāko banku topā
. Pēc aktīvu apmēra par otru lielāko banku kļuvusi "Luminor Bank", kas dzima pērn oktobrī, kad darbību Baltijas valstīs apvienoja "Nordea Bank AB" Latvijas filiāle un "DNB banka". Trijnieka augšgalā ir "Swedbank", bet to noslēdz "SEB banka".


Sīva konkurence iezogas arī taksometru nozarē. Drīzumā pie mums
parādīsies
Krievijas tiešsaistes pakalpojumu operators "Yandex.Taxi", kas sniedz līdzīgu pakalpojumu "Taxify" piedāvātajam, bet, iespējams, par zemāku cenu. Savukārt pat vairākām filmām neizdodas glābt dāņu rotaļlietu ražotājus "Lego", kam pērn par 8%
sarukuši ienākumi
.
Vēl portālā Delfi:
Ieviešot inovācijas finanšu nozarē, nedrīkst aizmirst par kiberdrošību un patērētāju aizsardzību, mums
stāsta
Eiropas Komisijas Jaunuzņēmumu un inovāciju daļas vadītājs Pēteris Zilgalvis.


ASV noteikusi
jaunas sankcijas Ziemeļkorejai
. Šoreiz iemesls ir Kima Čenuna vaina diktatora pusbrāļa noslepkavošanā pērn. Šīs slepkavības dēļ ASV nosaka ķīmisko un bioloģisko ieroču sankcijas pret Ziemeļkoreju papildus jau pastāvošajām sankcijām, kuras saistītas ar kodolieroču un ballistisko raķešu programmām.


Indonēzijas ciematā māņticīgi iedzīvotāji
nogalinājuši
aizsargājamās Sumatras tīģeru sugas pārstāvi, jo domājuši, ka dzīvnieks ir mitoloģiska, pārdabiska būtne, kas spēj mainīt izskatu.


Tallinā šodien sākās pasaules čempionāts ziemas peldēšanā.
Te
atradīsi drebuļus uzdzenošas fotogrāfijas no sacīkstēm. Savukārt
šeit
paslēpts raksts par asu izjūtu meklēšanu tepat Gaujas Nacionālajā parkā.


Jaunā māksliniece Lote Vilma Vītiņa
spriež
par "Arsenālā" apskatāmo izstādi "Nākotnes valsts". Nosaukums vien viņai uzdzenot drebuļus, jo atgādina par gleznošanu kādai stipendijai par tēmu "Glezniecības nākotne". "No otras puses, ja jau nākotne ir tik neparedzama, var ļaut pilnu vaļu fantāzijai," raksta Vītiņa. Savukārt
te
vari lasīt stāstu par Agnesi Narņicku, kura radījusi zīmolu "One Wolf".
Dienas versija:
Jānis Bergs
raksta
par nākotni darba tirgū, prognozējot, ka "lielās kompānijas ar saviem treknajiem runčiem un vagariem, kuri bīda, organizē un algo pašnodarbināto "speciālistu" masu, ko pakāpeniski, rāmi, lēnām izautomatizē roboti un mākslīgais intelekts. Tad mazie privātie uzņēmumi, kuros, cik esmu redzējis gan Latvijā, gan ASV, cilvēki strādā ilgāk un jūtas drošāk, un, protams, pensionāri, ierēdņi un bezdarbnieki, kurus uztur sākumā minētā robotu, brīvā darbaspēka un menedžeru armija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!