Foto: Publicitātes foto
Neglīts tīklojums uz kājām nav tikai vizuāls, kosmētisks defekts. Tas sevī slēpj nopietnu saslimšanu, kas saistīta ar pastāvīgu un neatgriezenisku kāju vēnu paplašināšanos, vēnu sieniņu nodilšanu un mezglu veidošanos – varikozi. Kā laikus pamanīt un ārstēt to, iesaka Rīgas 1. slimnīcas ķirurģe Jeļena Farbere.

Vēnu varikoze ir virspusējo kāju vēnu nepietiekamība, kas ir ļoti izplatīta problēma. Tās izpausmes var redzēt uz ādas apmēram 70-90% cilvēkiem: kapilāro vēnu nepietiekamības dēļ veidojas zirnekļveida tīklojums uz kājām. Vēl sliktāk, ja zem ādas izspiedušies vēnu mezgli – tā ir stumbru vēnu nepietiekamība ar vēnu sānu zaru varikozi. Populācijā to novēro apmēram 20-40% cilvēku.

"Kā liecina statistika, 80 no 100 pacientiem trofisko vēnu veidošanās iemesls ir tieši vēnu mazspēja. Kājas sāp, rodas pietūkums un brūces, kuras cilvēki negrib pamanīt. Bet, ja ir brūce un tā nav sadzijusi pēc vairāk nekā četrām nedēļām, tas ir pamatots iemesls vizītei pie ārsta," skaidro speciāliste.

Vai vainīga gravitācija?

Asinsriti ietekmē zemes pievilkšanas spēks. Orgāniem, kas novietoti augstāk par sirds līmeni, gravitācija darbojas pozitīvi uz asins cirkulāciju, savukārt pretēji uz apakšējo ekstremitāšu asinsvadiem. Vēnu vārstuļu nepietiekamības vai vēnu tonusa pazemināšanās gadījumā gravitācija apgrūtina normālu asinsriti. Šajā gadījumā vēnas ir pārpildītas ar venozajām asinīm, kā rezultātā notiek to deformācija. Šādas vēnas sauc par varikozi paplašinātām.

Cēloņi un sekas

Varikozi paplašinātu vēnu attīstības iemesli:

  • venozo vārstuļu neesamība, to bojājums vai pārmantoti defekti,
  • ilgstoša atrašanās vertikālā stāvoklī,
  • aptaukošanās,
  • smagumu celšana,
  • grūtniecība.
Pamanīt, ka ar vēnām kaut kas nav kārtībā, nav tik vienkārši.

"Ne visi zina, ka lielākā daļa brūču uz kājām, dažādi jēlumi un čūlas ir tiešas vēnu mazspējas, varikozes sekas. Lai kā mēs to nevēlētos, ar dažādām ziedēm pašrocīgi šādas ādas izmaiņas izārstēt nav iespējams," saka Jeļena Farbere.

Ja, paskatoties uz savām kājām, redzat, ka vēnas ir kļuvušas līkumotas, tumši zilas vai violetas, ja uz potītēm parādījušies nevienmērīgi brūngani plankumi, kājas sāp un uzpampst, dažkārt rodas krampji un smagākos gadījumos uz ādas parādās čūlas, tas nozīmē, ka nepieciešama flebologa konsultācija.

"Mani pacienti bieži saka – kaut kur atsituši kāju pret gultas malu, akmeni, krēslu, stabu. Parasti šādos gadījumos cilvēki apstrādā ievainoto vietu ar ko līdzīgu briljantzaļajam. Ja brūce nedzīst ilgāk nekā mēnesi, tiek lietotas dažādas ziedes. Šī mājas ārstēšana dažreiz ilgst gadus. Taču kā ārsts varu teikt: dārgie pacienti, jūs varat lietot ziedes, kas maksā no diviem līdz pat simts eiro par tūbiņu – tas nelīdzēs. Problēma ir jārisina saknē, bet vispirms jāsaprot, kāpēc ievainojums nedzīst," skaidro ķirurģe.

Tāpēc svarīgi zināt varikozes simptomus:

  • izlocītas, tumši zilas krāsas vēnas uz kājām,
  • brūngana ādas pigmentācija stilbu un potīšu rajonā,
  • sāpes kājās,
  • krampji kāju muskuļos,
  • izčūlojumi uz ādas.
Ja tiek ignorēti šie "pirmie trauksmes zvani", vēlāk var rasties sarežģījumi – ekzēma, ādas izčūlojumi, asiņošana no mezgliem, tromboflebīts, plaušu artērijas trombembolija. Visas šīs slimības ir samērā smagas, savukārt plaušu artērijas trombembolija var novest pie nāves.


Kā diagnosticēt?

Vēnu diagnostikas procedūra ilgst 10-15 minūtes (abām kājām). Ārsts ar ultraskaņas izmeklēšanu izvērtē dziļo un virspusējo vēnu stāvokli.

"Ja vēnas netiek ārstētas, tad tās nosprostojas – organismā nenotiek parastā asins aizplūšana no ekstremitātēm uz sirdi. Un tad rodas "purva" efekts. Asinis aizkavējas šajās vietās, nenonāk atpakaļ asinsritē, tādējādi rodas pietūkums un brūces, kas tālāk var izraisīt citas problēmas. Pēc tam sākas hroniski iekaisumi un šūnu sabrukšana un pūšana. Kaitīgās vielas nonāk cilvēka asinīs, mūsu galvenais filtrs – nieres, tiek pastāvīgi pārslogotas. Ja uz kājām parādījušās brūces, tās uzpampst un sāp, ir redzami vēnu mezgli, noteikti jādodas pie ārsta! Un nevajag domāt, ka ārstēt var tikai ar operāciju. Metožu ir daudz, atkarībā no kāju stāvokļa. Tāpēc jo agrāk paciente apmeklēs ārstu, jo labāk," – rekomendē daktere Farbere.

Kā ārstēt?

Vēl pirms pāris desmitgadēm ierastākā paplašinātu vēnu ārstēšanas metode bija operācija, kuras laikā bojātās vēnas tika izņemtas. Tagad, atkarībā no vēnu stāvokļa, pacienta vēlmēm, un ārsta ieteikuma var izvēlēties vienu no metodēm. Ir iespējama ne tikai operācija, bet arī konservatīvā terapija.

1.Konservatīvā terapija

Konservatīvā terapija neizārstē varikozi, bet palīdz aizturēt progresēšanu, samazina kāju tūsku un sāpju simptomātiku. Piemēram, sklerozēšana palīdz savienot mazos asinsvadus, novērst tā sauktās "zvaigznītes". Asinsvadā ar injekciju palīdzību tiek ievadīta viela, kas salīmēs vēnu sieniņas savā starpā. Ar laiku salīmētā vēna uzsūcas. Procedūra tiek veikta bez anestēzijas un aizņem 5-15 minūtes.

Venozu čūlu terapijā zelta standarts ir kompresijas terapija. Elastīgās kompresijas ārstnieciskais efekts tiek panākts ar to, ka, saspiežot vēnas, tiek samazināts to apjoms, uzlabojas venozo vārstuļu funkcija, paātrinās venoza asinsrite, samazinās tūska.

Kompresijas trikotāža var būt pusgaro un garo zeķu, zeķubikšu veidā. Tās tiek izšķirtas pēc dažādām kompresijas funkcionālajām klasēm, tāpēc to izvēlas ārstējošais ārsts individuālā kārtībā.

2. Ķirurģiska varikozes ārstēšana

Jāatzīmē, ka zemādas vēnu izoperēšana netraucē asinstecei un nav bīstama organismam. Caur zemādas vēnām, kuras skar varikoze, normā caurtek vien 10 procenti asiņu. Pārējās asinis plūst caur dziļajām kāju vēnām, tādēļ, pēc varikozo vēnu izoperēšanas, vairumā gadījumu virspusējo vēnu funkciju kompensē kāju dziļās vēnas.

Tradicionālā metode varikozes ārstēšanā ir flebektomija. Tā tiek izmantota ar mērķi izņemt visu virspusējo vēnu gadījumos, kad vēnu bojājums ir izteikts, un mazinvazīvas metodes nav efektīvas. Flebektomija nepieciešama, ja ir izteikta varikoze un liela apjoma vēnu bojājumi (diametrs lielāks kā 10 mm), ir lielie varikoza mezgli vai bija tromboflebīts.

Lielāka izmēra asinsvadus var piededzināt, veicot lāzerkoagulāciju. Procedūru veic ar lokālo anestēziju, ultraskaņas kontrolē. Metodes pamatā ir nevis slimās vēnas posma izņemšana, bet gan tā slēgšana.

Jebkuru vēnu problēmu gadījumā nevajag gaidīt, kamēr tās pāries. Meklējiet palīdzību pie speciālista. Rīgas 1. slimnīcā pieejama visa veida diagnostika, ārstu speciālistu konsultācijas un ķirurģiska ārstēšana.

Pieraksts tiešsaistē vai pa reģistratūras tālruni: 67366323.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!