Olimpiāde ir sākusies
Šodien Phjončhanā
svinīgi atklāja
ziemas olimpiskās spēles. Arī Latvijas delegācija Daumanta Dreiškena vadībā
stalti un ar smaidu iesoļoja
Phjončhanas spēļu stadionā. Piedāvājam
ieskatu "olimpiskajā maratonā"
, pievēršoties gan spēļu politiskajam aspektam, gan ikdienišķākām tēmām, piemēram, olimpiādes izmaksām un vēdera kaitēm.


Lai gan jebkāda Krievijas valsts simbolika šajās olimpiskajās spēlēs ir aizliegta, atbalstu krievu daiļslidotājiem ar maziem karodziņiem
pauduši
korejiešu līdzjutēji. Atbalstu krieviem nesniedza Sporta arbitrāžas tiesa,
noraidot
visu 47 Krievijas sportistu iesniegtās apelācijas par Starptautiskās Olimpiskās komitejas atteikumu ielūgt viņus uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Dienvidkorejā
ieradusies
ir arī tās kaimiņvalsts diktatora Kima Čenuna māsa.


Portāls "Delfi" rūpīgi sekos līdzi katram olimpiādes notikumam, kurus vienkopus atradīsi sadaļā "
Phjončhana 2018
".
Latvijas komandas sadaļā
var iepazīties ar visiem Latvijas olimpiešiem, aplūkot
kādi ir olimpiskie sporta veidi
un
lasīt par olimpisko spēļu vēsturi
. Aktuāls vienmēr ir arī sacensību kalendārs,
kurš atrodams šeit.
Deripaska pret Navaļniju
Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs vakar
publicēja
izmeklēšanas materiālus, kuros Krievijas vicepremjers Sergejs Prihodjko vainots par īpašas labvēlības saņemšanu no alumīnija magnāta Oļega Deripaskas.


Pētījumā apgalvots, ka publiski maz zināmais politiķis Prihodjko viesojies uz Deripaskas jahtas, kur, domājams, ieradies miljardiera privātajā lidmašīnā. Opozicionārs to uzskata par kukuļņemšanas piemēru un izskaidrojumu, no kurienes ierēdnim bez lieliem oficiāliem ienākumiem pieder milzīga villa pie Maskavas un miljoniem vērti dzīvokļi.


Deripaska nepalika atbildi parādā, šodien
solot
pret Navaļniju vērsties tiesā, saucot pētījumu par daļu no kampaņas pret savu reputāciju. Tikmēr Krievijas valsts kontrolētie mediji par Navaļnija atklāsmēs klusē.
'Nameja gredzena' atpelnīšana
Filmas "Nameja gredzens" veidotāju ambīcijas ir atpelnīt tās 2,5 miljonu eiro budžetu un nopelnīt naudu nākamās filmas veidošanai, raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu"
atklāja
filmas producents Andrejs Ēķis. Viņš un režisors Aigars Grauba skaidroja, ka Latvijas tirgū tas nav izdarāms, tādēļ mērķis ir parādīt šo darbu visā pasaulē. Pašlaik jau noslēgti līgumi par filmas izplatīšanu Vācijā, kā arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā.


"Nameja gredzens" ir pirmā Latvijas filma, kuras pamatvaloda ir angļu. Latvijas skatītājiem pieejamas divas filmas versijas – angļu valodā ar subtitriem latviski un ar aizkadra tulkojumu latviešu valodā, tomēr bez pilnās dublāžas. Režisors Grauba
klāstīja
, ka pilna dublāža aplaupītu skatītājus. Proti, viņiem garām ietu iespēja dzirdēt lielisko aktieru saspēli. Filmai arīdzan nav bijis vēsturnieks, taču kā scenārija dramaturģiskā konsultante filmas tapšanā
piedalījusies
dzejniece un rakstniece Māra Zālīte.


Pilnu interviju ar filmas veidotājiem skaties
šeit
. Savukārt
te
vari lasīt Svena Kuzmina recenziju par filmu, bet
te
"Cehs.lv" gūtos iespaidus. Ja "Nameja gredzena" vietā priekšroku dod pašmāju komēdijām, tad
šeit
atradīsi septiņus huligāniskus faktus par "Kriminālās ekselences fondu".
Vēl portālā Delfi:
Apritot diviem gadiem valdības vadītāja amatā, Māris Kučinskis
spriež
, ka izdevies nodrošināt stabilu tautsaimniecības izaugsmi. Savukārt OIK slogs turpmākajiem 10 gadiem samazināts par 716 miljoniem eiro, paaugstināta energoietilpīgu uzņēmumu konkurētspēja eksporta tirgos, atvērts dabasgāzes tirgus, ieviesta jauna pieeja ārvalstu investīciju piesaistē, kā arī slēgti vairāki ekonomiskās sadarbības līgumi, tostarp paverot jaunas iespējas Āzijas valstīs.


Noziegumu skaits pērn samazinājies par 3%, tomēr
statistika
liecina, ka tajā pašā laikā pieaudzis sevišķi smago noziegumu skaits – zādzības no privātmājām, jauno automašīnu zādzības, kā arī slepkavības. Tikmēr VID lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret trīs personām, kuras valsts budžetam
radījušas
vairāk nekā miljonu eiro lielus zaudējumus.


Igaunijas uzņēmuma "Taxify" brīdinājums par aiziešanu no Latvijas nav tikai mārketinga triks, bet gan reāls risks, kas var piepildīties, ja tiks apstiprināti Satiksmes ministrijas piedāvātie noteikumi kopbraukšanas regulējumā,
pauž
kompānijas vadītājs Martins Villigs.


Azerbaidžānas līderis Ilhams Alijevs valdošās partijas kongresā
paziņojis
, ka azerbaidžāņiem ir pakāpeniski jātuvojas kaimiņvalsts Armēnijas galvaspilsētas Erevānas atgūšanai. Spriedze Azerbaidžānas un Armēnijas attiecībās jau vairākus gadu desmitus saglabājas armēņu apdzīvotā un pārvaldītā Kalnu Karabahas reģiona dēļ.


Rubrikā "
Rīgas maršruti"
piedāvājam virtuālu
ceļojumu uz Doma laukumu
, atbildot uz jautājumiem, kad un kāpēc tas tapa. Izrādās, tāds, kādu to pazīstam pašlaik, Doma laukums nav pat simt gadus, tomēr šajā laikā piedzīvojis tik daudz – manifestācijas, teroraktu, barikādes, jāņuzāļu andeli, "Aristoteļus" un labdarības maratonus. 
Dienas versija:
Lietuvas centienus izveidot autonomu informācijas tīklu
uzteic
Vidzemes Augstskolas docente Solvita Denisa-Liepniece. Šis tīkls apvienos nozīmīgus objektus un dos iespēju turpināt komunikāciju arī gadījumos, ja pārstās darboties internets vai būs nepieciešams sazināties, neizmantojot internetu. Viens no neseniem pierādījumiem sistēmas izveidošanas nepieciešamībai ir janvāra kiberuzbrukums Lietuvai. Šo uzbrukumu īpašu padara viltus ziņu izmantošana un mediju iesaistīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!