Nāvessodu baseins Kabulā
Uz vienas no kalnainās Kabulas visinteresantākajām virsotnēm atrodams milzu betona peldbaseins. To 1980. gados uzcēla PSRS, kuras spēki tajā laikā atradās Afganistānā un no nemierniekiem aizsargāja komunistu valdību. Ar baseinu PSRS centās iegūt vietējo labvēlību, taču paredzētajam mērķim tas nekad nav izmantots. 1990. gados pielietojumu baseinam atradis Afganistānu pārņēmušais islāmistu grupējums "Taliban". Radikālās organizācijas kaujinieki baseinā izpildīja politiskos nāvessodus, piešķirot tam nelāgu slavu. Visu stāstu par mūsu vizīti Kabulā lasi
šeit
.


Nelāgu slavu Krievijas Kultūras ministrijā
izpelnījusies
satīriskā kinofilma "Staļina nāve", kurā atainota PSRS diktatoru pietuvināto loka cīņa par varu pēc viņa nāves 1953. gadā. Ministrija divas dienas pirms pirmizrādes aizliegusi filmu demonstrēt, jo tā veicina neiecietību un naidu, un pazemo Krievijas cilvēku godu. Citi ierēdņi iet soli tālāk, saucot filmas varoņus par "padebiliem klauniem", kā arī saskata filmā "provokāciju un sitienu pa komunistiem".


Parādoties ziņām, ka Vācijā ražotos "Leopard" tankus turki izmanto
ofensīvā
pret Sīrijas kurdiem, vairāki vācu politiķi
pieprasījuši
, lai tiktu apturēti jebkuri tanku uzlabošanas darījumi, ko iepriekš Turcija pieprasīja.
Sodītie deputāti
Saeimas rudens sesijā pie administratīvā soda
tikuši
10 deputāti. Divreiz sodu saņēmis Artuss Kaimiņš, kurš pārsniedzis braukšanas ātrumu un laikā nav iesniedzis deklarāciju. Askolds Pļaviņš un Vitālijs Orlovs nav sakopuši savu savu īpašumu teritoriju. Savukārt Imants Parādnieks pazaudējis personu apliecinošu dokumentu.


Šodien Ētikas komisija
lēma
, ka deputāts Ingmārs Līdaka pārkāpis ētikas kodeksu, pērn budžeta pieņemšanas sēdē nobalsojot cita tautas kalpa vietā. Līdaka savu pārkāpumu "absolūti nenoliedza". Viņš uzsvēra, ka šobrīd būtu "muļķīgi skaidroties", un atzina savu nodarījumu, aicinot komisiju lemt par sodu. Kolēģi Līdakam izteica brīdinājumu.


Tikmēr deputāts Inesis Boķis
uzskata
, ka jāiet Pāvilostai palīgā cīņā ar
māju – kuģi
. Kad Boķis vēl bija Valmieras mērs, pašvaldībai ilgāku laiku nav izdevies atrisināt situāciju ar kādu mājas – kuģa īpašniekam Argodam Lūsiņam piederošu privātīpašumu.
Bankas vardarbība pret ģimeni
Skaudrā
stāstā
ar portāla "Delfi" aculiecinieka nodaļu dalījusies Aija, kurai banka uzdevusi atmaksāt treknajos gados vīra ņemto kredītu dzīvokļa iegādei. Lai gan pēc maksātnespējas procesa vīram lielākā daļa parāda atlaista, banka nu 45 tūkstošus eiro prasa atmaksāt Aijai, kura galvojusi par kredītu.


"Šķita jau, ka esam sākuši dzīvot. Paši sevi uzturam, neko neprasām, audzinām divus bērnus un vedam viņus uz pulciņiem," stāsta Aijas vīrs, kurš ar ģimeni pēc maksātnespējas procesa no trīsistabu dzīvokļa pārvācies uz vienistabas mitekli, ko piešķīrusi pašvaldība.


Juristi norāda, ka ģimenes vienīgais risinājums ir vēl viens maksātnespējas process, kam šoreiz cauri būs jāiet Aijai. Latvijas Komercbanku asociācijā akcentē – jebkuram, kurš piekritis būt par galvotāju, jāņem vērā, ka pati galvojuma būtība jau paredz, ka atbildība iestājas brīdī, kad kredītņēmējs nespēj segt savas saistības. Arī Tiesībsargs stāsta, ka cilvēciski situāciju izprot, bet tiesiski viss ir pareizi.
Vēl portālā Delfi:
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
brīdina
, ka bērnu vidū populārās "nāriņu astes" rotaļlietas, būtiski palielina risku noslīkt. Savukārt nekustamo īpašumu apsaimniekotājs
uzstāj
, ka jārod stingrāks normatīvais regulējums ietvju tīrīšanai ziemā. Šodien sniegotajā Rīgā notikuši
vairāki desmiti avāriju
, bet "puteņa biļetes" mums ies gar degunu.


Gērnsijas policija
apstiprinājusi
, ka pilsētā sadegušajā automašīnā atrastās vīrieša mirstīgās atliekas ir pazudušais Latvijas pilsonis Mikus Alps. Policija paziņojumā uzsver, ka līdzšinēja izmeklēšanas fāzē nav nekādu liecību par incidenta saistību ar vīrieša aktivitātēm Ukrainā.


Kristapu Porziņģi
izraudzīja
dalībai NBA Zvaigžņu spēlē, līdz ar to viņš kļūs par pirmo Latvijas basketbolistu, kurš piedalīsies šāda mēroga mačā. Spēlē piedalīsies arī Lebrons Džeimss, kurš nule NBA
guvis 30 000 punktu
, kļūstot par septīto un jaunāko spēlētāju vēsturē, kam tas izdevies.


Šodien 81 gada vecumā
mūžībā devies
pazīstamais latviešu kinorežisors Aivars Freimanis. Viņš ir viens no starptautisku slavu ieguvušās Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas stila radītājiem. 2012. gadā Freimanis saņēma "Lielo Kristapu" par mūža ieguldījumu Latvijas kino. Režisors saņēmis arī Triju zvaigžņu ordeni un bija Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts.


Svens Kuzmins
vērtē
producenta Andreja Ēķa un režisora Aigara Graubas veidoto filmu "Nameja gredzens". Viņš spriež, ka globālie mērķi filmai ir nākuši par labu, jo vēlme atpelnīt vairāku miljonu budžetu ir ieviesusi jaunus kvalitātes standartus latviešu kino. Taču scenārijs gan neatbilst pasaules līmeņa prasībām un padara filmu līdzīgu "Disneja" pasaku multenēm. Savukārt filmas varoņus ir grūti uztvert nopietni. Ja pēc šīs recenzijas filmu vairs nevēlies redzēt, tad droši jau rīt dodies uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, kur būs skatāma "Nameja gredzena"
tērpu izstāde
.
Dienas versija:
Kamēr ASV līksmo, bet Ķīna klusē pēc decembrī notikušā fiasko Pasaules Tirdzniecības organizācijas sanāksmē, Eiropai tas nozīmēja sliktas ziņas,
vērtē
Parīzes Politisko zinātņu institūta profesors, kādreizējā Francijas premjerministra Manuela Valsa padomnieks Zaki Laidi. Viņaprāt, Eiropas Savienības dalībvalstīm vajadzētu ar vienotu nostāju pārvarēt ASV barjeras un iegrožot Ķīnu. Protams, to ir vieglāk pateikt, nekā izdarīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!