Jaunienācēju ceļš uz 'Titāniku'
Arvien aktīvāk jauno politisko spēku starpā noris gatavošanās startam 13. Saeimas vēlēšanās. Kamēr vieni spēki steidz meklēt iespējamos sadarbības partnerus, citi turpina audzēt biedru skaitu, bet dažs labs reģionālais spēks vēl domā, vai ir īstais laiks startēt. Portāls "Delfi"
skaidro
, vai un kā nesenāk dibinātās partijas plāno startēt Saeimas vēlēšanās.


Aiziet no Saeimas varētu pieredzējušais ZZS politiķis Ingmārs Līdaka, jo
labprāt kandidētu
uz vakanci Rīgas zooloģiskā dārza vadībā. Zoodārza valde jau trešo mēnesi strādā bez trešā locekļa, bet Rīgas dome ar konkursa rīkošanu nesteidzas. "Man nekad nav bijis mērķis līdz dziļai pensijai būt politikā. Esmu diezgan cieši nolēmis iet atpakaļ uz zoodārzu, ja būs tāda iespēja," stāsta Līdaka.


Savukārt irstošā "Vienotība"
apņēmusies
risināt partijas ģenerālsekretāra jautājumu, tikai nezina, kad to darīs. Pērn novembrī partijas valdes priekšsēdētājs solīja, ka Arta Kampara atrašanos amatā vērtēs decembrī, savukārt decembrī viņš pauda, ka tas notiks gada sākumā. Tagad Arvils Ašeradens skaidro, ka valde vēl šo jautājumu nav vērtējusi, bet "tas, protams, būs dienaskārtībā".
'Māja – kuģis' apmuļķo pašvaldību
Uzņēmējs Argods Lūsiņš, panākot
pozitīvu tiesas spriedumu
"mājas – kuģa" lietā, apmānījis gan pašvaldību, gan tiesu,
uzskata
Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons. Mērs gan piebilda, ka ir pārliecināts par celtnes peldēt spēju. Par to liecinot ēkas konstrukcijas pamati, kur esot atrodamas lielas koka mucas. "Jāliek gudrās galvas kopā, kā šo būvi novākt labticīgi vai…" aicināja mērs.


Saeima absurdās situācijas risināšanā
aicinājusi iesaistīties
piecas ministrijas. Savukārt Latvijas Jūras administrācija
skaidro
– nams ir nevis kuģis, bet būvniecībā esošs pontons. Latvijas likumdošana nenosaka, cik ilgā laikā šāda pontona būvniecība būtu jānoslēdz.


Jau
vēstījām
, ka Pāvilostas novadā pašā jūras krastā uzbūvēta atpūtas māja, kas juridiski atzīta par kuģi, ziņoja laikraksts "Kursas laiks". Cilvēki bez attiecīgas atļaujas uzbūvējuši sev glaunu vasaras namiņu vien divus metrus no jūras, taču, kad to palūgts nojaukt, ir spējuši pierādīt, ka māja nav māja, bet gan peldlīdzeklis, rakstīja laikraksts.
Atliek medaļu izsniegšanu
Latvijas sportisti, kuriem pēc Krievijas sportistu dopinga sāgas pienāktos augstākas raudzes 2014. gada Soču olimpisko spēļu medaļas, tās tomēr
nesaņems februārī Phjončhanā
, kā to iepriekš pieļāva Starptautiskā Olimpiskā komiteja un Latvijas Olimpiskā komiteja. Medaļu ceremonija atlikta, jo diskvalificētie Krievijas sportisti protestējuši pret viņu godalgu atņemšanu Sporta arbitrāžas tiesā. Pie medaļām latvieši, visticamāk, netiks ātrāk par pavasari.


Skeletonistam Martinam Dukuram pienāktos Soču zelts, bet viņa brālim Tomasam – bronza. No Phjončhanā sasniegtajiem rezultātiem būs atkarīga brāļu
Dukuru turpmākā karjera
. Sportistu tēvs un treneris stāsta, ka domas par iespējamo karjeras beigšanu netraucēšot abiem gatavoties četrgades nozīmīgākajam startam.


Tikmēr
ķīviņi raisījušies
par atbalsta personāla došanos līdzi mūsu olimpiešiem. Lielākās diskusijas bijušas ar Latvijas Slēpošanas federāciju, kas vēlējusies lielāku tehnisko personālu. Tā kā Phjončhanā nespēlēs Latvijas hokeja izlase, delegācijā akreditējamo personu skaits bija stingrāk ierobežots.
Vēl portālā Delfi:
Valdība atbalstījusi pakāpenisku pāreju uz
mācībām valsts valodā
vispārējās izglītības iestādēs, kas paredz stundas tikai latviešu valodā no 2021. gada, kā arī
slimnīcu iedalīšanu
piecos līmeņos, kas liks vairākām slimnīcām paaugstināt tagadējo līmeni un piedāvāt jaunus pakalpojumus.


Izčākstējuši divus gadus ilgušie lidsabiedrības "airBaltic" stratēģiskā investora meklējumi,
liecina
portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Satiksmes ministrs Uldis Augulis, kurš vēl pērnā gada nogalē solīja drīzu lēmumu, šo darījuma izgāšanos gan noliedz, tagad norādot, ka "nav briesmīgas steigas" un joprojām notiek sarunas ar trim investoriem.


OCTA arī šogad apdrošinātājiem nesīs zaudējumus, taču tālākam cenu kāpumam nav pamata,
uzskata
Apdrošinātāju asociācija. CSDD un policija
apņēmusies
ar fotoradariem pastiprināti kontrolēt OCTA un tehniskās apskates derīguma termiņus. Tikmēr trešdaļa no Vācijas atvesto automašīnu iepriekš ir nopietni
cietusi negadījumos
.


Davosā uz ikgadējo Pasaules ekonomikas forumu atbraukušos valstu līderus un biznesa pasaules spīdekļus sagaidījušas
dziļas sniega kupenas
. Kā definē foruma organizatori, šogad pasākuma mērķis ir sapulcināt līderus, lai "radītu kopīgu nākotni sadrumstalotā pasaulē". Savukārt sniega kupenas Latvijā draud
pavisam drīz nokust
, jo šī ir pēdējā diena šomēnes, kad valstī valda sals.


Teātra kritiķe Eva Škenderska izcilu vērtējumu piešķīrusi Nacionālā teātra izrāde "Cilvēki, lietas un vietas". Viņa
recenzijā
argumentē, ka režisors Valters Sīlis, runājot par to, kas pašam šķiet svarīgi un interesanti, skatītāju aicina analizēt, vērtēt, pārdomāt, bet, kas simpātiski, neuzspiež vienu pareizo atbildi un nopietnās tēmas spēj risināt, nepazaudējot teātra kā spēles elementu.
Dienas versija:
Nils Sakss-Konstantinovs
spriež
par
baznīcas vainošanu
neveiksmīgajā raķetes startā no Krievijas jaunā kosmodroma. Viņš argumentē, ka svētības funkcija ir nošķirt kaut ko ikdienišķu no Dievam paredzētā. Dievam paredzēto lietu arsenāls var būt diezgan plašs – no rituāla piederumiem un garīdznieka personības līdz mersedesa autobusam un Zemes pavadonim. "Bet, ja raķete nokrita, tad nokrita; tā teikt, svētības vārdus var izteikt tikai vēlamības, nevis solījuma izteiksmē," raksta Sakss-Konstantinovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!