Foto: Publicitātes foto

Klīnikas EGV Androloģijas centrā notikušas pirmās mikro TESE operācijas, kas veiktas zem jaunākās paaudzes mikroskopa ar lielāko palielinājumu Rīgā. Šādas operācijas tiek veiktas, lai iegūtu spermatozoīdus, kurus izmantot pāru medicīniskajai apaugļošanai.

Dr. Zane Vītiņa, ginekoloģe reproduktoloģe, klīnikas EGV vadītāja: "Esmu gandarīta, ka Latvijā auglības traucējumu risināšanai līdzās sieviešu problēmu efektīvai ārstēšanai, piedāvājam arī kvalitatīvu un visaptverošu palīdzību vīriešiem. Androloģijas centrā tiek veiktas gan minimāli invazīvas manipulācijas, gan mikro ķirurģiskas operācijas."

Dr. Kirils Ivanovs, urologs, andrologs, ultrasonogrāfijas eksperts stāsta, ka var gadīties, ka vīrieša spermā nav neviena spermatozoīda un pāris nespēj ieņemt bērnu. Mikro TESE laikā notiek vīriešu sēklinieku apvalka atvēršana un tiek veikta saudzīga sēklas kanāliņu rezekcija, lai iegūtu spermatozoīdus. Mikro TESE Androloģijas centrā veic, izmantojot jaunākās paaudzes mikroskopu ar ļoti lielu palielinājumu (līdz 28 reizēm), kas ļauj labi apskatīt visus audus, tādejādi nodrošinot divreiz lielāku procedūras efektivitāti. Tiek samazināts komplikāciju risks, pēc iespējas mazāk traumējot vīrišķo veselību. "Esmu pagodināts, ka uz pirmajām operācijām klīnikas EGV Androloģijas centrā ieradās ķirurgs urologs, andrologs MD, cPhD, FEBU Konstantinos Makarounis no Atēnām un varējām strādāt kopā. Līdz šim kopā bijām operējuši Ņujorkā, bet ir milzīgs gandarījums, ka iecere par Androloģijas centru Latvijā ir īstenojusies un varējām kopā strādāt šeit. Grieķijas kolēģis ļoti atzinīgi novērtēja iespējas mūsu klīnikā, "atzina Dr. Kirils Ivanovs.

Savukārt MD, cPhD, FEBU Konstantinos Makarounis pēc pirmās mikro TESE operācijas pauda, ka tā izdevusies lieliski, pacientam atrasti spermatozoīdi, kas ne tikai noderēs pāra medicīniskajai apaugļošanai, bet arī tiks sasaldēti. "Tādējādi vīrietim tiek sniegta iespēja tikt pie ģenētiski saviem bērniem un ne tikai viena, bet, iespējams, vairākiem," piebilda ķirurgs.

Dr. Andris Ābele, andrologs, urologs: "Jaunākie Eiropas Reproduktologu asociācijas veiktie spermas kvalitātes pētījumi pasaulē liecina par to, ka Eiropā vīrieša spermas kvalitāte nepilnu 40 gadu laikā ir kritusies par 52,4 procentiem. Tas nozīmē, ka mūsdienās arvien vairāk pāriem nepieciešama androloga un reproduktologa palīdzība, lai sagaidītu ģimenes pieaugumu."

Par Androloģijas centru

Vīrieši pie androloga var vērsties, lai izvērtētu sava dzīvesstila ietekmi uz reproduktīvo veselību. Sasniedzot 40 gadu robežu, vīrietim reizi gadā ieteicams apmeklēt andrologu un urologu, jo paaugstinās risks saslimt ar ļaundabīgām prostatas slimībām. Simptomi, ar kuriem ir jāvēršas pie androloga: urinēšanas traucējumi, asiņošana no urīnceļiem, izdalījumi no urīnkanāla un aizdomas par seksuāli transmisīvajām slimībām, sāpes dzimumorgānos un to apvidū, neauglība, erekcijas traucējumi un citi dzimumdzīves traucējumi, netipiski veidojumi dzimumorgānu apvidū. Androloga palīdzība ir jāmeklē arī tad, ja vīrietim novērojams ātrs nogurums, depresija, paaugstināta uzbudināmība un nervozitāte, miega traucējumi, sāpes muskuļos un locītavās, muskuļu masas samazināšanās, libido zudums un nespēja sasniegt orgasmu.

Papildus informācija: www.egv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!