Foto: Publicitātes attēls
Sniegs, ragaviņas un apsarmojuši koki, bērnu smiekli un kopīgi strīdi par labāko eglīti. Tādas daudziem ir asociācijas par Ziemassvētku eglītes izvēli mežā kopā ar ģimeni. Bet kādas ir patiesās mūsu iespējas un cik dabai draudzīgi mēs esam, izvēloties eglīti mežā?

Pirmkārt, jāatceras, ka Ziemassvētku eglītes cirst Rīgas mežos nedrīkst. Tāpat to nedrīkst darīt privātajos mežos un parkos. Tātad jādodas tālāk no Rīgas uz Latvijas valsts mežiem. Jābrauc garām arī Latvijas valsts mežu jaunaudzēm – vai tās ir priežu, egļu vai melnalkšņu, jo arī tajās eglītes cirst nav atļauts. Arī jauktā jaunu koku mežā nedrīkst cirst eglītes (arī zem bērziem).

Eglītes drīkst cirst meža ceļu malās, grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem. Nav tik vienkārši un romantiski, kā sākumā varētu šķist. Sabiedrībā, kurā vēl joprojām cīnās par to, ka plastmasas un citus atkritumus pa mašīnas logu mest nedrīkst, diez vai varam paļauties uz godīgu visu noteikumu ievērošanu. Un vēl - vienmēr jāatceras, ka eglītes augstums nedrīkst pārsniegt 3 metrus un celma diametram jābūt mazākam par 12 centimetriem.

Eglīte neatkarīgi no sniega vai dubļu daudzuma ir jānozāģē līdz ar zemi, pretējā gadījumā atstātais celms var savainot meža dzīvniekus.

Sabiedrībā radies priekšstats, ka iegādāties eglīti tirdzniecības vietā nav "zaļi" – ka eglīšu tirgotāji izcērt mežus un pēc svētkiem palikušās eglītes tiek sadedzinātas vai pat vienkārši izmestas kādā mežmalā. Lai gan diemžēl ir arī šādi piemēri, jāpiebilst, ka godprātīgs eglīšu tirgotājs šādi nekad nerīkojas un pārdot audzētavā audzētas eglītes, kas nenodara nekādu kaitējumu dabai.

Egļu audzētavās – gluži tāpat kā puķu siltumnīcās – egles tiek audzētas ar mērķi: iepriecināt tās saņēmēju. Tās ir veidotas simetriskas un kuplas, lai ikviena no tām greznotu telpu, kurā tā atrastos. Tāpat kā uz dzimšanas dienu vai randiņu mēs neejam ar plastmasas ziediem, arī Ziemassvētki ir pelnījuši skaistu, izlolotu eglīti, kuras vienīgais augšanas mērķis ir greznot svētkus.

Esi atbildīgs un dabai draudzīgs, izvēloties eglīti oficiālās tirdzniecības vietās, neiznīcinot Latvijas mežu bagātību, neizkropļojot jaunaudzes, neizmētājot nevajadzīgos kokus mežos, nesavainojot dzīvniekus, sēņotājus vai sportistus ar atstātajiem celmiem.

Iespējams, ir laiks mainīt tradīciju un kopā ar ģimeni atrast savu eglīšu tirgotāju, kurš palīdzēs īstās eglītes meklējumos. Tas būs ne tikai dabai draudzīgāk, bet arī profesionāls eglīšu pārdevējs palīdzēs izvēlēties labāko eglīti no dažādām tirdzniecības vietās pieejamajām egļu šķirnēm. Arī tas var būt ģimenisks piedzīvojums!

Visas eglītes, kuras pēc svētkiem palikušas nenopirktas, godprātīgi tirgotāji pārstrādā šķeldā un izmanto egļu audzētavās. Tāpat pēc svētkiem būtiski būtu eglīti nevis izmest miskastē, bet sazvanīt egļu tirgotājus, kuri Jūsu eglīti aizvedīs atpakaļ uz audzētavu un izmantos jaunu, skaistu eglīšu audzēšanai.

Mēs, SIA "Egļu serviss", esam ilggadējs eglīšu audzētājs, piedāvājot klientiem dažādu šķirņu eglītes – cirstas un podos. Katram mūsu klientam ir iespēja eglīti pasūtīt internetā vai izvēlēties kādā no tirdzniecības vietām. SIA "Egļu serviss" nodrošina plašāko tirdzniecības vietu tīklu Latvijā – 13 tirdzniecības vietas Rīgā, Jelgavā un Ādažos. "Egļu serviss" klientiem piedāvā pilnu servisu – piegādi, uzstādīšanu un demontāžu.

Lai uzzinātu vairāk, ieskaties – www.egluserviss.lv vai sazinies ar uzņēmuma pārstāvjiem – info@egluserviss.lv.

Priecīgus svētkus un gaišu svētku gaidīšanas laiku!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!