Foto: Publicitātes foto

Pircēju prasības pret Latvijā iecienītāko gaļas veidu – vistas gaļu – strauji aug. Pircēji norāda, ka vēlas būt droši par gaļas kvalitāti, un joprojām lielākas bažas saista ar mītu par vistu "barošanu" ar antibiotikām.
"Putnu fabrikas Ķekava" jaunais marķējums "Audzēts bez antibiotikām" raisījis daudz jautājumu, no kuriem galvenais – vai no antibiotikām gaļā ir jābaidās? Lai pircējs pie veikalu plauktiem neapjuktu, skaidrojam, ko īsti nozīmē marķējums "Audzēts bez antibiotikām".

Taisnības labad uzreiz jāsaka, ka antibiotikas izmantot nav aizliegts. Eiropas Savienības likumdošana, kura regulē visu lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju darbību Latvijā, nosaka – veterinārārsts zāles ar antibakteriālo iedarbību drīkst izmantot, bet tikai gadījumos, ja dzīvnieks saslimst. Ja dzīvnieks, tai skaitā arī putns ir saslimis, to nav aizliegts ārstēt ar antibiotikām, to skaitā arī bioloģiskajās saimniecībās. Tāpat kā cilvēks, arī dzīvnieks veseļojas ar zāļu palīdzību. Ikvienai antibakteriālai zālei ar likumu ir noteiks savs izvadīšanas periods no dzīvnieka organisma, un šajā laikā no ārstēta dzīvnieka ir aizliegts iegūt produktus cilvēku patēriņam. Šo prasību izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests, bet pašu antibakteriālo zāļu izvadīšanas laiku nosaka un regulē vienots ES regulējums. Antibiotiku atliekas no ārstēta dzīvnieka organisma tiek izvadītas dabiskā ceļā.

Jebkura ražotāja gaļa, uz kuras marķējuma nav norādes par antibiotiku lietošanu, var būt iegūta no dzīvnieka, kas dzīves laikā ir bijis ārstēts ar antibiotikām.

ES likumdošanā ir noteikti maksimālie pieļaujamie antibiotiku atlieku daudzumi dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos, tai skaitā arī putnu gaļā. Ja likumdošanas prasības no ražotāja puses tiek ievērotas, produkts atbilst ES vienotiem tirdzniecības standartiem un ir kvalitatīvs un drošs cilvēku patēriņam. Tomēr tas neizslēdz antibiotiku atlieku pēdu klātbūtni gaļā ar likumu atļautajās robežās. Gūt pārliecību par to, ka gaļā nekādu antibiotiku atlieku nav, var tikai, tad ja uz gaļas marķējuma ir norāde, ka dzīvniekam izaudzēšanas laikā nav tikušas dotas antibiotikas. Šādu informāciju izvietot uz iepakojuma nevar kurš katrs. Ražotājam vispirms ir jāsaņem uzraugošās institūcijas apstiprinājums.

Atļauju izvietot informāciju par dzīvnieku audzēšanu bez antibiotikām var saņemt tikai tādā gadījumā, ja ražotājs ir izstrādājis un ieviesis stingras veterināro zāļu uzskaites procedūras, nodrošina ārkārtīgi precīzu saražotās putnu gaļas izsekojamību un ir sniedzis pierādījumus kontrolējošām institūcijām, ka attiecīgais marķējums atbilst tā nosaukumam. "Putnu fabrika Ķekava" ir pirmais un šobrīd vienīgais uzņēmums, kas ir saņēmis atļauju putnu gaļas marķēšanai ar norādi "Audzēts bez antibiotikām".

Kādēļ no antibiotikām tā baidās? Šobrīd visā pasaulē pieaug bažas par antibiotiku izmantošanas negatīvo ietekmi ne vien uz cilvēka organisma veselību, bet arī uz apkārtējo vidi kopumā. Antibiotiku izmantošanas rezultātā mikroorganismi kļūst izturīgi pret tām, tādējādi zāles zaudē savu ārstniecisko ietekmi brīžos, kad tas nepieciešams. Domājot par veselīgu un drošu pārtiku, pasaulē aizvien vairāk lopkopju un gaļas ražotāju samazina vai tiecas pilnībā atteikties no antibiotiku izmantošanas nepieciešamības. To var nodrošināt, izveidojot dzīvniekiem tādus apstākļus, kas nepieļauj dzīvnieku saslimšanu.

Putnu audzēšana bez antibiotikām ir papildus drošības un produkta veselīguma garants ikvienam iedzīvotājam, un ieguvums arī ilgtspējīgai apkārtējai videi.

""Audzēts bez antibiotikām" ir mūsu iniciatīva, jo uzskatam ka tas ir patērētāju un visas sabiedrības interesēs. Jebkura marķējuma izvietošanai ir nepieciešams pamatojums. Mēs esam veikuši nopietnu darbu vairāk nekā divu gadu garumā, nodrošinot atbilstošus apstākļus ražotnē: paaugstinājuši kvalitātes izsekojamību, modernizējuši putnu novietnes un vērienīgi uzlabojuši biodrošību, kas ietver inkubatora biodrošības paaugstināšanu, specializētu higiēnas procedūru ieviešanu, īpašu dezinfekcijas aprīkojumu un speciālus aizsargtērpus darbiniekiem.Tāpat izmantojam arī paaugstinātas kvalitātes barību. Visu šo darbību rezultātā esam minimizējuši putnu saslimstību. Ja vistas neslimo, tās nav nepieciešams ārstēt. Šobrīd jau vidēji 86% putnu "Putnu fabrikā Ķekava" laikā nav saskarē ar antibiotikām," norāda Tatjana Lisakovska, "Putnu fabrika Ķekava" galvenā veterinārste.

Lai garantētu kvalitāti, "Ķekava" regulāri tiek veiktas kvalitātes pārbaudes gan no PVD puses ("Ķekavā" ik dienu atrodas divi PVD darbnieki), gan paši veic gaļas kvalitātes analīzes neatkarīgās laboratorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!