Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
Savlaicīga elektrotīkla atjaunošana un rekonstrukcija ir galvenais nosacījums, lai ikviens klients saņemtu kvalitatīvu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, tādēļ arī šogad AS "Sadales tīkls" Rīgā turpina mērķtiecīgi atjaunot un pārbūvēt pagājušajā gadsimtā izbūvēto elektrotīklu un realizēt nozīmīgus elektroiekārtu rekonstrukcijas projektus apakšstacijās "Centrālā", "Bišuciems" un "Jāņciems". Pēc to realizēšanas elektroapgādes drošums un kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 58 000 mājsaimniecību un uzņēmumiem Pļavniekos, Dārzciemā, Ziepniekkalnā, Bišumuižā, Katlakalnā, Maskavas forštatē, Centrā un Avotu ielas apkaimē. Ņemot vērā pilsētas attīstības ieceres, viens no nozīmīgākajiem projektiem Rīgā ir jaunas apakšstacijas izbūve Skanstes apkaimē, kas nākotnē klientiem nodrošinās papildu elektrotīkla jaudu un iespēju izveidot jaunus elektrotīkla pieslēgumus.

Elektrotīkls Rīgā ir veidojies vēsturiski no 19. gadsimta beigām, tādēļ tā atjaunošanu AS "Sadales tīkls" veic plānveidīgi, ņemot vērā gan elektrotīkla stāvokli, vecumu, gan pilsētas un uzņēmējdarbības attīstību. Rīgas iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanai, iepriekšējos gados ir realizēti nozīmīgi elektrotīkla atjaunošanas un rekonstrukcijas projekti un šogad darbs pilsētā turpinās. Rīgā, elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 9 miljonus eiro, šogad AS "Sadales tīkls" kopumā plāno izbūvēt jaunas vidējā sprieguma 10kV (kilovoltu) kabeļu līnijas 25 km garumā, zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnijas 27 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 22 transformatoru apakšstacijas.

Lielākais darbs tiek veikts pilsētas vēsturiskajā centrā, kur ekspluatācijā ir saglabājies pagājušā gadsimta sākumā izbūvētais 3x220V (voltu) sistēmas elektrotīkls, kura uzturēšanai AS "Sadales tīkls" nepieciešamas īpašas iekārtas un elektroietaises, bet elektrotīkla tehniskais stāvoklis apgrūtina gan jaunu pieslēgumu izbūvi, gan lietotāju iespējas izmantot mūsdienīgas iekārtas, kā arī tajā nav iespējama viedo elektroenerģijas skaitītāju uzstādīšana. Šī elektrotīkla sākotnējais kopgarums bija 192 km, nodrošinot elektroapgādi vairāk nekā 32 000 lietotāju, bet kopš 2014. gada tas pakāpeniski tiek pārveidots par mūsdienīgu 0,4kV sprieguma tīklu. Pēc elektrotīkla pārbūves lietotājiem uzlabosies elektroapgādes drošums un sprieguma kvalitāte, īpaši tajās pilsētas daļās, kur elektrotīkls ir pārslogots, kā arī AS "Sadales tīkls" spēs nodrošināt pieslēgumu jaudas atbilstoši klientu vajadzībām. Jaunajiem klientiem būs iespēja ierīkot jaunus elektrotīkla pieslēgumus ar zemākām ierīkošanas izmaksām, un samazināsies arī elektroenerģijas zudumi, ko izraisa savu laiku nokalpojušas elektrolīnijas. Tomēr, lai lietotāji pilnībā spētu izmantot kvalitatīvu un mūsdienu prasībām atbilstošu elektroenerģiju un paaugstināt savu īpašumu energoefektivitāti, liela nozīme ir ēku iekšējo elektrotīklu sakārtošanai atbilstoši šim spriegumam, jo lielākajā daļā denacionalizēto vai privatizēto namu elektroinstalācija ir saglabājusies no pagājušā gadsimta un sākotnēji bija paredzēta vien apgaismojuma nodrošināšanai dzīvokļos. Šogad pilsētas vēsturiskā centra elektrotīkla pārbūvē AS "Sadales tīkls" ieguldīs 6,5 miljonus eiro, un līdz gada beigām jau vairāk nekā 10 tūkstošiem klientu elektroapgāde tiks nodrošināta no 0,4kV sprieguma tīkla. Paredzēts, ka vēsturiskā elektrotīkla pārbūvi AS "Sadales tīkls" pabeigs nākamo 10 gadu laikā.

Lai elektrotīkla atjaunošanas process būtu efektīvs un saimniecisks, plānojot elektrotīkla rekonstrukciju, ļoti liela nozīme ir sekmīgai sadarbībai ar pilsētas pašvaldību, tādēļ par plānotajiem darbiem AS "Sadales tīkls" regulāri informē Rīgas pašvaldības uzņēmumus un organizācijas, tādējādi iegūstot informāciju gan par pilsētas un uzņēmējdarbības attīstības plāniem, gan iespējām vienlaicīgi realizēt AS "Sadales tīkls" un pašvaldības plānotos ielu un pilsētas infrastruktūras uzlabošanas projektus. Piemēram, pērn ir noslēgusies vidējā sprieguma 10kV kabeļu līniju nomaiņa Buru, Laivu, Mūkusalas ielas, Salu tilta un Zaķusalas krastmalas rajonā, kas tika pielāgota Salu tilta rekonstrukcijas darbiem, savukārt šogad AS "Sadales tīkls" un Rīgas domes Satiksmes departamenta projektu realizācija vienlaicīgi norisināsies Merķeļa, Elizabetes, Lenču, K.Valdemāra, Duntes, Brīvības, Dzirnavu, Stabu un Lāčplēša ielā. Šāda laba sadarbības prakse ļauj gan pašvaldībai, gan AS "Sadales tīkls" efektīvāk izmantot investīcijām paredzētos līdzekļus, veicinot pašvaldības attīstību un iedzīvotāju labklājību. Tikpat veiksmīgi AS "Sadales tīkls" un Rīgas domes Satiksmes departaments realizēja savus projektus Lāčplēša ielā, kur vienlaicīgi šīs ielas seguma nomaiņu AS "Sadales tīkls" veica rezervju cauruļu guldīšanu. Lai nākotnē rekonstrukcijas darbu laikā nebojātu ielas segumu, AS "Sadales tīkls" paralēli ielas rekonstrukcijas darbiem ieguldīja rezerves caurules elektrotīkla izbūvei, jo līdz 2020. gadam šajā pilsētas daļā paredzēts realizēt vairākus elektrotīkla rekonstrukcijas projektus, izbūvējot jaunas kabeļu līnijas, kas šķērsos Lāčplēša ielu 22 vietās.

Viens no svarīgajiem elektroapgādes objektiem ir apakšstacijas, jo tās nodrošina elektroapgādi vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju, uzņēmumiem un valsts nozīmes objektiem, kā arī to rekonstrukcija dod iespēju pie elektrotīkla pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus. Jau līdz šim to atjaunošanai AS "Sadales tīkls" pievērsa pastiprinātu uzmanību un ir veikta 110/10kV apakšstaciju "Torņakalns", "Bastejkalns", "Iļģuciems", "Šķirotava", "Imanta", "Bolderāja I", "Krasts", "Salamandra", "Grīziņkalns" rekonstrukcija un jaunas apakšstacijas "Mežaparks" izbūve, savukārt šogad turpinās apakšstacijas "Centrālā", kas atrodas Lāčplēša ielā, rekonstrukcija, uzsākta apakšstacijas "Bišuciems" rekonstrukcija un tehniskā projekta izstrāde apakšstacijas "Jāņciems" pārbūvei Pļavniekos, kas pēc klientu elektroenerģijas patēriņa ir lielākā apakšstacija Latvijā. Pēc apakšstaciju rekonstrukcijas, elektroapgādes drošums un kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 203 tūkstošiem objektu tādās pilsētas apkaimēs kā Torņakalns, Salas, Āgenskalns, Vecrīga, Centrs, Iļģuciems, Dzirciems, Zasulauks, Ķengarags, Šķirotava, Rumbula, Imanta, Spilve, Bolderāja, Maskavas forštate, Jugla, Grīziņkalns, Purvciems, Mežaparks, Čiekurkalns, Avoti, Centrs, Ziepniekkalns, Bišumuiža, Katlakalns, Dārzciems, Pļavnieki. Ņemot vērā pilsētas attīstības ieceres, nozīmīgs projekts ir jaunas apakšstacijas "Skanste" izbūve Skanstes ielas apkaimē sadarbībā ar AS "Augstsprieguma tīkls". Apakšstacijas izbūve šogad noslēgsies, un, lai pie tās pieslēgtu jaunus objektus, papildus tiek veikta jaunu vidējā sprieguma 10kV kabeļu līniju izbūve 20 km garumā. Tikpat nozīmīgs projekts ir jaunas apakšstacijas "Stīpnieki" izbūve Mārupē, lidostas "Rīga" apkārtnē, jo, vērtējot teritorijas nākotnes attīstības plānu, objektiem šajā teritorijā būs nepieciešami papildu elektroapgādes pieslēgumi un lielas jaudas elektroapgāde, kas veicinās būvniecības un uzņēmējdarbības attīstību. Apakšstaciju rekonstrukcijā un izbūvē AS "Sadales tīkls" šogad ieguldīs vairāk nekā 8 miljonus eiro.

Šogad apjomīgākie elektrotīkla rekonstrukcijas darbi norisināsies Aristida Briāna, Artilērijas, Augšielā, Augusta Deglava, Ādmiņu, Bišu, Brīvības, Bukultu, Cēsu ielā, Čiekurkalna 1.līnijā, Čiekurkalna 2.līnijā, Dzirnavu, Elizabetes, Ganu, Ģertrūdes, Hanzas, Hospitāļu, Ieroču, Jāņa Asara, Kareivju, Kazarmu, K.Barona, K.Valdemāra, Kurbada, Lejas, Lenču, Maiznīcas, Matīsa, Marijas, Mednieku, Miera, Pērnavas, Pulkveža Brieža, Sakas, Satekles, Skanstes, Spailes, Stabu, Stadiona, Strēlnieku, Šarlotes, Tallinas, Tērbatas, Upes, Vārnu, Zirņu ielā, Zunda krastmalā. Zvaigžņu ielā. Arī nākošajos gados AS "Sadales tīkls" turpinās realizēt nozīmīgus elektrotīkla atjaunošanas un uzlabošanas projektus, lai paaugstinātu sniegto pakalpojumu kvalitāti Rīgas iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Kopumā AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas piegādi Rīgā nodrošina vairāk nekā 350 tūkstošiem objektu, kas patērē 37% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa, izmantojot Rīgā izbūvēto elektroapgādes infrastruktūru: 28 110/6-20kV apakšstacijas, kas nodrošina saiti ar elektroenerģijas pārvades tīklu; 3 383 10/0,4kV transformatori, 2 434 km vidējā sprieguma elektrolīniju, no kurām vairāk nekā 99% ir izbūvētas drošā kabeļu risinājumā, un 2 783 km zemsprieguma elektrolīniju, no tām 92% ir kabeļu līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!