Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
Lai uzlabotu elektroapgādes drošumu un kvalitāti 3 300 klientiem Jūrmalā un Babītes novadā, AS "Sadales tīkls" šogad plāno realizēt 11 projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 1,4 milj. eiro. Kopumā Jūrmalā un Babītes novadā šogad plānots izbūvēt jaunas vidējā sprieguma kabeļu līnijas 13 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 17 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 4 transformatoru apakšstacijas.

AS "Sadales tīkls" mērķtiecīgi atjauno un uzlabo elektrotīklu visā Latvijā, paaugstinot gan iedzīvotāju, gan uzņēmumu elektroapgādes drošumu un kvalitāti. Lai elektrotīkls būtu drošs, efektīvs un elektroenerģijas sadales pakalpojumu AS "Sadales tīkls" spētu sniegt augstā kvalitātē, elektrotīkls savlaicīgi un noteiktā apjomā ir jāatjauno, jo tas ir galvenais nosacījums, lai nodrošinātu kvalitatīvu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi un samazinātu dažādu ārējo risku ietekmi uz elektroapgādes nepārtrauktību. Tas, cik daudz un efektīvi tiek ieguldīts elektrotīkla pārbūvē šobrīd, noteiks, kāda būs elektroapgādes kvalitāte un izmaksas turpmākajos 30-50 gados, jo tas ir laiks, kādu vidēji kalpo elektrotīkla elementi.

Lai uzlabotu elektroapgādes drošumu un kvalitāti klientiem Jūrmalā, AS "Sadales tīkls" šogad Jūrmalā realizēs 8 projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 954 tūkst. eiro. Pilsētas iedzīvotāju un uzņēmumu elektroapgādes uzlabošanai nozīmīgs elektrotīkla rekonstrukcijas projekts šogad jau ir noslēdzies Majoros, kur Rīgas un Zvaigžņu ielā ir demontētas vairāk nekā 50 gadus vecas vidējā sprieguma 6kV (kilovoltu) un 10kV kabeļu līnijas, bet jaunu 10kV vidējā sprieguma kabeļu līniju izbūve 4,8 km garumā veikta Miera, Avotu un Ošu ielā. Šo elektrolīniju pārbūve paaugstinās elektroapgādes drošumu un kvalitāti ne tikai klientiem Majoros un Dzintaros, bet arī iedzīvotājiem un uzņēmumiem Bulduros un Lielupē. Papildus vidējā sprieguma elektrotīkla rekonstrukcijai AS "Sadales tīkls" šogad Jūrmalā turpina veikt zemsprieguma 0,4kV elektrotīkla pārbūvi un pilsētas teritorijā zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas paredzēts pārbūvēt par kabeļu līnijām 10,2 km garumā. Zemsprieguma elektrotīkla rekonstrukcija norisinās Slokā – Raiņa, Leona Paegles un Ķeguma ielā, kur elektrolīniju pārbūve kopumā tiek veikta 7,5 km garumā, Sēļu, Krišjāņa Barona, Dzelmes, Glūdas un Lašu ielā, kur zemsprieguma gaisvadu elektrolīniju pārbūvi kabeļu līnijās AS "Sadales tīkls" veiks 2,7 km garumā, savukārt Vikingu ielā tiek veikta transformatoru apakšstacijas rekonstrukcija. Pēc plānoto rekonstrukcijas darbu pabeigšanas elektroapgādes drošums un kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 3 000 AS "Sadales tīkls" klientu.

Lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu un kvalitāti klientiem Babītes novadā, šogad novada teritorijā AS "Sadales tīkls" realizēja 3 projektus. Apjomīga vidējā sprieguma 20kV elektrotīkla rekonstrukcija veikta Ķemeru nacionālā parka teritorijā, kur vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūvētas par kabeļu līnijām 8,4 km garumā, zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūve par kabeļu līniju veikta 0,8 km garumā un izbūvētas divas jaunas transformatoru apakšstacijas. Šis elektrotīkls šķērso Ķemeru nacionālo parku, kurā nav atļauts veikt zemes apstrādi ar frēzi, aizsargjoslas paplašināšanu, elektrotīklu un klientu elektroapgādi apdraudošo koku izciršanu, kā arī 90% no šī elektrotīkla atrodas purvainā un ūdeņainā augsnē, kur uzturēšanas darbu veikšanai nav iespējams pielietot specializēto tehniku. Gaisvadu elektrolīniju pārbūve par kabeļu līnijām uzlabos ne vien elektroapgādes drošumu klientiem, bet ļaus AS "Sadales tīkls" darbiniekiem operatīvi un efektīvi veikt savu darbu elektrotīkla uzturēšanas darbu laikā vai, novēršot elektrotīkla bojājumus. Elektrotīkla rekonstrukcija noslēgusies arī Salas pagastā, kur, realizējot divus projektus, apdzīvotā vietā "Pavasari" izbūvētas divas jaunas transformatoru apakšstacijas, bet zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvētas kabeļu līnijās 6 km garumā. Līdz ar šo elektrolīniju pārbūvi, elektroapgādes drošums un kvalitāte uzlabosies 140 AS "Sadales tīkls" klientiem.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu elektroenerģijas piegādi iedzīvotājiem visā Latvijā, šogad AS "Sadales tīkls" kopumā plāno atjaunot 950 km vidējā sprieguma elektrolīnijas, tajā skaitā vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi par kabeļu līnijām plānots veikt 201 km garumā, atjaunot zemsprieguma elektrolīnijas 651 km garumā, kā arī rekonstruēt vai no jauna izbūvēt 505 transformatoru apakšstacijas. Savlaicīga elektrotīkla atjaunošana ir galvenais nosacījums, lai nodrošinātu kvalitatīvu elektroenerģiju iedzīvotājiem un samazinātu dažādu ārējo risku ietekmi uz elektroapgādes nepārtrauktību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!