Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
Šā gada 1.augustā stājušies spēkā jaunie sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kurus ieviešot, AS "Sadales tīkls" mērķis, līdztekus bojājumu skaita un elektroenerģijas piegādes pārtraukumu samazināšanai, un pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitātes veicināšanai, ir mazināt nevienlīdzību ikmēneša izmaksu ziņā starp klientiem – tiem, kas tērē elektrību, nav jāmaksā arī par tiem, kas to netērē, bet kuriem tik un tā AS "Sadales tīkls" ir jānodrošina elektroenerģijas pieslēgums, nepārtraukta elektrības piegāde un skaitītāju apkalpošana.

No jūnija savā objektā esošo elektrotīkla jaudu ir pārskatījuši vairāk nekā 19 tūkst. objektu īpašnieki un 57% no saņemtajiem pieteikumiem ir par objektiem lauku apvidos, savukārt 43 % - par objektiem pilsētās. Ja elektrotīkla pieslēguma jauda īpašumā tiek izmantota neefektīvi, AS "Sadales tīkls" šis elektrotīkls tāpat ir jāuztur un klienta pieprasītā elektrotīkla jauda ir jānodrošina jebkurā laikā atbilstošā kvalitātē.

Lai pārliecinātos, vai klienti ir izpratuši sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas un izvērtējuši sava elektrotīkla pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitāti, kā arī ieteiktu optimālāko risinājumu un iespējas samazināt elektrotīkla jaudu, AS "Sadales tīkls" sniedza vairāk nekā 26 000 individuālas konsultācijas klientiem.

Elektrotīkla jaudas savos īpašumos var pārskatīt gan mājsaimniecības, gan juridiskie klienti – kokapstrādes, lauksaimniecības, rūpniecības u.c. nozaru uzņēmumi, jo AS "Sadales tīkls" apkopotā informācija liecina, ka diennaktī uzņēmumi patērē vidēji tikai 10% no pieprasītās jaudas, tātad elektrotīkla infrastruktūras rezerves ir daudz lielākas par faktisko nepieciešamību.

Nereti jau vēsturiski uzņēmumam projektā ir ielikta jaudas rezerve kā drošības garantija – jauda ir pieprasīta, bet reāli netiek izmantota, jo ikmēneša maksājums agrāk nebija saistīts ar pieprasītās jaudas apjomu, bet gan norēķini notika pēc faktiski patērētā elektrības daudzuma. Līdz ar līdzsvaroto sadales sistēmas tarifu ieviešanu un palielinot fiksētās maksājuma daļas īpatsvaru (no 10% uz 40%) situācija mainīsies, tādēļ "Sadales tīkls" aicina juridiskos klientus, kam ir lielas jaudas rezerves, pārskatīt to nepieciešamību.

Juridiskajiem klientiem sadales tarifu struktūra ir līdzsvarota, samazinot elektroenerģijas piegādes maksu par 10 līdz 25% un mainot no pieslēguma jaudas atkarīgo fiksētās maksas īpatsvaru no 10% uz 40% un 60%. Tas nozīmē, ka ieguvēji ir uzņēmēji, kas efektīvi izmanto elektrotīkla pieslēguma jaudu. Šiem klientiem rēķins par elektroenerģiju būtiski nemainās vai pat samazinās, savukārt klientiem, kuri pieslēguma jaudu izmanto neefektīvi, ir rēķinu pieaugums. Līdzsvaroto tarifu struktūra motivē klientus pievērst lielāku uzmanību energoefektivitātei un efektīvai elektrotīkla jaudu izmantošanai, tādēļ klienti pēc SPRK lēmuma apstiprināt jaunos sadales tarifus nopietni analizē ikmēneša elektrības patēriņu, izvērtē pieejamos energoefektivitātes risinājumus, kā arī izvērtē vai izvēlētā pieslēguma jauda ir optimāla, tādējādi samazināt kopējās izmaksas par elektroenerģiju.

Sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu skaidrošanu AS "Sadales tīkls" uzsāka jau pēc tarifu projekta iesniegšanas izskatīšanai SPRK, līdz ar to sabiedrības izpratne par AS "Sadales tīkls" sistēmas pakalpojumu struktūras izmaiņām, to nepieciešamību, energoefektivitāti un efektīvu elektrotīkla jaudu izmantošanu pieaug. Tarifu izmaiņas tika aktīvi skaidrotas gan ar mediju palīdzību, gan tiekoties ar organizācijām un ieinteresētajām pusēm, tostarp Latvijas Pensionāru federāciju, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Vairakkārt tika organizēti semināri pašvaldībām, pašvaldību uzņēmumiem, juridisko personu organizācijām, kā arī visiem lielajiem juridiskiem klientiem. Tāpat AS "Sadales tīkls" par tarifu izmaiņām individuāli informēja klientus, kuriem no 1.augusta objektā ir veikta sadales sistēmas pakalpojumu tarifu maiņa, kuru objektos elektrotīkla jauda tiek izmantota neefektīvi, kā arī par tarifu izmaiņām informēja valsts un pašvaldību izglītības un kultūras iestādes, medicīnas organizācijas u.c.

Arī šobrīd pēc sadales sistēmas pakalpojumu tarifu stāšanās spēkā AS "Sadales tīkls" turpina tikties ar lielākajiem elektroenerģijas lietotājiem, uzņēmumiem un pašvaldībām, lai ieteiktu optimālākos risinājumus, kā efektīvi izmantot esošā elektrotīkla pieslēguma jaudu, tomēr lēmums par elektrotīkla jaudu efektīvu izmantošanu un tās samazināšanu ir jāpieņem katram klientam pašam.

Lai klienti spētu noskaidrot izmaiņas savā elektroenerģijas rēķinā, AS "Sadales tīkls" pirms tarifu stāšanās spēkā uzņēmuma mājas lapā www.sadalestikls.lv publicēja juridisko personu tarifu un tarifu plānu salīdzināšanas kalkulatoru, kurus klienti aktīvi izmantoja, lai noskaidrotu gaidāmās izmaiņas un elektrotīkla jaudas, elektroenerģijas patēriņa ietekmi uz kopējo rēķinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!