Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
Lai iedzīvotājiem un uzņēmumiem elektrotīkla pieslēguma izbūvi padarītu pieejamāku un ērtāku, pēdējo piecu gadu laikā elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas process Latvijā ir vienkāršots, samazināts pieslēguma izbūves termiņš, izstrādāti noteikumi par efektīvu elektrotīkla slodzes izmantošanu, kas atbalsta uzņēmējdarbību, un no šā gada AS "Sadales tīkls" līdzfinansē 50% no klientu pieslēgumu maksas.

Elektrotīkla pieslēguma ierīkošanu regulē SPRK noteikumi.
AS "Sadales tīkls" darbojas regulētā biznesa vidē un jaunu elektrotīkla pieslēgumu ierīkošanu nosaka Elektroenerģijas tirgus likums un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteikumi "Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem". Tajos ir noteikti visiem sistēmas lietotājiem vienoti elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas vai esošā pieslēguma jaudas palielināšanas noteikumi un process, ko AS "Sadales tīkls" precīzi ievēro, kā arī uzņēmumam nav tiesību rīkoties pretēji normatīvo aktu regulējuma prasībām, diferencējot sistēmas lietotājus pēc to sociālā un ekonomiskā stāvokļa vai īpašuma atrašanās vietas.

Pirms īpašuma iegādes ikviens bez maksas var noskaidrot pieslēguma ierīkošanas iespējas un izbūves izmaksas.
Elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas izmaksas ir atkarīgas gan no klientam nepieciešamās jaudas, gan no objekta atrašanās vietas, kā arī no atbilstošas jaudas elektrotīkla atrašanās vietas, pie kura veikt pieslēgumu. Nereti AS "Sadales tīkls" saskaras ar klientiem, kuri pirms nekustamā īpašuma iegādes nav zinājuši, ka tajā nav ierīkots elektrotīkla pieslēgums, ne arī par iespējām un izmaksām tā realizācijai, tādēļ uzņēmums atgādina, ka ikviens elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas vai jaudas palielināšanas aptuvenās izmaksas var bez maksas uzzināt vēl pirms objekta iegādes un situācijās, ja lietotājam nav pieejams īpašuma tiesības apliecinošs dokuments. Šādos gadījumos pieteikums jauna elektrotīkla pieslēguma ierīkošanai vai jaudas izmaiņām jāsūta uz e-pastu st@sadalestikls.lv, norādot nepieciešamo jaudu un zemes vienības kadastra numuru.

Pieslēguma ierīkošanas izmaksas ietekmē elektrotīkla noslodze un tehniskais stāvoklis.
Elektrotīkla jaudas kapacitāte ir ierobežota un tas spēj nodrošināt klientus ar noteiktu jaudas apjomu. Ja elektrotīklā brīvas jaudas vairs nav, tad jauna pieslēguma ierīkošanas vai slodzes palielinājuma izmaksas var būt salīdzinoši augstas. Lai nevajadzīgi nesadārdzinātu pieslēguma maksu, klientam būtu rūpīgi jāpārdomā, kādas iekārtas ir nepieciešamas un kādas ir plānots iegādāties nākotnē, kā arī jāizvērtē izdevīgākais iekārtu darbības vai ražošanas laiks. Ļoti nozīmīgs faktors ir pieslēguma vietas atrašanās attālums no esošā elektrotīkla, t.i., jo tālāk no esošā elektrotīkla tiks izvēlēta jaunā pieslēguma vieta, jo ir lielāka varbūtība, ka pieslēguma maksa klientam būs augstāka. Nosakot pieslēguma ierīkošanas iespējas, AS "Sadales tīkls" rūpīgi izvērtē elektrotīkla, no kura paredzēts izbūvēt pieslēgumu, tehnisko stāvokli, lai pieslēguma izbūve nepārslogotu elektrotīklu un neradītu elektroapgādes traucējumus citiem klientiem, tāpēc nepieciešamības gadījumā uzņēmuma līdzekļi tiek ieguldīti esošā elektrotīkla attīstībā un pārbūvē, jo šos darbus var veikt vienlaicīgi ar elektrotīkla pieslēguma izbūves darbiem.

Elektrotīkla pieslēguma izbūves ilgumu, galvenokārt, ietekmē klienta lēmuma pieņemšanas un būvprojekta izstrādes laiks.
Elektrotīkla pieslēguma kopējo izbūves laiku visbiežāk ietekmē tas, cik ātri klients spēj pieņemt lēmumu pēc tehnisko noteikumu saņemšanas – turpināt pieslēguma ierīkošanas procesu vai nē. Tāpat to ietekmē elektroietaišu būvprojekta izstrādes laiks, ja tāds ir nepieciešams. Jāņem vērā, ka būvprojekta izstrādi klienta elektroietaišu izbūvei ir jāveic klienta izvēlētam projektētājam. To var izstrādāt individuāli vai, piemēram, dārzkopību sabiedrību gadījumā, kopā ar citiem lietotājiem, kuru pieslēgumi un īpašumi atrodas blakus. Šādos gadījumos būvprojekta izstrādes laiks būs atkarīgs ne tikai no nepieciešamo saskaņojumu saņemšanas, bet arī no klientu kopējās aktivitātes, jo pieslēguma ierīkošanas izmaksas tiek proporcionāli sadalītas pret klientu pieprasīto jaudu - jo vairāk ir pieteikumu, jo pieslēguma maksa katram klientam ir lētāka. Pēc klienta apstiprinājuma un nepieciešamības gadījumā arī būvprojekta saņemšanas AS "Sadales tīkls" izsludina atklātu iepirkuma procedūru un veic pretendentu atlasi, lai noskaidrotu pieslēguma izbūves veicēju un faktiskās izbūves izmaksas. Izsludinot iepirkumu, arī lietotājs var pieteikt sevis izvēlētu būvkomersantu, kuram ir tiesības strādāt AS "Sadales tīkls", un pašam sekot līdzi iepirkuma procesam. Izvērtējot saņemtos piedāvājumus, tiek izvēlēts piedāvājums ar viszemāko cenu. Papildus, lai samazinātu pieslēguma ierīkošanas laiku, pēc izbūvētā elektrotīkla pārbaudes veikšanas atbilstoši tehniskajām prasībām, AS "Sadales tīkls" uzreiz veic elektroenerģijas skaitītāja uzstādīšanu un vienlaicīgi sagatavo sadales sistēmas pakalpojumu līgumu. Elektrotīkla izbūvē jāievēro visas normatīvajos noteiktās prasības un būvnoteikumi, kā arī jānodrošina nepieciešamo dokumentu aprite, kuru regulē normatīvie akti.

Atjaunojot elektroapgādi, jārūpējas par elektroapgādes kvalitāti.
AS "Sadales tīkls" ir jārūpējas, lai ikvienā objektā varētu nodrošināt drošu un normatīvo aktu prasībām atbilstošu elektroenerģijas piegādi, līdz ar to ne vienmēr objektos, kuros kādreiz ir bijis elektrotīkla pieslēgums, elektroenerģijas piegādi var atjaunot bez elektrotīkla pārbūves. Visbiežāk šīs elektrolīnijas ir pilnībā jāatjauno vai arī elektrotīklā nav pieejamas brīvas elektrotīkla jaudas, kas nepieciešama klientam. Pieslēdzot pie elektrotīkla ikvienu objektu, AS "Sadales tīkls" nedrīkst pasliktināt elektroenerģijas piegādes kvalitāti esošajiem klientiem, ne jaunajam objektam. Saskaņā ar "Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem", elektroenerģijas piegāde objektā bez maksas var tikt atjaunota sešu mēnešu laikā no elektroenerģijas piegādes (lietošanas) pārtraukšanas brīža, pie nosacījuma, ja nemainās attiecīgā pieslēguma tehniskie parametri un ir saglabājies pieslēguma nodrošināšanai nepieciešamais elektrotīkls uz attiecīgo pieslēguma vietu.

AS "Sadales tīkls" sedz līdz pat 100% no klientu pieslēguma maksas.
Saistībā ar esošo un perspektīvo lietotāju elektroietaišu pieslēgšanu pie jaunizbūvējamās elektrotīkla daļas, AS "Sadales tīkls" sedz izdevumus proporcionāli klientu pieprasītajai jaudai. Ierīkojot pieslēgumu ar nepieciešamo jaudu līdz 100A (ampēriem), klients maksā 50% no pieslēguma maksas, bet otru pusi sedz AS "Sadales tīkls". Pieslēgumiem virs 100A klients sedz visu pieslēguma maksu, bet 5 gadu laikā, efektīvi izmantojot pieprasīto pieslēguma jaudu, klientam ir iespēja pilnā apmērā atgūt elektrotīkla pieslēguma ierīkošanā ieguldītos līdzekļus.

Efektīvi izmantojot pieslēguma jaudu, klienti var atgūt pieslēguma procesā ieguldītos līdzekļus.
Lai veicinātu efektīvu elektroenerģijas lietošanu un klientu vēlēšanos izvērtēt nepieciešamo elektrotīkla jaudu, pirms savā īpašumā ierīkot elektrotīkla pieslēgumu vai palielināt jaudu, kopš 2012. gada ir ieviesti efektīvās jaudas izmantošanas nosacījumi. Noteikumi paredz, ka klientiem, kuri izbūvē elektrotīkla pieslēgumus ar strāvas lielumu virs 100A, piecu gadu laikā ir iespēja maksāt par sadales pakalpojumu tarifu komponenti, kurai tiek piemērots koeficients 0,5. Tiesa, uz samazinātu sadales pakalpojumu tarifu komponenti var pretendēt tikai tad, ja gada laikā objektā tiek izmantots vairāk kā 15% no pieslēguma atļautās maksimālās elektroenerģijas jaudas. Tas nodrošina klientiem iespēju 5 gadu laikā vai ātrāk pilnībā atgūt pieslēguma ierīkošanā vai jaudas palielināšanā ieguldītos līdzekļus. Šis mehānisms stimulē atbildīgi un rūpīgi izvērtēt savai uzņēmējdarbībai nepieciešamo jaudas apjomu ražošanas, rūpniecības un sadzīves pakalpojumu sniedzējiem, vidējiem un lieliem uzņēmumiem, kā arī veicina efektīvu AS "Sadales tīkls" elektrotīkla infrastruktūras izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!