Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
AS "Sadales tīkls" Rīgas pilsētā mērķtiecīgi atjauno un uzlabo elektrotīklu, paaugstinot gan pilsētas iedzīvotāju, gan uzņēmumu elektroapgādes drošumu un kvalitāti.

Elektrotīkls Rīgā ir veidojies vēsturiski no 19.gadsimta beigām, tādēļ tā atjaunošanu AS "Sadales tīkls" veic plānveidīgi, ņemot vērā gan elektrotīkla stāvokli, vecumu, gan pilsētas un uzņēmējdarbības attīstību. Tas, cik daudz un efektīvi tiek ieguldīts elektrotīkla pārbūvē šobrīd, noteiks, kāda būs elektroapgādes kvalitāte un izmaksas turpmākajos 30-50 gados, jo tas ir laiks, kādu vidēji kalpo elektrotīkla elementi. Joprojām 43% no Rīgas elektrotīkla ir "padomju laika mantojums", kas vairs neatbilst ne klientu vajadzībām un prasībām pēc kvalitatīvas elektroenerģijas piegādes, ne arī iedzīvotāju apdzīvotības blīvumam un elektroenerģijas patēriņa apjomam – tur, kur bija ražotnes un rūpnīcas, šobrīd vairs ir tikai tukšas ēkas, bet kādreizējo pļavu vietā piepilsētā tagad ir plaši jauno projektu ciemati vai arī attīstījusies uzņēmējdarbība. Savlaicīga elektrotīkla atjaunošana un rekonstrukcija ir galvenais nosacījums, lai ikviens klients saņemtu kvalitatīvu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, tādēļ šogad Rīgā AS "Sadales tīkls" kopumā plāno atjaunot vidējā sprieguma 10kV (kilovoltu) kabeļu līnijas 20 km garumā, izbūvēt jaunas zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnijas 33 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 26 transformatoru apakšstacijas. Elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 12,9 miljonus eiro, pēc plānoto rekonstrukcijas darbu pabeigšanas elektroapgādes drošums un kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 85 000 AS "Sadales tīkls" klientu.

Elektrotīkla atjaunošana un attīstība veicina pilsētas un uzņēmējdarbības attīstību

Rīgas iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanai, iepriekšējos gados ir realizēti nozīmīgi elektrotīkla atjaunošanas un rekonstrukcijas projekti un šogad darbs pilsētā turpinās. Viens no svarīgajiem elektroapgādes objektiem ir apakšstacijas, jo tās nodrošina elektroapgādi vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju, uzņēmumiem un valsts nozīmes objektiem, kā arī to rekonstrukcija dod iespēju pie elektrotīkla pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus. Jau līdz šim to atjaunošanai AS "Sadales tīkls" pievērsa pastiprinātu uzmanību un plānveidīgi ir veikta 110/10kV apakšstaciju "Torņakalns", "Bastejkalns", "Iļģuciems", "Šķirotava", "Imanta", "Bolderāja I", "Krasts", "Salamandra" rekonstrukcija, bet 2013.gadā noslēgusies jaunas apakšstacijas "Mežaparks" izbūve. Savukārt sadales punktu rekonstrukcija noslēgusies Daugavgrīvā, Teikā, Ķengaragā un Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas rajonā. Šogad apakšstaciju un sadales punktu atjaunošanas darbs turpinās un ir uzsākta apakšstacijas "Grīziņkalns" un "Centrālā", kas atrodas Lāčplēša ielā, rekonstrukcija, un tehniskā projekta izstrāde apakšstacijas "Bišuciems" rekonstrukcijai, savukārt sadales punktu pārbūve norisinās Dzelzavas, Varavīksnes, A.Saharova ielās un Anniņmuižas bulvārī, uzlabojot elektroapgādi iedzīvotājiem Imantas un Pļavnieku iedzīvotājiem. Rīgas attīstībai nozīmīgs projekts ir jaunas apakšstacijas "Skanste" izbūves uzsākšana Skanstes ielas apkaimē, kas tiek veikta sadarbībā ar AS "Augstsprieguma tīkls", jo, ņemot vērā Rīgas pilsētas attīstības ieceres, šajā pilsētas daļā nākotnē būs nepieciešamas papildu elektrotīkla jaudas un jauni elektrotīkla pieslēgumi. Tikpat nozīmīgs projekts ir jaunas apakšstacijas "Stīpnieki" izbūve Mārupē, lidostas "Rīga" apkārtnē, jo, vērtējot teritorijas nākotnes attīstības plānu, objektiem šajā vietā būs nepieciešami papildus elektroapgādes pieslēgumi un lielas jaudas elektroapgāde, kas veicinās būvniecības un uzņēmējdarbības attīstību.

Elektrotīkla pārbūves projekti tiek saskaņoti ar Rīgas domes plānotajiem projektiem

Plānojot elektrotīkla rekonstrukcijas darbus, ļoti liela nozīme ir sekmīgai sadarbībai ar pilsētas pašvaldību. Lai elektrotīkla atjaunošanas process būtu efektīvs un saimniecisks, par plānotajiem elektrotīkla rekonstrukcijas darbiem AS "Sadales tīkls" regulāri informē Rīgas pašvaldības uzņēmumus un organizācijas. Iespēju robežās, elektrotīkla rekonstrukcija vairākās pilsētas ielās tiek veikta vienlaicīgi ar pašvaldības plānotajiem ielu un pilsētas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, piemēram, pērn ir uzsākta 10kV kabeļu līniju nomaiņa Buru, Laivu, Mūkusalas ielas, Salu tilta un Zaķusalas krastmalas rajonā, kurš pielāgots Salu tilta rekonstrukcijas darbiem. Tikpat veiksmīgi AS "Sadales tīkls" un Rīgas domes Satiksmes departaments realizē savus projektus Lāčplēša ielā, kur vienlaicīgi ar Lāčplēša ielas seguma nomaiņu, AS "Sadales tīkls" veic rezervju cauruļu guldīšanu. Līdz 2020.gadam šajā pilsētas daļā AS "Sadales tīkls" plāno realizēt vairākus elektrotīkla rekonstrukcijas projektus, kuru laikā paredzēts izbūvēt jaunas kabeļu līnijas, kuras šķērsos Lāčplēša ielu 22 vietās. Lai nākotnē rekonstrukcijas darbu laikā nebojātu ielas segumu, AS "Sadales tīkls" jau šobrīd paralēli ielas rekonstrukcijas darbiem veic rezerves cauruļu guldīšanu elektrotīkla izbūvei. Šāda labas sadarbības prakse ar pašvaldību ļauj gan pašvaldībai, gan AS "Sadales tīkls" efektīvāk izmantot investīcijām paredzētos līdzekļus, veicinot attīstību pašvaldībā un iedzīvotāju labklājību.


AS "Sadales tīkls" atjauno elektrotīklu pilsētas vēsturiskajā centrā

Lielākais darbs Rīgā tiek veikts un turpināsies arī nākamajos gados pilsētas vēsturiskajā centrā, kur ekspluatācijā ir saglabājies pagājušā gadsimta sākumā izbūvētais 3x220V sistēmas elektrotīkls. Tā sākotnējais kopgarums bija 192 km, nodrošinot elektroapgādi vairāk nekā 32 000 lietotāju. Rīgas vēsturiskā centra elektrotīkls pārsvarā ir izbūvēts 20.gadsimta 30.gados un tā uzturēšanai AS "Sadales tīkls" nepieciešamas īpašas iekārtas un elektroietaises, bet tīkla tehniskais stāvoklis apgrūtina gan jaunu elektrotīkla pieslēgumu izbūvi, gan lietotāju iespējas izmantot mūsdienīgas iekārtas, kā arī tajā nav iespējama viedo skaitītāju uzstādīšana. Kopš 2014.gada šis elektrotīkls pakāpeniski tiek pārveidots par mūsdienīgu 0,4kV sprieguma tīklu, tomēr, lai lietotāji pilnībā spētu izmantot kvalitatīvu un mūsdienu prasībām atbilstošu elektroenerģiju un paaugstināt savu īpašumu energoefektivitāti, liela nozīme ir ēku iekšējo elektrotīklu sakārtošanai atbilstoši šim spriegumam, jo lielākajā daļā denacionalizēto vai privatizēto namu elektroinstalācija ir saglabājusies no pagājušā gadsimta, kas sākotnēji bija paredzēts vien apgaismojuma nodrošināšanai dzīvokļos. Pēc tā pārbūves lietotājiem uzlabosies elektroapgādes drošums un sprieguma kvalitāte, īpaši tajās pilsētas daļās, kur elektrotīkls ir pārslogots, kā arī AS "Sadales tīkls" spēs nodrošināt pieslēgumu jaudas atbilstoši klientu vajadzībām. Līdz šā gada beigām jau vairāk nekā 10 tūkstošiem klientu elektroapgāde pilsētas vēsturiskajā centrā tiks nodrošināta no 0,4kV sprieguma tīkla. Līdz ar to jaunajiem klientiem būs iespēja ierīkot jaunus elektrotīkla pieslēgumus ar zemākām pieslēguma ierīkošanas izmaksām un samazināsies arī elektroenerģijas zudumi, ko izraisa savu laiku nokalpojušas elektrolīnijas. Paredzēts, ka vēsturiskā elektrotīkla pārbūve turpināsies vēl nākamos 10 gadus.

Elektroapgādes uzlabošanai ir svarīga sadarbība ar klientiem

Lai elektrotīkla pārbūve noritētu veiksmīgi, AS "Sadales tīkls" savlaicīgi informē lietotājus par plānoto elektrotīkla rekonstrukciju, kas skars konkrēto īpašumu, un kopā ar projektētājiem tiekas ar lietotājiem, lai skaidrotu rekonstrukcijas nepieciešamību un ieguvumus, ko tā sniegs. Liela nozīme savstarpējai komunikācijai ir, plānojot elektrotīkla rekonstrukciju tajos īpašumos, kuri vēsturiski ir veidojušies kā kopīpašumi un kuros elektrotīkla izbūves projekts jāsaskaņo ar vairākiem desmitiem kopīpašnieku. Projektu plānošanas un saskaņošanas laikā nereti veidojas situācijas, kad plānoto elektrotīkla rekonstrukciju nav iespējams veikt, jo kāds no kopīpašniekiem atrodas ārzemēs, bet kāds cits nevēlas, lai viņa īpašumu šķērso elektrolīnija, un šādos gadījumos cieš tie klienti, kuriem elektrotīkla rekonstrukcija ir nepieciešama dzīves komforta paaugstināšanai vai uzņēmējdarbības attīstīšanai. Ne vienmēr uzņēmumam ir iespēja savas elektroiekārtas izvietot tajās vietās, kur no elektrotīklu attīstības un ekspluatācijas viedokļa kabeļu līniju trases atrastos optimālākajās vietās un būtu visērtāk pieejamas uzņēmuma operatīvajam personālam. Tomēr, lai novērstu domstarpības un elektrotīkla atjaunošanas process noritētu veiksmīgi, AS "Sadales tīkls" meklē risinājumus, kas dotu iespēju uzņēmumam realizēt visus plānotos projektus un paātrinātu projektu saskaņošanas procesu, jo pēc elektrotīkla pārbūves ieguvējs būs ikviens elektroenerģijas lietotājs.

Šogad elektrotīkla rekonstrukcijas darbi norisinās teju visos Rīgas priekšpilsētu rajonos, savukārt apjomīgākie projekti tiek realizēti Juglā, Brasā, un Grīziņkalnā. Elektrolīniju pārbūve šogad tiek veikta Akas, Alauksta, Alberta, Alksnāja, Andreja Pumpura, Andreja Saharova, Anniņmuižas bulvārī, Antonijas, Aleksandra Čaka, Aristida Briāna, Avotu, Brīvības ielā un Brīvības gatvē, Bruņinieku, Buru, Citadeles, Dārzaugļu, Dzirnavu, Dzelzavas, Eksporta, Elizabetes, Elku, Emiļa Melngaiļa, Ērgļu, Ēveles, Friča Brīvzemnieka, Ģertrūdes, Hospitāļu, Ieroču, Indrānu, Jēkaba, Jura Alunāna, Kareivju, Kazarmu, Krišjāņa Barona, Krišjāņa Valdemāra, Klijānu, Laboratorijas, Laivu, Lejas, Lāčplēša, Matīsa, Mārkalnes, Miera, Muitas, Murjāņu, Mūkusalas, Pērnavas, Pētersalas, Pērses, Republikas laukumā, Rūdolfa, Rūpniecības, Salamandras, Sapieru, Senču, Silciema, Sporta, Stabu, Šarlotes, Šmerļa, Tallinas, Tērbatas, Upes, Ūnijas, Valmieras, Vangažu, Varavīksnes, Vecpilsētas, Zaķusalas krastmalā, Zaļās, Zaubes, Zemitāna, Zvaigžņu ielā, un arī turpmākajos gados AS "Sadales tīkls" turpinās realizēt apjomīgus elektrotīkla atjaunošanas un uzlabošanas projektus, lai paaugstinātu sniegto pakalpojumu kvalitāti Rīgas iedzīvotājiem.

Kopumā AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas piegādi Rīgā nodrošina vairāk nekā 330 tūkstošiem objektu, kuri patērē 35% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa, izmantojot Rīgā izbūvēto elektroapgādes infrastruktūru: 28 110/10kV apakšstacijas, kas nodrošina saiti ar elektroenerģijas pārvades tīklu; 3 383 10/0,4kV transformatoru apakšstacijas, 2 434 km vidējā sprieguma elektrolīnijas, no kurām vairāk nekā 99% ir izbūvētas drošā kabeļu risinājumā un aptuveni 2 783 km zemsprieguma elektrolīnijas, no tām 92% ir kabeļu līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!