Foto: Publicitātes attēls
Šā gada sešos mēnešos AS "Sadales tīkls" visā Latvijā ir reģistrējusi 305 būvniecības, lauksaimniecības, mežizstrādes u.c. saimniecisko darbu veicēju izraisītus elektrotīkla bojājumus, kuri ik dienu ietekmē klientu elektroapgādi, AS "Sadales tīkls" darbu un apdraud gan pašu darbu veicēju, gan sabiedrības drošību. AS "Sadales tīkls" aicina ikvienu rīkoties atbildīgi un ar elektroapgādes uzņēmumu laicīgi saskaņot saimnieciskos darbus elektrotīkla tuvumā, kā arī darbu laikā ievērot visus drošības noteikumus!

Darbu elektrotīkla tuvumā regulē likums
Drošības noteikumi ir jāievēro, gan veicot saimnieciskos darbus gaisvadu elektrolīniju tuvumā, gan vietās, kur elektroapgādi nodrošina kabeļu līnijas. Plānojot darbus gaisvadu elektrolīniju tuvumā, jāievēro Aizsargjoslu likums, kas nosaka, ka elektrolīniju aizsargjoslās nedrīkst strādāt ar tehniku, kas ir augstāka par 4,5 metriem no zemes virsmas. Gadījumos, ja saimnieciskos darbus nepieciešams veikt elektrolīnijas aizsargjoslā ar tehniku, kuras gabarīts pārsniedz 4,5 metrus, plānotie darbi jāsaskaņo ar elektrolīnijas īpašnieku, jo šādās situācijās iespējams organizēt elektrolīnijas atslēgumu. AS "Sadales tīkls" aicina par plānotajiem darbiem uzņēmumu informēt vienu mēnesi pirms darbu uzsākšanas, jo tā uzņēmums var plānot optimālu elektrotīklu darbību un nepieciešamības gadījumā brīdināt klientus, kuriem šo saimniecisko darbu laikā tiks pārtraukta elektroenerģijas piegāde.

Tikpat atbildīgi jārīkojas, plānojot jebkādus rakšanas darbus. Pirms rakšanas darbu uzsākšanas būtiski ir zināt, kādas inženierkomunikācijas atrodas plānotajā rakšanas darbu vietā, jo, turpinot plānveidīgu gaisvadu elektrolīniju rekonstrukciju un pārbūvi kabeļu līnijās, mainās ne vien kopējais kabeļu līniju apjoms, bet arī to atrašanās vieta. Saskaņā ar Aizsargjoslu likumu ir aizliegts veikt zemes rakšanas darbus ar tehniku tuvāk par 1 metru no kabeļu līnijas, bet mežos tuvāk par 1,5 metru. Veicot zemes rakšanas darbus dziļāk par 30 centimetriem, darbu veicējam ir jāsaņem AS "Sadales tīkls" rakstiska atļauja, kā arī jebkādi rakšanas darbi jāsaskaņo vietējās pašvaldības būvvaldē. Aizsargjoslu likumā noteiktās prasības ir jāievēro visiem inženierkomunikāciju turētājiem, tostarp arī pašvaldību uzņēmumiem, kuri ikdienā veic pašvaldības komunikāciju uzturēšanas darbus!

Reģistrēti 192 gaisvadu elektrolīniju bojājumi
Elektrotīkla bojājumus, kuri rodas neuzmanīgi veicot mežizstrādes, lauksaimniecības, būvniecības u.c. darbus elektrolīniju aizsargjoslās, AS "Sadales tīkls" reģistrē visā Latvijā. Visbiežāk tie ir negadījumi, kad ar tehniku tiek bojāti gaisvadu elektrolīniju balsti, sarauti vadi vai nesaskaņotu rakšanas un būvniecības darbu laikā bojātas kabeļu līnijas. Šogad sešos mēnešos reģistrēti 192 bojājumi gaisvadu elektrolīnijās, kas ir par 36 gadījumiem vairāk nekā šajā laika periodā pērn, bet kabeļu līnijas šogad bojātas 57 vietās. Tikpat bieži elektroapgādes uzņēmums saskaras ar tehniku bojātām virszemes būvēm - transformatoru apakšstacijām, kabeļu un elektroenerģijas uzskaites sadalnēm, kuru atjaunošanai nepieciešami papildu resursi un jāveic piespiedu elektroapgādes atslēgums klientiem.

Rada elektroapgādes traucējumus tūkstošiem
Katrs saimniecisko darbu laikā izraisīts elektrotīkla bojājums ietekmē klientu elektroapgādi, jo, lai atjaunotu elektrotīklu, uzņēmumam jāveic piespiedu elektroapgādes atslēgums, kas apdzīvotās vietās un pilsētās ietekmē no vairākiem simtiem līdz pat tūkstošiem lietotāju. Šie notikumi būtiski ietekmē AS "Sadales tīkls" ikdienas darbu, jo darbiniekiem ir jāpārtrauc plānotie elektrotīkla uzturēšanas un attīstības darbi, un jādodas uz šīm elektrotīkla bojājumu vietām, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu klientu elektroapgādi.

Īpaši kaitē rakšanas darbu bojājumi
Ik nedēļu AS "Sadales tīkls" reģistrē kabeļu līniju bojājumus, kuri rodas veicot nesaskaņotus rakšanas darbus, kā arī neievērojot darbu veikšanas tehnoloģiskās prasības. Rakšanas darbu laikā bojātu kabeļa līniju atjaunošana ir īpaši sarežģīta un laikietilpīga. AS "Sadales tīkls", veicot reģistrēto kabeļu līniju bojājumu analīzi, secina, ka 53% no tiem notiek, neievērojot nepieciešamās drošības prasības, kas liecina par paviršu darba kultūru, tādēļ, palielinoties pazemes inženierkomunikāciju īpatsvaram, saimniecisko darbu veicējiem vienlaikus jāpaaugstina rakšanas darbu izpildes kvalitāte, stingri ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības un saņemot nepieciešamos saskaņojumus.

AS "Sadales tīkls" atgādina, ka jebkuru rakšanas darbu laikā īpaši svarīgi ir ievērot maksimālu piesardzību un pareizus darba paņēmienus, jo mehāniski bojāta kabeļa ārējā apvalka dēļ kabelī iekļūst ūdens, kas sabojā izolāciju un izraisa īsslēgumu ar elektroapgādes traucējumu klientiem. Tāpat mehāniski izraisīts kabeļu līnijas bojājums var izsaukt paaugstinātu spriegumu, kas, savukārt, var izraisīt papildu bojājumus gan AS "Sadales tīkls" elektrotīklā, gan sabojāt mājsaimniecību elektroiekārtas.

Nesaskaņota rīcība apdraud cilvēka dzīvību
AS "Sadales tīkls" aicina ikvienu strādāt precīzi un ievērot maksimālu piesardzību, veicot saimnieciskos darbus elektroietaišu tuvumā, jo mehāniski izraisīts elektrotīkla bojājums var radīt ne vien elektroapgādes pārtraukumu iedzīvotājiem, bet arī cilvēka dzīvībai bīstamu apdraudējumu! Ja elektroapgādes infrastruktūras tuvumā tiek pamanīts negadījums vai bīstama situācija, AS "Sadales tīkls" lūdz iedzīvotājus nekavējoties ziņot, zvanot uz uzņēmuma diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8 404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam - 112!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!