Foto: Publicitātes attēls
Lai nodrošinātu nepārtrauktu elektroapgādi un operatīvās palīdzības atbalstu Līgo svētku norises vietās visā Latvijā, AS "Sadales tīkls" svētku laikā – 23. un 24.jūnijā, strādās pastiprinātā režīmā, bet, lai vasaras saulgriežu svētki būtu izdevušies un droši, uzņēmums aicina iedzīvotājus ievērot elektrodrošības noteikumus un elektroiekārtu tuvumā neatstāt bez uzraudzības bērnus!

Līgo svētku laikā AS "Sadales tīkls" elektrotīklu dispečeri un operatīvo izbraukumu brigāžu elektromontieri pastiprināti uzraudzīs situāciju elektrotīklā un sekos līdzi meteoroloģiskām prognozēm, lai neatkarīgi no laika apstākļiem nodrošinātu nepārtrauktu, drošu un kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi, kā arī nepieciešamības gadījumā operatīvu elektroapgādes atjaunošanu vasaras saulgriežu svētku norises vietās visā Latvijā.

Savukārt, lai Līgo svētki ikvienam būtu izdevušies un droši, AS "Sadales tīkls" aicina svētku laikā ievērot maksimālu piesardzību, izmantojot elektroierīces telpās vai organizējot svētku pasākumus dabā. AS "Sadales tīkls" apkopotie dati apliecina, ka elektrodrošības noteikumi ir jāatgādina nepārtraukti, jo ik gadu bērni un pieaugušie gūst elektrotraumas, kuras izraisa neuzmanīga rīcība ikdienā, izmantojot mājsaimniecībās pieejamās elektroierīces, vai neuzmanīga rīcība elektrotīkla tuvumā. Pērn kopumā AS "Sadales tīkls" ir reģistrējusi 50 elektrotraumu gadījumus un 16 no cietušajiem ir bērni. Šogad piecos mēnešos uzņēmums ir reģistrējis 21 elektrotraumas gadījumu, no kuriem 7 cietušie ir bērni, bet trīs gadījumos sekas ir letālas.

Svētku laikā jāievēro:

  • Organizējot svētku pasākumus dabā, jāizmanto elektroierīces un pagarinātāji, kuri paredzēti lietošanai ārpus telpām. Elektroierīces un pagarinātāji jānovieto piemērotā, drošā un sausā vietā, lai pārvietojoties tos nebūtu iespējams aizķert.
  • Savienojot pagarinātājus ar elektroierīcēm, tie jānovieto ar kontaktligzdām uz leju, lai to iekšpusē nenokļūst mitrums. Jārūpējas, lai kontaktligzdas netiktu pārslogotas, jāpievērš uzmanība kontaktligzdu tehniskajam stāvoklim.
  • Pirms elektroierīču lietošanas jāpārbauda to tehniskais stāvoklis un jāpārliecinās, ka tās nav bojātas. Saplaisājusi, bojāta vadu izolācija vai ar izolāciju nepārklāti vadi var izraisīt gan bīstamu elektrotraumu, gan degšanu. Pirms iekārtu pieslēgšanas elektrotīklam rūpīgi jāiepazīstas ar to lietošanas instrukciju.
  • Svētku brīvdienās nedrīkst atstāt bērnus bez uzraudzības un bērniem jāatgādina elektrodrošības noteikumi gan mājās, gan pavadot laiku ārpus telpām.Bērniem jāpastāsta, ka elektroapgādes infrastruktūras tuvumā ir jābūt īpaši uzmanīgiem, kā arī jāatgādina, ka ir aizliegts kāpt elektrolīniju balstos, bojāt vai atvērt elektroapgādes sadales skapju un transformatoru apakšstaciju durvis, iet aiz šo objektu drošības nožogojumiem un apakšstaciju teritorijās.
  • Jāpārdomā, lai Jāņu ugunskura vieta neapdraudētu pašus un arī elektroapgādes infrastruktūru - elektrolīniju balstus, vadus, transformatoru apakšstacijas, sadalnes. Ir aizliegts kurināt ugunskuru zem gaisvadu elektrolīnijām, jo neapdomīgas rīcības rezultātā var tikt izraisīts elektrotīkla bojājums. Ugunskura kuršana zem elektrolīnijām var atstāt bez elektroapgādes no dažiem desmitiem mājsaimniecību līdz pat vairākiem tūkstošiem klientu blīvāk apdzīvotās teritorijās.

AS "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un, konstatējot bīstamu situāciju elektroapgādes infrastruktūras tuvumā, nekavējoties ziņot, zvanot uz bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 80 200 404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam – 112!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!