Foto: Publicitātes attēls
Līdz ar elektrības sadales tarifu struktūras izmaiņām, kas stāsies spēkā ar 1. augustu, mājsaimniecību klientiem aktualizējas jautājums par esošā pieslēguma vai jauna pieslēguma nepieciešamo elektrotīkla jaudu un iespējamām slodzes izmaiņām. Te lieti noderēs un palīdzēs AS "Sadales tīkls" mājaslapā izvietotais slodzes kalkulators mājsaimniecībām.

Ja līdz šim iedzīvotāji maksāja par katras patērētās elektrības kilovatstundas piegādi, tad līdzsvarotajā tarifā iedzīvotājiem līdzšinējā pakalpojuma cena par elektrības piegādi veidosies no 2 daļām: fiksētās ikmēneša maksas par pieslēguma nodrošināšanu un samazinātas maksas par elektrības piegādi atbilstoši patērētajām kilovatstundām.

Klientu ērtībām ir izstrādāts un AS "Sadales tīkls" mājaslapā www.sadalestikls.lv pieejams informatīvs Slodzes kalkulators, kas veic aprēķinus, balstoties uz klienta norādīto elektroiekārtu skaitu un to jaudu, kā arī pievienotajām papildu ierīcēm. Tam ir pievienota paskaidrojoša instrukcija, lai klients secīgi varētu aizpildīt kalkulatoru laukus un ievadīt nepieciešamos datus, tai skaitā pievienoto iekārtu jaudu.
Aprēķinu rezultātā kalkulators uzrādīs vienu vai vairākus iespējamos rekomendējamos pieslēguma veidus. Klientam individuāli jāizvērtē savas mājsaimniecības elektroierīču lietošanas paradumi un darbībai nepieciešamās jaudas, kā arī tas, vai klients izvēlēsies komfortu un neplāno sekot līdzi ierīču vienlaicīgai ieslēgšanai un darbināšanai, vai tomēr mājsaimniecības elektroiekārtu lietošanas paradumi ir plānveidīgi un tiek domāts līdzi tam, lai lielos elektroenerģijas patērētājus vienlaicīgi nedarbinātu.

Jaunā sadales tarifu struktūra ir veidota tā, lai samazinātā maksa par elektrības piegādi pie vidēja elektrības patēriņa faktiski kompensētu fiksēto ikmēneša maksu par pieslēgumu un negatīvi neietekmētu lietotāju. Līdz ar to aptuveni 700 tūkstošiem mājsaimniecību šādas izmaiņas elektrības gala rēķinu būtiski neietekmēs vai tas pat samazināsies.

Augusta elektrības rēķinos, ko saņemsiet septembra sākumā, rēķina sadaļā par elektrības pārvades un sadales pakalpojumiem tiks atsevišķi uzrādītas 2 pozīcijas – fiksētā maksa par pieslēguma nodrošinājumu un maksa par patērētās elektrības piegādi. Rēķina izmaiņas būs atkarīgas no ikmēneša elektrības patēriņa un pieslēguma veida.

Mājsaimniecībām trīsfāžu pieslēgumos fiksētās ikmēneša maksas apjoms būs atkarīgs no pieslēguma jaudas. Piemēram, 20A trīsfāžu pieslēgumos, ar salīdzinoši mazu elektrības patēriņu – 100 kWh mēnesī – kopējais rēķins pieaugs par 3,35 eiro (ietverot PVN), bet ar patēriņu 400 kWh mēnesī gala rēķins samazināsies par 1,13 eiro.

Vienfāzes pieslēgums nodrošina mazāku jaudu, tāpēc fiksētā mēneša maksa paredzēta zemāka. Trīsfāžu pieslēgumos tiek nodrošināta lielāka jauda, tāpēc fiksētā mēneša maksa būs augstāka un atšķirsies atkarībā no pieslēguma jaudas. Izmanto kalkulatoru un novērtē, vai Tavās mājās pieslēguma jauda ir atbilstoša elektroiekārtu patēriņam un mājsaimniecības vajadzībām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!