Foto: Publicitātes attēls
Kopš AS "Sadales tīkls" klientu ērtībām izstrādājis informatīvus līdzsvaroto sadales tarifu salīdzināšanas kalkulatorus mājsaimniecībām un juridiskajiem klientiem, tos izmantojuši vairāk nekā 10 400 klientu. Atgādinām, ka izmaiņas sadales tarifos stāsies spēkā ar 1. augustu, un tarifu kalkulatori dod iespēju jau tagad noskaidrot, vai un kā mainīsies rēķins par elektroenerģiju.

Aptuveni 700 tūkstošiem mājsaimniecību šādas izmaiņas elektrības gala rēķinu būtiski neietekmēs vai tas pat samazināsies. Arī juridiskajām personām, kas efektīvi izmanto pieslēguma jaudu, kopējais rēķins par elektroenerģiju nemainīsies vai samazināsies. Rēķina pieaugums būs tā sauktajiem "0" pieslēgumiem, kas elektroenerģiju nepatērē, vai neefektīvajiem patērētājiem.

Jau ziņots, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi sadales tarifu līdzsvarošanas projektu. Mājsaimniecībām tas paredz par 22% samazināt elektrības piegādes cenu, vienlaikus ieviešot fiksētu maksu par pieslēguma nodrošināšanu. Savukārt juridiskām personām līdzsvaroto tarifu projekts paredz no 10 uz 40% un/vai 60% palielināt fiksēto maksu par elektrotīkla pieslēgumu atkarībā no jaudas, vienlaikus par 10 līdz 25% samazinot maksu par elektrības piegādi.

AS "Sadales tīkls" klientu ērtībām ir izstrādājusi informatīvus pašreiz spēkā esošo un jauno – līdzsvaroto tarifu salīdzināšanas kalkulatorus. Gan mājsaimniecībām, gan juridiskajiem klientiem paredzētie kalkulatori izvietoti vienuviet – uzņēmuma mājaslapā klientu apakšsadaļā pie informācijas par tarifiem.

Abi kalkulatori ir ērti un viegli saprotami – tā ir iespēja dažu minūšu laikā noskaidrot, kā varētu mainīties elektrības rēķins pēc jauno sadales sistēmas pakalpojumu tarifu apstiprināšanas un stāšanās spēkā. Abiem kalkulatoriem ir pievienotas paskaidrojošas instrukcijas, lai ātri vien soli pa solim nonāktu pie salīdzinošā rezultāta.

Iedzīvotājiem ir nodrošināta iespēja ātri un vienkārši modelēt gaidāmās izmaiņas mājsaimniecības elektrības gala rēķinā. Savukārt juridiskajiem klientiem informatīvais kalkulators palīdz salīdzināt maksu par elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumiem mēnesī pēc esošajiem tarifiem ar iespējamo maksu mēnesī atbilstoši līdzsvaroto tarifu projektam.

Mājsaimniecībām un uzņēmumiem optimālas pieslēguma jaudas izvēle ir iespēja samazināt savas kopējās izmaksas par elektroenerģiju un sadales sistēmas pakalpojumiem. Ja esat nolēmuši veikt pieslēguma jaudas maiņu – samazināt, palielināt vai izveidot jaunu pieslēgumu – vispirms jānoskaidro, kāda jauda pieslēgumam būs nepieciešama. Lai to izdarītu, nepieciešams rūpīgi izvērtēt gan izmantošanā esošo elektroietaišu skaitu, gan arī nākotnē paredzamās elektroietaises.

Izvēloties optimālo pieslēguma jaudu, svarīga mēraukla ir paredzamā vienlaicīgā slodze. Piemēram, dzīvokļos pārsvarā vienfāzes pieslēguma jauda ir pietiekama, lai darbinātu mājoklī esošās elektroierīces. Tomēr gadījumā, ja virtuvē tiek uzstādīta elektriskā plīts, ko paredzēts darbināt vienlaikus ar veļasmašīnu, televizoru un elektrisko tējkannu, tad būs nepieciešams trīsfāžu pieslēgums.

Piemēram, parastais gludeklis tērē ap 5 ampēriem (A), kas ir aptuveni 1110 vati (W) vai 1,1 kilovats (kW). Standarta pieslēguma jauda privātmājai ir 15 kW/25 A, bet dzīvoklim – 9 kW/16 A. Klientu ērtībām AS "Sadales tīkls" jau tuvākajā laikā plāno izstrādāt pieslēguma jaudas jeb slodzes kalkulatoru, ar kura palīdzību būs iespējams ātri un ērti noteikt savas mājsaimniecības optimālo pieslēguma jaudu. Gadījumā, ja esošā pieslēguma izrādīsies pārāk liela, no tās ir iespēja atteikties un tādējādi samazināt kopējo elektrības rēķinu.

Juridiskajiem klientiem savukārt tarifu kalkulatorā ir jāaizpilda norādītās ailītes, piemēram, jāieraksta tabulā sprieguma pakāpe, fāžu skaits un elektroenerģijas patēriņš mēnesī. Kad viss aizpildīts, kolonnā "Maksa par elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumiem mēnesī pēc spēkā esošajiem tarifiem" tiek parādīti visi pieejamie tarifi un to plāni, kā arī iekrāsots visizdevīgākais tarifs. Savukārt kolonnā "Iespējamā maksa mēnesī atbilstoši tarifu projektam" tiek parādīti iespējamie varianti pēc iesniegtā tarifu projekta, izceļot izdevīgāko un piemērotāko.

Visa informācija par tarifu izmaiņām un kalkulatoru gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem, kā arī valsts un pašvaldību iestādēm ir pieejama sadalestikls.lv mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!