Foto: Vida Press
Ik gadu, sākoties apkures sezonai, Latvijā pieaug arī ugunsnelaimju skaits. Apdrošinātāja BALTA pieredze liecina - laikus neapsekota apkures sistēma un dūmvadi, kā arī to bojājumi noved pie nopietnas pakāpes ugunsgrēkiem, un zaudējumu novēršana parasti izmaksā tūkstošiem eiro.

Kopumā pēdējo gadu laikā novērojams, ka 65% no visiem ugunsgrēkiem saistībā ar apkuri ir radušies apkures ierīču bojājumu dēļ, bet 35% - dūmvadu bojājumu dēļ. Šāda veida nelaimēs apdrošinātājs vidēji par vienu negadījumu saviem klientiem atlīdzinājis zaudējumus 3966 eiro apmērā.

Tāpat bieži ugunsnelaimes iemesls ir elektroinstalācijas – pēdējo septiņu gadu laikā apdrošinātājs vidēji par vienu no šāda veida negadījumu atlīdzina zaudējumus 5450 eiro apmērā.

Ko darīt, lai nelaime nepiemeklē Tavu mājokli?

Foto: Vida Press
  • Mājoklī jānodrošina efektīva un droša apkures sistēma.
  • Pareizi un kvalitatīvi jānosiltina mājoklis, tajā iebūvējot kvalitatīvus logus un ventilācijas sistēmas.
  • Lai samazinātu apkures ierīces pārkurināšanas risku, jānodrošina apkures ierīces jaudas atbilstība apsildāmās telpas platībai.
  • Pirms katras apkures sezonas sākšanās ir nepieciešams veikt tehniskā stāvokļa profesionālu pārbaudi apdzīvojamās ēkas apkures sistēmām un dūmvadiem. Obligāti jāpārbauda, vai krāsniņās un dūmvados nav radušās plaisas.
  • Pirms apkures sezonas sākuma nepieciešams veikt dūmeņu, krāšņu un dūmkanālu attīrīšanu no sodrējiem. Regulāra skursteņa tīrīšana ir papildu drošības garants.
  • Ikvienu dzīvojamo ēku nepieciešams aprīkot ar dūmu detektoriem, kas ugunsgrēka laikā spēs savlaicīgi ziņot par nelaimi, izsaucot glābējus.
  • Ja aukstajā laikā mājoklim aizsalst caurules, noteikti tās nesildiet, izmantojot atklātu uguni. Aizsalušas caurules nepieciešams atsildīt ar tvaiku, silta gaisa plūsmu vai karstajām smiltīm. Protams, vislabākais risinājums ir izsaukt speciālistu, kurš novērsīs problēmu.
  • Apkures sezonas laikā, kad regulāri tiek darbinātas un sildītas krāsniņas, parūpējieties, lai uz krāsns, kā arī tieši pie tās neatrastos dažādas sadzīviskas lietas un mēbeles, kuras viegli uzliesmo.
  • Drēbju žāvēšana uz krāsniņām šajā sezonā pavisam noteikti ir kategoriski aizliegta, ja vēlaties parūpēties par pilnīgu drošību savā mājoklī.

Atbildi uz jautājumu un piedalies "NetAtmo Weather Station" izlozē!

Atrodi šajā sadaļā izvietotos jautājumus, atbildi uz tiem un reģistrējies AAS "Balta" sarūpētās balvas izlozei. Šī gada 27. oktobrī, 10. novembrī, 24. novembrī un 8. decembrī tiks izlozēts mūsdienīgs rīks - "NetAtmo Weather Station".

Katrs dalībieks var atbildēt uz vairākiem jautājumiem, bet uz katru no tiem vienu reizi. Jo vairāk jautājumi atbildēti, jo lielāka iespējamība laimēt balvu. Aizpildot kontaktu formu un reģistrējoties, apliecināt, ka esat iepazinies arkonkursa noteikumiem.

"NetAtmo Weather Station" ir bezvadu ierīce, kas paredzēta, temperatūras, gaisa mitruma un kvalitātes, CO2 un trokšņa līmeņa noteikšanai. Iegūtos datus iespējams apskatīt, izmantojot "Android", "Apple", "Windows" ierīcēm pieejamo aplikāciju un tīmekļa aplikāciju. Komplektā ietilpst divas ierīces - viena lietošanai iekštelpās, viena ārpus tām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!