Foto: F64
Tuvojoties Ziemassvētkiem, ilgstošās tumsas un nepatīkamā aukstuma radītās izjūtas mēs cenšamies kompensēt ar svecīšu aizdegšanu. Tomēr katru gadu Ziemassvētku laikā ziņās dzirdam par uguns radītiem postījumiem mājokļos, kas radušies neuzraudzītu sveču dēļ.

Kā liecina Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) pieredze - aizdegtu sveču nokrišana, nenodzēšana vai novietošana nedrošā vietā, kur apkārt ir priekšmeti vai iekārtas, kas var aizliesmot, vienā mājoklī spēj radīt postījumus līdz pat 47 000 eiro.

Pēdējo gadu laikā BALTA sniegusi finansiālu atbalstu vairākiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri gada tumšākajos mēnešos ir piedzīvojuši uguns radītus nelaimes gadījumus savos mājokļos.

Viens no smagākajiem gadījumiem, kuru BALTA klientam nācies piedzīvot, ir gadījums, kad mājoklī apgāzusies eglīte, kurā bija iestiprinātas degošas sveces. Negadījumā dega ne tikai pati egle, - tā uzkrita virsū televizoram, kas arī aizdegās.

Rezultātā cieta gandrīz viss mājoklis – bija apdegušas vienas istabas sienas, daudzas mājoklī esošās mantas, bojāta ventilācijas sistēma, kā arī visa māja bija piekvēpusi un piedūmota. Par šo negadījumu BALTA mājokļa īpašniekam izmaksāja lielāko atlīdzību par šāda tipa nelaimes gadījumiem, kas sasniedza nepilnus 47 000 eiro.

"Lai gan sveces mājokli piepilda ar patīkamām, gaišām un omulīgām sajūtām, tomēr to aizdegšana prasa arī nepārtrauktu uzmanību. Diemžēl ik gadu svētku vai pēc svētku laikā BALTA saņem vairākus atlīdzību pieteikumus par zaudējumiem, kas gūti neuzraudzītas sveces liesmas dēļ.

F64 Visbiežāk šāda tipa ugunsgrēki ir notikuši, aizdegoties adventes vainagam vai priekšmetiem, kas novietoti tam blakus.

Atskatoties uz izmaksāto atlīdzību datiem, varu teikt, ka par negadījumiem, kuros ir aizdedzies adventes vainags vai tam blakus esošie priekšmeti, atlīdzībā cietušajam esam izmaksājuši no 661 līdz 3 973 eiro.

Šis izmaksu apjoms pierāda, ka pat viena maza sveces liesmiņa adventes vainagā spēj radīt būtiskus bojājumus mājoklī un finansiāli lielus zaudējumus mājokļa īpašniekam," brīdina BALTA atlīdzību direktors Ingus Savickis.

BALTA atlīdzību pieteikumi liecina, ka iedzīvotāji ir piedzīvojuši negadījumus, kad ugunsgrēks izcēlies vannas istabā no sveces, kas atradusies uz radiatora. Tāpat piedzīvots gadījums, kad uz kumodes novietota svece apgāzusies un izdedzinājusi caurumu kumodes virsmā.

Nereti BALTA klienti piedzīvo gadījumus, kad aizdegtu sveci ar asti vai kā citādi nogāž mājdzīvnieks, tādēļ īpaši būtiski "pieskatīt" sveces un novietot tās atbilstošā vietā.

Savukārt sekas, kas rodas no vienas sveču liesmiņas, kā rāda atlīdzību pieteikumi, var būt pavisam nepatīkamas: no piekvēpušām istabām līdz pat nodegušiem dīvāniem, galdiem, aizkariem vai apdegušām sienām, griestiem un grīdas.

Lai parūpētos par savu un mājokļa drošību svētku laikā, apdrošinātājs BALTA iesaka:

  • Neatkarīgi no tā, kur tiek novietotas sveces, ir jāpārliecinās, ka tās ir kārtīgi un stabili nostiprinātas;
  • Būtiski ir arī izvēlēties drošu vietu sveces novietošanai, lai tā neatrastos blakus viegli uzliesmojošiem priekšmetiem, piemēram, aizkariem, žurnālu vai avīžu kaudzītei utt.;
  • Ļoti vēlams mājoklī ierīkot dūmu detektoru savlaicīgai uguns negadījuma identifikācijai;
  • Mājoklī būtu nepieciešams turēt arī ugunsdzēšamo aparātu, lai ātri spētu nodzēst laikus pamanītu ugunsgrēku;
  • Nekad neatstājiet degošu sveci, lai arī cik tā droši izskatītos. Tas attiecas pat uz gadījumiem, kad plānojat no mājokļa iziet uz pāris minūtēm;
  • Atcerieties, ka svečtura apakša ļoti bieži sakarst, tādēļ arī zem un blakus tam tā nevajadzētu turēt viegli uzliesmojošus priekšmetus, piemēram, paliktnīšus;
  • Īpaši būtiski ir neatstāt adventes vainagu ar iedegtām svecēm bez uzraudzības, it īpaši, ja vainags veidots no skujām. Skujas pēc četru nedēļu žūšanas kļūst īpaši viegli uzliesmojošas.
Atbildi uz jautājumu un piedalies "NetAtmo Weather Station" izlozē!

Atrodi šajā sadaļā izvietotos jautājumus, atbildi uz tiem un reģistrējies AAS "Balta" sarūpētās balvas izlozei. Šī gada 27. oktobrī, 10. novembrī, 24. novembrī un 8. decembrī tiks izlozēts mūsdienīgs rīks - "NetAtmo Weather Station".

Katrs dalībieks var atbildēt uz vairākiem jautājumiem, bet uz katru no tiem vienu reizi. Jo vairāk jautājumi atbildēti, jo lielāka iespējamība laimēt balvu. Aizpildot kontaktu formu un reģistrējoties, apliecināt, ka esat iepazinies arkonkursa noteikumiem.

"NetAtmo Weather Station" ir bezvadu ierīce, kas paredzēta, temperatūras, gaisa mitruma un kvalitātes, CO2 un trokšņa līmeņa noteikšanai. Iegūtos datus iespējams apskatīt, izmantojot "Android", "Apple", "Windows" ierīcēm pieejamo aplikāciju un tīmekļa aplikāciju. Komplektā ietilpst divas ierīces - viena lietošanai iekštelpās, viena ārpus tām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!