Foto: Aziz Elkhanoglu, Art for Democracy
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šonedēļ debatēs jautāja Eiropas Savienības (ES) Padomei, vai vērienīgus sporta pasākumus, piemēram, Baku spēles, nevajadzētu izmantot, lai veicinātu cilvēktiesību ievērošanu un universālo vērtību veicināšanu.

Viņi uzsver, ka uz sporta spēļu atklāšanu vienmēr tiek aicināti pasaules līderi, tādējādi dodot iespēju diktatoriem leģitimizēt savas sistēmas un uzlabot tēlu pašmāju un starptautiskās sabiedrības acīs. Deputāti arī norāda, ka "Azerbaidžānas valdības mērķis ir izmantot spēles, lai uzlabotu savu reputāciju pasaulē".

Padomes viedokli Strasbūrā pārstāvēja Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica ("Vienotība"). Viņa sacīja: "Izolācija un novēršanās nepalīdzēs risināt cilvēktiesību jautājumus Azerbaidžānā."

Neskatoties uz to, ka vairāki EP deputāti aicināja Baku spēles politiskā līmenī boikotēt, lielākoties Eiropas valstis tur tomēr būs pārstāvētas. Latviju pārstāvēs Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs ("Saskaņa"). Viņa komandējumu ceturtdien apstiprināja Saeimas prezidijs. Baku pēc organizatoru lūguma apmeklēs arī eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzi.

Portāls "Delfi" atgādina, ka pēc "Amnesty International" datiem Azerbaidžānā aizvien atrodas vismaz 20 politieslodzītie, kuri savu brīvību zaudējuši, jo nodarbojušies ar žurnālistiku, bijuši politiskajā opozīcijā un atļāvušies kritizēt prezidenta Alhima Alijeva pārvaldīto Azerbaidžānu.

Radio Brīvā Eiropa žurnāliste Kadidža Izmailova

Foto: AP/Scanpix

Pērnā gada 5. decembrī Baku tika arestēta Radio Brīvā Eiropa Azerbaidžānas nodaļas žurnāliste Kadidža Izmailova. Viņai inkriminēta cita žurnālista novešana līdz pašnāvībai.

"Žurnālists Turals Mustafajevs apgalvo, ka Kadidža Izmailova viņu atlaidusi no darba, tāpēc viņš mēģinājis izdarīt pašnāvību. Izmailovas kolēģi skaidro, ka tas nevar būt taisnība, jo Kadidža bija raidījuma vadītāja un nenodarbojās ar žurnālistu pieņemšanu vai atlaišanu no darba," skaidrojusi  Latvijas žurnālistu asociācija, kas iestājas par Azerbaidžānas kolēģes atbrīvošanu no ieslodzījuma.

Izmailova ir daudzu publikāciju autore, kura atklājusi azerbaidžāņu sabiedrības elites un prezidenta Alijeva ģimenes biznesa korupcijas skandālus. Izmailovai jau daudzkārt draudēts. Viņu šantažēja, draudot publicēt viņas kaifoto, un iestādes viņu vainoja spiegošanā un valsts noslēpumu izpaušanā.

Opozīcijas partijas 'Musavat' vicepriekšsēdētājs Faradžs Kerimli

Foto: AFP/Scanpix
Azerbaidžānas tiesa šī gada maijā vienam no vadošajiem opozīcijas aktīvistiem Faradžam Kerimli piespriedusi sešarpus gadus cietumā par narkotiku tirdzniecību. Apsūdzības, kā norāda valdības kritiķi, ir politiski motivētas.

Baku smago noziegumu tiesa atzinusi, ka opozīcijas partijas "Musavat" vicepriekšsēdētājs ir vainīgs vērienīgā narkotiku tirdzniecībā. Opozicionārs atteicies tiesā uzstāties ar pēdējo vārdu un apsūdzības noraidījis kā safabricētas.

Apsūdzētais bijis atbildīgs par partijas tīmekļa vietni un mājas lapu sociālajā tīklā "Facebook", ko viņš izmantojis, lai liecinātu par prezidenta Ilhama Alijeva režīma korupciju.

Opozicionāra brālim Siradžam martā tika piespriesti seši gadi cietumā.

Miera un demokrātijas NVO vadītāja Leila Junus

Foto: hrw.org
Foto: DELFI

Cilvēktiesību advokāts Intigams Alijevs

Foto: indexoncensorship.org

Cilvēktiesību advokāts Intigams Alijevs tika apcietināts šī gada 22. aprīlī. Viņu apsūdz nodokļu nemaksāšanā, amata stāvokļa nelikumīgā izmantošanā, nelegālā komercdarbībā un līdzekļu piesavināšanā. Viņš vadīja nevalstisko organizāciju "Legal Education Society", kas iestājas par caurskatāmu demokrātiju un politisko kultūru.

Alijevs ir viens no zināmākajiem Azerbaidžānas advokātiem, kurš līdz apcietinājuma brīdim Eiropas cilvēktiesību tiesā bija aiztāvējis 100 cilvēkus. Viņš ir notiesāts uz 7,5 gadiem. 

Rakstīja blogus par vēlēšanu rezultātiem – Abduls Abilovs

Foto: Privātā arhīva foto.

Abduls Abilovs tika apcietināts pēc tam, kad sociālajos tīklos veltīja kritiskus bloga ierakstus par 2013. gada Azerbaidžānas prezidenta vēlēšanām.

Abilovs arī radīja "Facebook" lapu, kurā publicēja pierādījumus par nelikumībām vēlēšanu procesā. Oficālais policijas minētais aresta iemesls - narkotiku uzglabāšana. Kā vēsta portāls "Political Prisinors Watch", narkotiku uzglabāšana ir populāra apsūdzība, kuru Azerbaidžānā uzrāda politiskajiem aktīvistiem un žurnālistiem. Viņam piespriestais cietumsods - pieci gadi.

Laikraksta 'Tolishi Sado' redaktors Hilals Mamadovs

Foto: Kadrs no video

Laikraksta 'Tolishi Sado' redaktors Hilals Mamadovs tika apcietināts 2013. gada rudenī, viņš vadīja tališu minoritātes vadošo laikrakstu "Tolishi Sado". Prezidents Alijevs publiski noliedzis, ka Mamodovs būtu arestēts, kā arī norādījis, ka nav informēts par šāda cilvēka eksistenci, skaidro preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām". Piespriestais ieslodzījuma laiks - pieci gadi.

Arī bijušais laikrasta redaktors Novruzali Mamedovs tika turēts apcietinājumā. Viņš medicīniskās aprūpes trūkuma dēļ mira cietumā 2009. gadā. 

Vaclava Havela balvas ieguvējs – Anars Mamadli

Foto: OSCE

Anars Mamadli vadīja neatkarīgu nevalstisku vēlēšanu uzraudzības organizāciju. Viņš tika arestēts 2014. gada maijā. Ieslodzījuma laiks - 5,5 gadi.

2014. gada beigās Mamadli tika piešķirta prestižā Vaclava Havela balva, kas tiek pasniegta par izciliem sasniegumiem cilvēktiesību aizsardzības jomā. Balvu 2014. gadā saņēma viņa tēvs. Mamadli, līdzīgi kā daudziem citiem politsielodzītajiem, tika uzrādītas apsūdzības par nodokļu nemaksāšanu un nelegālu komerdarbību. 

Deputāta Andreja Klementjeva komentārs portālam 'Delfi'

Foto: Saeimas administrācija

Klementjeva komentārs portālam "Delfi":

"Atnāca vēstule no Prezidenta kancelejas, ka kādam jābrauc. Ne spīkere Mūrniece (NA), ne viņas Saeimas priekšsēdētājas biedrs Inese Lībiņa Egnere netika, tad loģiski, ka braucu es. Saeimas prezidijs nobalsoja, es braucu. Tas ir arī Latvijas ārpolitikas nostādnes, kuras es izpildu. Tāpat, cik zinu, arī mūsu vēstniecības vienojās, ka mums obligāti jābrauc."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!