Foto: Lisa Jevbrata. Zoomorfa laboratorija, 2013. Publicitātes foto
Š. g. 15. maijā plkst. 18:00 LNMM izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāts vēl viens vērienīgs Rīga 2014 notikums – starptautiska laikmetīgās mediju mākslas izstāde LAUKI un festivāls Māksla+Komunikācija 2014. Izstāde LAUKI pārsteigs ar darbu daudzveidību – gan jaunu ideju un aktualizēto tēmu, gan estētisko fomu ziņā. Izstādē varēs aplūkot ap 40 mūsdienīgi avangardisku mākslas darbu, kas spilgti un dinamiski atspoguļo mūsdienu laikmetu – izaicinot vispārpieņemtos uzskatus, aktualizējot sociālos jautājumus un piedāvājot pozitīvas nākotnes vīzijas.

Līdz ar moderno laikmetu ir mainījusies arī mākslas un mākslinieka loma sabiedrībā. Mūsdienās māksla ne vien meklē jaunas estētikas formas, bet aktīvi līdzdarbojas sociālajās pārmaiņās, zinātnes un tehnoloģiju attīstībā. Izstāde LAUKI parāda, ka laikmetīgā māksla ir process - izpēte, meklējumi, eksperimenti un izaicinājums. Izstādes LAUKI kuratori Rasa Šmite, Raitis Šmits un Armīns Medošs, izvēloties darbus izstādei, uzdeva jautājumu: kādu lauku robežas šodien mākslinieki šķērso, un kādus laukus pēta, lai meklētu jaunas idejas krīzes pārvarēšanai un iztēlotos jaunus modeļus ilgstpējīgākam dzīves veidam. Izstādes LAUKI mākslinieku iztēlei nav robežas - uzmanības lokā ir gan agrārie, gan elektromagnētiskie lauki, uztveres un redzes lauki, cilvēka ķermenis kā lauks, elektronisko tīklu un datu lauki, naftas lauki, privātā un publiskā robežlauki, bišu barības meklēšanas un augu izplatības lauki utt.

Šobrīd izstāžu zālē Arsenāls jau noris izstādes iekārtošanas darbi. Kā pirmais no māksliniekiem ieradies Parīzes mākslinieku apvienības HeHe pārstāvis - Heiko Hansens, kas uzstāda "Glābšanas plostu" (Radeau de Sauvetage) - buru laivu, ar kuru var braukt pa pamesto šaursliežu dzelzsceļu sliedēm. HeHe mākslinieki ar humoru risina pamesto tehnoloģisko infrastruktūru problēmas, piedāvājot mākslas objektu kā sabiedriskā transporta alternatīvu.

Attēls: Heiko Hansens uzstāda darbu izstāžu zālē Arsenāls. Foto autors: Kristīne Briede


Attēls: Heiko Hansens uzstāda darbu izstāžu zālē Arsenāls. Foto autors: Kristīne Briede


Attēls: Heiko Hansens uzstāda darbu izstāžu zālē Arsenāls. Foto autors: Daina Siliņa

Vēl viena māksliniece no Parīzes - Šū Lī Čenga izstādē piedalīsies ar projektu "Pagrīdes augu sēklas" (Seeds Undergorund), kurā aktualizēta cīņa par agrokultūras augu un sēklu dažādības nosargāšanu Eiropā. Muzeju naktī, sestdien, 17. maijā no pl. 19:00 izstādē LAUKI norisināsies Šū Lī Čengas interaktīvā performance "Pagrīdes augu sēklu ballīte", kurā cilvēkiem būs iespēja savstarpēji apmainīties ar dažādu augu un dārzeņu sēklām, gūstot ko noderīgu vai skaistu savam dārzam un daloties ar citiem.

Īpašs darbs izstādē ir zviedru māksliniecei no ASV - Lisai Jevbratai. Viņa savu darbu "Zoomorfa laboratorija" izstrādājusi kopā ar krāsu redzes pētniekiem. Tā ir īpaša programmatūra "Zoomorfs", kas spēj simulēt to, kā krāsas redz dažādi dzīvnieki. Šobrīd "Zoomorfs" dod iespēju cilvēkiem redzēt pasauli caur to dzīvnieku acīm, kuriem ir mazāk krāsu receptoru. Taču tuvākajā nākotnē māksliniece plāno papildināt programmatūru ar tādu dzīvnieku krāsu redzes simulācijām, kuri redz pasauli daudz krāsaināku nekā cilvēks. Izstādes "LAUKI" apmeklētāji paši varēs ar planšetdatoru pamēģināt, kā izskatās pasaule ar, piemēram, rudās lapsas acīm.

Latviešu mākslinieks Gints Gabrāns kopā ar mikrobiologu Jāni Liepiņu izstādē prezentēs jaunus ģenētiski modificētu baktēriju enzīmus, ar kuru palīdzību cilvēki varēs ēst koku lapas un krūmu zarus, tādā veidā risinot nākotnes pārapdzīvotās pasaules problēmas.

Izstādē varēs spēlēt arī serbu mākslinieku kolektīva izveidoto interaktīvo spēli "Vai jūti noplūdi?" par naftas ieguves platformu Baltijas jūrā, piedalīties Ričarda Bārbrūka un Ilzes Black interpretācijā par Gija Debora "Kara spēli", noskatīties radikālo Londonas mākslinieku YoHa video par Edvardu Snoudenu un ASV globālo uzraudzību, iepazīties ar Voldemāra Johansona jaunāko darbu - rotējošu skaņas objektu, aplūkot Mārtiņa Ratnika vizualizētos elektromagnētiskos laukus veco televizoru ekrānos.

Šie ir tikai daži piemēri no aizraujošo laikmetīgās mākslas darbu klāsta, ko piedāvās izstāde LAUKI. Tuvāk ar šiem un pārējiem izstādes darbiem būs iespējams iepazīties apmeklējot izstādi LNMM izstāžu zālē Arsenāls no š.g. 16. maija līdz 3. augustam. Plašāk par izstādi un laikmetīgo mākslu varēs uzzināt apmeklējot kuratoru un mākslas zinātnieku Armīna Medoša, Miško Šuvakoviča un Ievas Astahovskas publiskās lekcijas, kas notiks piektdien, 16. maijā Gētes institūtā (ieeja bez maksas). Izstādē orientēties apmeklētājiem palīdzēs īpaši apmācīti gidi, var pieteikties grupas. Ceturtdienās un sestdienās pl. 14:00 uz vietas tiks organizētas grupu ekskursijas gida pavadībā - aicinām pievienoties! Skolniekiem piedāvājam izglītojošas bezmaksas grupas ar ABLV fonda atbalstu. Pieteikšanās - rixc@rixc.lv vai 26546776.

Izstāžu zāle Arsenāls adrese: Torņa ielā 1.

Līdzās izstādei norisināsies ikgadējais festivāls Māksla+Komunikācija 2014, kura ietvaros 16. un 17. maijā Rīgā un Liepājā notiks konference "Atjaunojamā nākotne", kā arī īpašais festivāla notikums - elektroniskās mūzikas koncerts un audiovizuālas performances, kas norisināsies piektdien, 16. maijā Spīķeru koncertzālē plkst. 20:00. Šī gada festivāla koncerts pārsteigs ar "Radio vijoles" performanci, ko izpildīs pazīstamā austriešu vijolniece, komponiste un vokāliste Mia Zabelka. Iespēju sadzirdēt un arī vizuāli pieredzēt bezgalīgā Visuma skaņu piedāvās talantīgais japāņu video mākslinieks un režisors Makino Takaši (Makino Takashi) savā stereoskopiskajā performancē "Kosmosa troksnis 3D". Nīderlandiešu skaņu mākslinieces un komponistes Jamilas Riosas un mākslinieka Jorisa Straibosa audiovizuālā lāzerperformance COVEX piedāvās neparastu elektro-akustiskas skaņas un lauztu gaismas motīvu saspēli. Kā Latvijas pārstāvji koncertā uzstāsies Clausthome (Lauris Vorslavs un Ģirts Radziņš) un video mākslinieks Mārtiņš Ratniks, kas piedāvās audiovizuālas sarunas ar elektrību - oscilonu abstrakcijas un elektriskā signāla grafikas.


Attēls: Ieskats Jamilas Riosas un Jorisa Straibosa performance COVEX. Publicitātes foto

Biļetes uz Māksla+Komunikācija 2014 festivāla koncertu ir nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļetes varēs iegādāties arī pirms koncerta (vietu skaits ierobežots).

Koncerta norises vieta: Spīķeru koncertzāle, Maskavas iela 4/1, Rīga.

Vairāk par izstādi un festivāla notikumiem:
http://fields.rixc.lvFacebookTwitter.

Kontaktinformācija: rixc@rixc.lv, 67228478 (RIXC birojs), 26546776.

Izstādi un festivālu producē - Jauno mediju kultūras centrs RIXC.

Atbalsta: Nodibinājums Rīga 2014, Rīgas dome, Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Austrijas Kultūras ministrija, Austrijas vēstniecība Rīgā, Ziemeļu kultūras punkts, Mondriāna fonds, ABLV fonds, Epson, Reverie/TG, SidusNet, Magnumnt.

Sadarbības partneri: Softcontrol, Technoecologies, Renewable Network, Mplab, Gētes institūts, Kolonna hotels group, Islade Hotel, Latvijas Universitāte, Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs.

Informatīvais atbalsts: Delfi.lv, ir.lv, KDiena, easyget.lv, VETO MAGAZINE, Satori, Arterritory, FOLD, Rīgas Laiks, echogonewrong.com, We-make-art-nomoney.com, Neural, Riga This Week, Kultura.lv, Pastaiga, Live Riga, LR1, LR2, Euroawk, JCDecaux, Radio Naba, Figaro.

Attēls: Mārtiņš Ratniks. Lauki, 2007. Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!