Foto: LETA
Piektdien Brāļu kapos pie Spirgus ciema Tukuma novada Slampes pagastā konstatēts, ka ar krāsu apķēpāta kapu memoriāla siena un kapu informatīvās zīmes plāksnīte, par ko informēta pašvaldība un Krievijas vēstniecība.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs pastāstīja, ka šorīt pašvaldībā no biedrības "Krievu sabiedrība Latvijā" saņemta e-pasta vēstule ar informāciju par šo nodarījumu, kurai pievienoti attēli.

Tukuma rajona virsprokurors Aigars Bičušs pauda neizpratni, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, vandālisms konstatēts jau iepriekš, bet par to nav ziņots policijai.

"Pēc manā rīcībā esošās informācijas, starp vietējiem par notikušo, iespējams, jau zinājuši ap 7.augustu, bet policijai nav ziņots. Cilvēki paši apņēmušies novērst kapu bojājumus, kas man tomēr šķiet nepieņemama rīcība. Pagaidām man nav precīzas informācijas, vai iepriekš to jau zinājuši tikai iedzīvotāji vai arī kāds pagasta pārvaldes darbinieks, bet iesniegums par notikušo pagasta pārvaldē saņemts šodien, kad tā par to ziņojusi citiem," skaidroja Bičušs.

Viņš uzsvēra, ka "arī iedzīvotājam vai jebkādai biedrībai vispirms par notikušo bija jāziņo policijai, nevis pagasta pārvaldei. Tas ir ļoti būtiski, jo, piemēram, operatīvas izmeklēšanas rezultātā savulaik Tukuma novadā tika notiesāta jauniešu grupa, kas bija demolējusi kapus."

Biedrība šodien vēstulē pašvaldībai informējusi, ka par notikušo plāno ziņot arī Krievijas vēstniecībai. Pašvaldība nekavējoties par konstatēto vandālismu informējusi Valsts policiju un Pašvaldības policiju un kopā ar policijas darbiniekiem devušies apsekot Brāļu kapus, skaidroja Šulcs.

Kapos tika konstatēts, ka uz memoriāla sienas ar krāsu ir uzpūsts uzraksts "okupanti", bet uz informatīvās zīmes plāksnītes pie kapiem aizkrāsots uzraksts "Brāļu".

"Kā mani informēja kolēģi, kas apsekoja kapus, uzraksts "okupanti" no ceļa nebija redzams un esot bijis jāielien dziļāk krūmos, lai to ieraudzītu. Arī šie Brāļu kapi atrodas nomaļā vietā. Patlaban grūti spriest, kad tas varēja būt izdarīts - varbūt pirms pāris dienām, varbūt pirms mēneša," skaidroja Šulcs.

Viņš informēja, ka Valsts policija apņēmusies izmeklēt šo gadījumu, savukārt pagasta pārvalde gādāšot, lai kapi tiktu sakopti - krāsu mēģinās noņemt, tāpat salabos vai nomainīs informatīvo zīmi.

Ziņa par šo gadījumu šodien nonākusi arī starptautiskajos medijos. Par šo vandālismu, atsaucoties uz biedrības "Krievu sabiedrība Latvijā" pārstāvi Aleksandru Ržavinu, ziņo arī Krievijas aģentūra ITAR-TASS, informējot, ka šajos kapos apglabāti 907 padomju karavīri, kas krituši 1944.-1945.gados Otrā pasaules kara laikā.

Tukuma mērs pauda nožēlu, ka biedrība par notikušo vispirms informējusi politiskas institūcijas un medijus, nevis dienestus, kam šāds noziegums būtu jāizmeklē.

Arī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš pauda nožēlu, ka par noziegumu ziņots ačgārnā secībā, kas vienmēr kavējot nozieguma atklāšanu. Viņš atgādināja, ka ziņot policijai par konstatētu noziegumu ir ne tikai iedzīvotāju tiesības, bet arī pienākums.

"Šī situācija vairāk "velk" uz politisku populismu, nevis uz interesi atklāt noziegumu un noskaidrot vainīgos. Jebkurā gadījumā, ko tādu konstatējot, vispirms nepieciešams ziņot policijai, bet tālākais ir katra paša ieskatā, vai ir nepieciešams iesaistīt dažādas sabiedriskās vai valsts pārvaldes organizācija," pauda Laidiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!