Spēcīgākais magnēts, kas kultūrizklaižu cienītājus pasācis pievilkt ziemeļu kaimiņu galvaspilsētai, pavisam noteikti ir Igaunijas mākslas muzejs KUMU, kurā skatāmas patiešām izcilas izstādes. Tāpat no jauna iecienīts un Latvijā dzīvojošajiem pavisam netāls galamērķis ir Tartu, kas piedāvā ne vien universitātes pilsētiņas šarmu un neskaitāmus stāstus, kas sākas ar vārdiem „reiz pa šo ielu pastaigājās dižais semiotiķis Jurijs Lotmans...”, bet arī vairākus patiešām interesantus muzejus. Īpašākie no tiem ir Modernais leļļu teātra muzejs un Zinātnes muzejs AHHAA. Abi ir interaktīvi un īpaši saistoši šķitīs ģimenēm ar bērniem.

Taču vērienīgi kultūras pasākumi Igaunijā sastopami arī ārpus muzeju sienām un pat ārpus lielākajām pilsētām. Vasara ir brīvdabas festivālu laiks, un igauņi prot paīso ziemeļu vasaru izmantot no A līdz Z. Ikkatru nedēļas nogali norit vairāki brīvdabas festivāli, koncerti un uzvedumi, starp kuriem sev tīkamus pasākumus atradīs gan augstās opermākslas un džeza mūzikas mīļotāji, gan neparastu šovu cienītāji, automīļi un pasaulslavenu rokmūzikas grupu klausītāji. Lūk, ieskats nupat iesilušās vasaras grandiozajos festivālos un kultūras notikumos.

Jau šajā nedēļas nogalē Hījumā salas Seru ostā tiks atklāts ikgadējais džeza festivāls "Sõru Jazz", kura laikā būs iespējams baudīt Igaunijas labāko džeza izpildītāju sniegumu. Koncerti notiks 9. un 10. jūnijā.

Savukārt 15. un 16. jūnijā Jervakandi ciemā norisināsies Igaunijas spēcīgākais rokmūzikas festivāls „Rabarock in Järvakandi", kur šogad uzstāsies virkne igauņu rokmūziķu, The Big Pink un The Stranglers no Apvienotās Karalistes, The Dvarwes no ASV, kā arī citi ārzemju viesi, tajā skaitā arī pāris Latvijas grupu - Satellites LV un Skyforger.

Saulgriežu nedēļas noskaņas var izbaudīt ūdens festivālā „Watergate". No 21. līdz 24.jūnijam Pērnavā notiekošais festivāls aptver visu pilsētu, tas ir bezmaksas un tā laikā notiek dažādi koncerti, sportistu paraugdemonstrējumi un citi aizraujoši priekšnesumi.

Skandināvijas lielākais brīvdabas festivāls "Õllesummer" norisināsies Tallinas Dziesmusvētku estrādē laikā no 4. līdz 7. jūlijam. Festivālā piedalīsiess desmitiem mūziķu - gan vietējie izpildītāji, gan pasaulslavenas grupas un mākslinieki. No zināmākajiem aizrobežu mūziķiem šogad "Õllesummer" piedāvā Manic Street Preachers, Mika, Alphaville un citus.

5. līdz 7. jūlijam Muhu salā notiks viens no senākajiem ik gadu notiekošajiem brīvdabas pasākumiem - Muhu Nākotnes mūzikas festivāls  "Juu Jääb 2012" , kas savu 16 pastāvēšanas gadu laikā ir kļuvis par nākotnei atvērtu muzikālu un audiovizuālu ideju īstenošanas vietu. Vēsturiskajās senču mantojuma vietās notiek brīvdabas koncerti un pasākumi, kā arī unikālas audiovizuālās performances.

No 6. līdz 8. jūlijam Hāpsalā ir iespējams piedzīvot Baltijas lielāko ASV automašīnu pasākumu „American Beauty Car Show" , kura laikā notiek mašīnu izstāde, salidojums un ātrumsacīkstes.
Savukārt laikā no 16. līdz 22. jūlijam noritēs Sāremā operas dienas. Šovasar festivālu apmeklēs Maskavas operas teātris, kura izpildījumā būs baudāma Modesta Musorgska opera "Boriss Godunovs" un Džoakīno Rosini opera "Seviļas bārddzinis".

30. jūlijā Tallinas Dziesmusvētku estrādē paredzēts Baltijā vienīgais leģendārās grupas Red Hot Chili Peppers koncerts, bet 4. augustā notiks pasākumi par godu Seto Karaļvalsts dienai (http://kuningriik.setomaa.ee/). Šajā dienā ik gadu tiek pasludināta setu karaļvalsts un tiek vēlēts setu karaļa Peko vietnieks uz zemes - Setomaa Ülemsootska. Karaļvalsts galvaspilsēta katru gadu mainās, un šogad pasākums notiks Meremäe pilsētā.

3. augustā Tallinā uzstāsies somu roka/metāla veterāni Apocalyptica, savukārt no 10. līdz 12. augustam Kesmu ciematā Lahemā nacionālajā parkā ikviens ir laipni aicināts apmeklēt „Viru Folk" festivālu, kur varēs baudīt fascinējošo ziemeļzemju folkloru. Kā katru gadu, arī šoreiz festivāla programma ir piesātināta ar labu mūziku, filmām un iespējām izjust dabas tuvību.

Birgitas festivāls, kas noritēs no 11. līdz 17. augustam Tallinā, Piritas klostera drupās, piedāvā izcilu akadēmiskās mūzikas, kā arī operas un baleta programmu: Karla Orfa kantātes „Afrodītes triumfs" atskaņojumu, Džakomo Pučīni opera „Mētelis", Dmitrija Šostakoviča „Deguns" u.c.

Savukārt 25. augustā Tallinu piedziedās skandalozā Lady Gaga, kas Igaunijā uzstāsies savas jaunās pasaules koncertturnejas «The Born This Way Ball» ietvaros. Kā īpašie viesi koncertā uzstāsies britu glemroka grupa „The Darkness" un DJ Lady Starlight.

Visas vasaras garumā brīnišķīga kultūrpieredzi bagātinoša atpūta ir brīvdabas kinoteātra apmeklējums. Tallinā viens no šādiem kinoteātriem atrodas Tallinā uz jumta, vēl viens - Pērnavas pludmalē, un to abu programmās ir pasaules kino klasikai piederošas filmas, kā arī izcilāko mūsdienu igauņu un citvalstu režisoru darinājumi.


Lai arī kurā laikā jūs ieplānotu atpūtu Igaunijā, ikviena vasaras nedēļa piedāvās virkni pārsteigumu, atklājumu un kultūras piedzīvojumu. Vairāk www.visitestonia.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!