Foto: DELFI
Ogres novada baptistu, luterāņu un katoļu draudzes sagatavojušas kopīgu vēstuli, zem kuras jau savākts simtiem parakstu, iebilstot pret Jehovas liecinieku kulta ēkas būvniecību Ogrē, informē vietējais portāls "Ogres Fakti", atsaucoties uz Ogres Trīsvienības baptistu draudzes vadītāju Daini Pandaru.

Būvniecības ieceres materiāli no otrdienas līdz 3.aprīlim nodoti publiskajai apspriešanai, un tiem pievienota arī kristiešu draudžu vēstule.

Ogres novada domei un Tautsaimniecības komitejai adresēto vēstuli parakstījuši Ogres Sv.Meinarda Romas katoļu draudzes prāvests Konstantīns Bojārs, Ogres evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Modris Īvāns, Ogres Trīsvienības baptistu draudzes mācītājs Pandars, draudzes "Vārda Spēks" mācītājs Agris Ginko un kristiešu draudzes "Jaunā paaudze" mācītāja Anna Indāne.

Dokumentā norādīts, ka vēsturē daudzkārt redzams: brīdī, kad valsts iekārta piedzīvo finansiālu lejupslīdi, sabiedrība sāk pastiprināti pievērsties garīgiem meklējumiem. "To steidz izmantot katrs, kas šajā dzīvē ir atradis kādas garīgas mācības un prakses, lai dalītos ar to un pievērstu arī citus saviem uzskatiem. Par šādu centienu varētu uzskatīt arī Jehovas tempļa būvniecības ieceri Ogrē," pausts vēstulē.

Ogres kristieši norāda, ka nevēlas ierobežot cilvēka brīvību un reliģisko pārliecību, bet gan pamatot savu negatīvo nostāju šajā jautājumā un atklāt kādas pretrunas un savdabīgi uzskati valda Jehovas liecinieku mācībā un darbībā.

"Mēs vienprātīgi pasludinām, ka Jehovas liecinieki nepārstāv kristīgo Baznīcu un tās principi nesaskan ar tradicionālajiem kristīgajiem uzskatiem, t.i., mācību, Svēto Rakstu jeb Bībeles interpretāciju, vairākiem ticības principiem un svarīgiem dzīves uzskatiem," teikts dokumentā.

Kristiešu draudzes uzskata, ka jehoviešu uzskatu atbalstīšana un dzīves piemērs Ogres iedzīvotājiem, īpaši jauniešiem, būtu nepieņemams un pat nosodāms, jo mazina patriotisku attieksmi un cieņu pret Latvijas valsti, kurā dzīvojam. Vēstulē norādīts, ka
"Jehovas liecinieki ir noslēgta reliģiskā organizācija, kas nesadarbojas ar citām reliģiskām organizācijām", un pasts viedoklis, ka "šāda izolētība no sabiedrības normām un kristīgās Baznīcas pieņemtā ekumēnisma drīzāk ir atbilstoša "sektas" definīcijai un var radīt Ogres iedzīvotāju vidū neveselīgu noslēgtu sabiedrības daļu".

"Uzskatām, ka Jehovas liecinieku kulta ēka radītu nepatiku to Ogres iedzīvotāju vidū, kuri nepiekrīt šīs organizācijas uzskatiem un darbībai, līdz ar to radot lieku spriedzi sabiedrībā. Augstākminētais atklāti norāda, ka Jehovas liecinieku aktīva darbība Ogres pilsētā var tikt uzskatīta kā psiholoģiski un sociāli kaitējoša," teikts vēstulē.

Tās autori arī norāda: "Turklāt, ja tiks izsniegta atļauja Jehovas liecinieku kulta ēkas celšanai, domājam, ka tas var negatīvi ietekmēt Ogres pilsētas reputāciju, jo tādā veidā Ogres novada dome netieši atbalsta šīs organizācijas darbību un uzskatus, kā arī pieņem iepriekšminētos punktus par normu, kas tomēr ir pretrunā gan ar Latvijas Republikas Satversmi, gan ar kristīgās Baznīcas uzskatiem."

Ikvienu, kurš vēlas pievienoties vēstulei, draudžu pārstāvji aicina savu, parakstītu vēstuli nest uz katoļu, luterāņu un baptistu baznīcām un iemest pastkastītē.

"Ogres Fakti"vēsta, ka būvniecību ierosinājusi biedrība "Sargtorņa biedrība". Ēku projektējis arhitekts Druvis Dobelis no SIA "Arhitekts Druvis Dobelis". Būvniecības ieceres informatīvie materiāli un projekta skices pieejami apskatei Ogres novada pašvaldības ēkā, Brīvības ielā 33, Ogrē, 4.stāva foajē pie Ogres būvvaldes, no 6.marta līdz 3.aprīlim, pašvaldības darba laikā.

Būvniecības publiskās apspriešanas sanāksme notiks Ogres novada pašvaldības sēžu zālē 15.martā pulksten 17.00. Atsauksmes par būvniecības ieceri iesniedzamas Ogres novada pašvaldības Ogres būvvaldē, Brīvības ielā 33, Ogrē, LV – 5001, tālr. 65071175, e-pasts buvvalde@ogresnovads.lv, līdz 3. aprīlim (ieskaitot).

Publiskās apspriešanas rezultātu apstiprināšana paredzēta 19. aprīlī Brīvības ielā 33, Ogrē, Ogres novada domes sēdē. Par publiskās apspriešanas atbildīgo amatpersonu norīkots Ogres novada pašvaldības Ogres būvvaldes arhitekts Pēteris Zilberts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!