92% aptaujāto Ikšķiles izdzīvotāju uzskata, ka "Saint-Gobain" siltumizolācijas materiālu rūpnīcai Ikšķiles teritorijā nav vietas. Galvenais arguments – rūpnīcas pārstāvji joprojām nav spējuši sniegt pārliecinošas atbildes par rūpnīcas ietekmi uz vidi un Ikšķiles iedzīvotāju veselību, kā arī neuzticība domei un uzņēmumam daudzo likumpārkāpumu dēļ, kas tika veikti, lai virzītu rūpnīcas projektu, ziņo Doles ielas iedzīvotāju apvienība.
Tikai 8% (39 cilvēki) aptaujāto pateica, ka viņi atbalsta vai ir vienaldzīgi pret rūpnīcas būvniecību.

Doles ielas iedzīvotāju apvienība un Ogres ziņu portāls Ogrenet.lv, veicot aptauju (apzvanot 487 Ikšķiles iedzīvotājus), noskaidrojuši, ka Ikšķiles iedzīvotāji nav saņēmuši no savas pašvaldības informāciju par iecerētās rūpnīcas ietekmi uz vidi, kā arī izvērtējumu par negatīvām sekām, kas varētu rasties pēc rūpnīcas būvniecības. Pirms sākotnējās sabiedriskās apspriešanas nav bijis nekādu informatīvu materiālu, lai cilvēki spētu izvērtēt, vai vēlas Isover rūpnīcu savā novadā. Vairāki aptaujātie atzina, ka domes rīcība bijusi "ļoti klusa, ar mērķi nepievērst lieku uzmanību rūpnīcas būvniecības projektam".

Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, kad cilvēkiem ir vairāk informācijas, kā arī skaidrāk iezīmējas šī projekta negatīvās puses, skaidrs, ka, ja šobrīd notiktu atkārtota sabiedriskā apspriešanas, Ikšķiles iedzīvotāju attieksme pret Isover rūpnīcas būvniecību būtu klaji noraidoša, tāpat kā tas notika Ogrē, kur tika saņemts vairāk kā tūkstotis iesniegumu, kur cilvēki izteicās "pret" rūpnīcas būvniecību.

Tomēr pēdējā informācija liecina, ka Ikšķiles novada dome negrasās atcelt sākotnējās sabiedriskās apspriešanas rezultātus, lai gan to izdarīt pieprasīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, pamatojoties uz domes pretlikumīgo rīcību, apstiprinot sabiedriskās apspriešanas rezultātus, pirms to izdarīja Ogres novada dome.

Rīt, 19. martā, Ikšķiles novada dome gatavojas lemt par sabiedriskās apspriešanas rezultātu apstiprināšanu, ko darīs bez atkārtotas apspriešanas veikšanas. Domnieki grasās vien veikt izmaiņas jau esošajā lēmumā, tādā veidā nepildot Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas lēmumu. Lai gan Ikšķiles domes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis vairākkārt atkārtojis, ka tiks veikta atkārtota sabiedriskā apspriešana, šobrīd izskatās, ka viņš nav runājis taisnību.

Līdz ar to, lai paustu savu attieksmi pret Ikšķiles domes rīcību un "Saint-Gobain" rūpnīcas celšanu Ikšķiles teritorijā, 19. martā plkst. 16.00 pie Ikšķiles novada domes tiks rīkots iedzīvotāju pikets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!