Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis pārkāpumus Ogres rajona padomes līgumā ar SIA "Ogres interneta centrs" (OIC), kas noslēgts, neveicot iepirkuma procedūru, turklāt pārkāpumi konstatēti pašvaldības īpašumā esošo iekārtu izmantošanā.
Iepirkumu uzraudzības birojs konstatējis, ka pašvaldība nodevusi patapinājumā pamatlīdzekļus uzņēmumam OIC, līdz ar to radot zaudējumus pašvaldībai. KNAB lūdza Ogres rajona padomi minētos faktus izskatīt un pieņemt lēmumu par revīzijas veikšanu, lai noteiktu pašvaldībai nodarītā kaitējuma apmēru. KNAB uzskata, ka pārkāpts likums "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu.

Ogres rajona pašvaldības izpilddirektors Andris Karasevs rajona padomes sēdē skaidroja, ka 2006.gada jūnijā bija nolemts iekārtas nodot lietošanā OIC, un tas arī tika izdarīts, parakstot pieņemšanas un nodošanas aktu. Taču, uzsākot iekārtu ekspluatāciju kopējā tīklā, darbinieki konstatēja, ka "dzelži" ir nolietojušies, tādēļ OIC valdes loceklis Uldis Jansons 2006.gada septembrī savu parakstu uz akta atsauca, līdz ar to akts vairs nebija un nav spēkā. Iekārtas ir savā vietā, tiek izmantotas, un tās apkalpo Pašvaldību vienotās informācijas sistēmas centra darbinieks, kuru algo rajona pašvaldība.

KNAB pārmet, ka Ogres rajona pašvaldība nerīko iepirkuma procedūru un neizvēlas labāko interneta pakalpojumu sniedzēju, bet slēdz līgumu vienīgi ar OIC. Karasevs skaidroja, ka apmēram pirms sešiem gadiem OIC rajonā bija vienīgais interneta pakalpojumu sniedzējs, toreiz nebija nekādas konkurences, un līdz pat šim brīdim atsevišķās pašvaldībās nav alternatīvas. Ja tiks lauzts līgums ar OIC, daļa pašvaldību izies no aprites, nebūs vairs interneta un sakaru. Ja arī rīkotu iepirkuma procedūru, nav teikts, ka lauku pagastos pieteiksies firmas, kas vēlēsies sniegt interneta pakalpojumus, jo ir maz klientu. Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Aivars Troska sacīja, ka, laužot līgumu ar OIC, var gadīties, ka atsevišķas pašvaldības vispār paliek bez interneta, jo neviena firma nevēlēsies ieguldīt līdzekļus laukos, kur nevar gūt labus ienākumus.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs uzsvēra, ka internets ir jānodrošina, lai cilvēki neaizplūstu no laukiem. Pateicoties internetam, ir iespējami darījumi ar bankām, nebraucot uz pilsētu, ir iespējams veidot un stiprināt kontaktus. Bartkevičs sacīja, ka jāsaglabā valdības programmā ietvertās prioritātes – uzņēmējdarbības un izglītības atbalsts, un interneta pakalpojumi jāattīsta, nevis jāsagrauj tas, kas radīts pēdējo sešu gadu laikā.

Jumpravas pagasta padomes priekšsēdētājs Imants Balodis sacīja, ka pagasts atteicies no OIC pakalpojumiem un veiksmīgi izmanto "Lattelekom" internetu. Viņš un vēl citi deputāti izteica aizdomas, ka OIC, izmantojot pašvaldības iekārtas, attīsta arī savu privāto biznesu.

Karasevs sacīja, ka sadarbības līgums ar OIC ir veicinājis interneta un e-pārvaldes attīstību rajonā. Ogres rajona pašvaldība nav veikusi nevienu darījumu ar OIC, kurā būtu jāievēro Publiskā iepirkuma likuma kārtība, norādīja Karasevs.

Ogres rajona pašvaldības deputāti nolēma, ka, izpildot KNAB prasības, tiks veikta revīzija un šis jautājums jāizskata vēlreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!