Foto: DELFI Aculiecinieks

Valsts vides dienests (VVD), otrdien, 16. oktobrī, apsekojot īpašumu "Kalnimantu dīķi" Talsu novada Valdgales pagastā, konstatējis, ka tajā pēc ūdens novadīšanas mirušas ap 100 līdaku, portālu "Delfi" informēja VVD.

Saskaņā ar VVD vēstīto, Kalnimantu dīķī patlaban norit hidrotehniskās būves – meniķa remontdarbi. Tie uzsākti, jo meniķis ļaunprātīgi aizbetonēts, liedzot notikt dabiskajam dīķa ūdens apmaiņas procesam ar blakus esošo Struņķu dīķi. Remontdarbu laikā izrakts apvedkanāls Kalnimantu un Struņķu dīķi savienojošs kanāls, pa kuru novadīts ūdens un zivis.

"Pārbaudes laikā tomēr atklājās, ka neliels skaits zivju, ap 100 līdaku, iestigušas dūņās un nosmakušas," portālam "Delfi" norādīja VVD pārstāve Maruta Bukleviča.

Tāpat pie remontējamā meniķa Kalnimantu dīķa pusē un apvedkanālā Struņķu dīķa pusē konstatētas beigtas ap divus līdz piecus centimetrus garas raudas. Dienesta ieskatā tās gājušas bojā meniķa aizbetonēšanas rezultātā – izjaucot ūdens apmaiņas un skābekļa pieplūdes procesus.

Kalnimantu dīķa īpašniekam, Valdgales pagasta pārvaldei, pārbaudes laikā dots mutisks rīkojums savākt beigtās zivis un veikt zivsaimniecisko ekspertīzi zivju resursiem nodarītā zaudējuma novērtēšanai un zaudējuma aprēķināšanai. Ekspertīzes rezultāti un aprēķins VVC jāiesniedz piecu dienu laikā pēc aprēķina saņemšanas.

Valdgales pagasta pārvaldes vadītāja Jana Robalde portālam "Delfi" teica, ka šobrīd mirušās zivis ir savāktas un eksperti uzsākuši darbu pie zaudējumu aprēķināšanas. Patlaban dīķis vēl ir Valdgales pagasta īpašumā, kamēr līgums nav noslēgts ar izsolē to nopirkušo jauno īpašnieku.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka aculieciniece Zaiga nedēļas nogalē Kalnimantu dīķa gultnē pamanīja daudz beigtu zivju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!