Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizvadītajā nedēļā Papē kādā ozolā iemūžināts ozolam netipisks veidojums – līdzās zīlēm nobriedis arī "čiekurs". Dabas muzejā ozolā novēroto atpazīst kā panglapsenes kāpura "mājvietu".

Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Jānis Dreimanis klāsta, ka aculiecinieks fiksējis ozolu čiekurveida panglapsenes (Andricus foecudatrix) radītu pangu. "Ja čiekuriņu pārgrieztu, tajā būtu redzams mazs, ciets, matots veidojums, kurā ir ap trīs līdz piecus milimetrus garš kāpurs," par pangu teic speciālists. "Čiekuriņā" kāpurs pārziemos un jau kā lapsene izlidos nākamā gada pavasarī.

Šādos "čiekuriņos" jeb pangās nobriedušās panglapsenes mātītes izlido agri pavasaros un dēj olas tikko uzbriedušos pumpuros, norāda Dreimanis. Dējot olas, lapsene pumpurā ievada īpašus izdalījumus, kuru ietekmē izveidojas pangas. Maija beigās vai jūnijā no pangām izlido tēviņi un mātītes. "Pēc pārošanās mātītes dēj olas jauno dzinumu pumpuros, no kuriem izveidojas "čiekuriņš"," panglapseņu attīstības ciklus un pēctecību izskaidro entomologs.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!