Foto: DELFI Aculiecinieks

Vecāķu un Vakarbuļļu pludmalēs par zviļņu izīrēšanu netiek izsniegti ne čeki, ne kvītis, turklāt to cena sniedzas debesīs, sašutusi portālam "Delfi" raksta lasītāja Ieva. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) atklāj, ka viss ir likumīgi.

Ieva stāsta, ka Vakarbuļļu pludmalē darbojas viens, bet Vecāķu pludmalē vairāki zviļņu nomas punkti. "Siltajā laikā tiek izīrēti simtiem zviļņu, gar valsts kasi aiziet garām liela nauda, jo nekādi nodokļi netiek maksāti. Īres cena vienam tādam zvilnim ir trīs eiro dienā," atklāj Ieva. Tāpat viņa papildina, ka nedēļas nogalēs, kad pieprasījums pēc zviļņiem palielinās, to īres cena paaugstinās pat līdz pieciem eiro dienā.

Ar līdzīgiem novērojumiem par zviļņu izīrēšanu ar portālu "Delfi" dalās Rasma. Viņa uzskata, ka šādu pakalpojumu sniedzēji rupji pārkāpj jebkādas morāles normas. "Pirms kāda laika devos ar mazbērniem uz pludmali, lai nedaudz atpūstos no ikdienas darbiem. Kamēr bērni bija ūdenī, es pati staigāju gar jūras krastu, sauļojos uz līdzpaņemtā dvielīša. Bērniem tā smilšu skulptūru veidošana un plunčāšanās dikti patika, Vecāķu pludmalē pavadījām diezgan ilgu laiku," skaidro sieviete.

Pēc kāda laika Rasmai sākusi sāka sāpēt mugura no neērtās pozas uz zemes, tāpēc viņa nolēmusi uz brītiņu palūgt netālu esošajam vīrietim vienu no atpūtas krēsliem, kurus viņš izīrējis. "Zināju, ka drīz jau dosimies prom, krēslu vajadzēja tikai uz pus stundiņu. Domāju, ka tikšu pie tā par simbolisku samaksu, bet nekā. Vīrietis man paprasīja piecus vai sešus eiro, precīzi vairs pat neatceros," sašutusi portālam "Delfi" atklāj Rasma. "Viņiem nav nekādu morāles vērtību. Vecs cilvēks palūdz piesēst, bet viņiem tikai naudu un naudu. Žēl, ka tā," sieviete sašutusi stāsta.

Portāla "Delfi" lasītāja Ieva pauž, ka par situāciju vairākkārt ir ziņojusi arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID), tomēr nekādu izmaiņu neesot. Sieviete skaidro, ka šāda situācija novērojama jau vairākus gadus.

"Vadoties no apraksta, kuru piedāvā lasītāja, jāsecina, ka pakalpojumu sniedzējs nav pārkāpis likumu," atklāj VID. Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 96, kas nosaka, kuros gadījumos un kā jālieto kases aparāti, ir vairāki izņēmumi un aprakstītais gadījums atbilst vienam no tiem, situāciju skaidro VID pārstāvji.

Ja pludmalē nomas punktā tiek sniegti tikai pakalpojumi, papildus netiek veikta preču tirdzniecība, un vidējie skaidrās naudas ieņēmumi mēnesī nepārsniedz sešas minimālās mēneša darba algas, iekasējot samaksu par pludmales zviļņu iznomāšanu, drīkst nelietot kases aparātu un par sniegtajiem pakalpojumiem izsniegt reģistrētu kvīti pēc pircēja pieprasījuma, atklāj VID.

Tāpat VID papildina, ka nodokļu normatīvie akti nereglamentē pakalpojuma cenu noteikšanas principu, tāpēc šo jautājumu varētu komentēt pats uzņēmējs.

"Papildus norādām, ka VID jebkuru saņemto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem saimnieciskajā darbībā izvērtē kopsakarībā ar jau uzkrāto informāciju par konkrēto nodokļu maksātāju saistībā ar iespējamiem nodokļu nemaksāšanas riskiem un, ja nepieciešams, veic atbilstošus nodokļu administrēšanas pasākumus," portālu "Delfi" informē VID.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti “Galactico” 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa “Delfi Aculiecinieka” tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!