Foto: DELFI Aculiecinieks

Otrdienas, 10. jūlija, rītā visā pludmales garumā no Mangaļsalas līdz Kalngalei novērotas nezināmas izcelsmes zilas nogulsnes, portālam "Delfi" raksta Andrejs. Rīgas dome (RD) skaidro, ka zilās nogulsnes ir zilaļģes un pludmalē neiesaka peldēties.

Tāpat par Vecāķu pludmales stāvokli portālu "Delfi" informē arī Anete, kura pieļauj, ka zilganzaļās nogulsnes varētu būt zilaļģes. "Vecāķu pludmale šodien visā krasta līnijā nosēta ar koši zilganzaļām aļģēm, arī ūdens iekrāsojies netipiski zaļgans," viņa pauž. Sieviete arī papildina, ka mēģinājusi sazvanīt attiecīgos dienestus, bet līdz šim tas nav izdevies.

Rīgas dome aicina iedzīvotājus nepeldēties Vecāķu pludmalē saistībā ar strauju zilaļģu savairošanos, portālu "Delfi" informēja domē. Reaģējot uz atbildīgo dienestu informāciju, pašvaldība otrdien peldvietā izvietos informatīvās zīmes par peldēšanās ierobežojumu.

Tuvākajā laikā tiks veikti ārkārtas ūdens analīžu mērījumi, pēc rezultātu saņemšanas tiks sniegta plašāka informācija. Pēdējie ūdens kvalitātes mērījumi Vecāķu peldvietā tika veikti pagājušā nedēļā, kas apliecināja, ka ūdens kvalitāte bija laba. Rīgas dome informē, ka pludmalē peldēties nav ieteicams līdz brīdim, kad tiks veiktas analīzes par ūdens piesārņojuma līmeni.

Rīgas domes informatīvais portāls skaidro, ka, zilaļģēm atmirstot, ūdenī var tikt izdalīti toksīni, kas peldētājiem var radīt dažādas ādas un gļotādu alerģiskās reakcijas un iekaisumu. "Ja tiek novērotas minētās pazīmes, aicinām iedzīvotājus šādā ūdenī nepeldēties un īpaši parūpēties, lai šādā ūdenī nepeldas bērni. Tāpat nedrīkst pieļaut, ka mājdzīvnieki dzer ūdeni, kuros masveidā savairojušās zilaļģes – dzīvnieki ar ūdenī esošajiem toksīniem var saindēties un pat aiziet bojā."

Tāpat informācija portālā skaidro, ka to, vai zilaļģes konkrētajā vietā ir toksiskas, nevar noskaidrot pēc izskata, nepieciešams veikt laboratoriskus testus. Tādēļ iedzīvotājiem jāizvairās no jebkādas saskares ar ūdeni, kurā ir zilaļģes.

Veselības inspekcijas Sabiedrības Veselības uzraudzības nodaļas vadītājs Normunds Kadiķis portālam "Delfi" skaidro, ka uz doto brīdi vēl nav veikta ūdens kvalitātes analīze. Viņš pieļauj, ka nogulsnes varētu būt arī kāda ķīmiska viela, jo "attēlos redzamās nogulsnes izpletušās diezgan plašā un blīvā teritorijā, kas parasti nav novērojams zilaļģu gadījumā". Kadiķis aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem.

Līdzīgas nogulsnes otrdien manītas arī Daugavgrīvas pludmalē, papildina Kadiķis.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!