Foto: DELFI Aculiecinieks
Zem Jorģa Zemitāna tilta no ziemas sāļiem izveidojušās lāstekas, kuras jebkurā mirklī var nokrist, portālu "Delfi" informē vietējā iedzīvotāja Paula. Rīgas domes Satiksmes departamentā gan uzskata, ka satraukumam nav pamata.

"Bieži dodos ar vilcienu uz pludmali no Zemitāna stacijas. No ziemas sāļiem un notekām zem tilta izveidojušās tekošas lāstekas - palieli stalaktīti," novēroto skaidro Paula.

Viņa vēlas saprast, vai fotogrāfijās iemūžinātie veidojumi ir droši un kādu dienu nekritīs uz galvas cilvēkiem, kuri gaida vilcienu. "Šobrīd tie tikai pil uz galvas vai uz zemes, veido sāls zīmējumus uz bruģa. Vēlos saprast, vai atbildīgie dienesti ir informēti. Ja ir, tad kāpēc lietas labā nekas netiek darīts?" sašutusi ir reportāžas iesūtītāja Paula.

Veselības inspekcijas vecākais speciālists vides veselības jautājumos Normunds Kadiķis portālam "Delfi" skaidro, ka šo veidojumu uzkrišana uz galvas ir mazticama, bet par to vajadzētu ziņot Zemitāna stacijas atbildīgajām personām, lai novērstu iespējamo vilcienu gaidītāju apdraudējumu. Kadiķis uzskata, ka šie procesi varētu liecināt par kādām pārmaiņām tilta nestspējā.

Tilta pārbaudes laikā konstatēti vairāki bojājumi

Būvniecības valsts kontroles birojā portālam "Delfi" skaidro, ka "Zemitāna tilta pārbaudi Būvniecības valsts kontroles birojs veica 2018. gada 8. martā. Pārbaudes laikā tika konstatēti dažāda veida bojājumi gan tilta nesošajās konstrukcijās, gan kāpņu konstrukcijās. Tostarp – uz konstrukcijām konstatētas sāļu nogulsnes, kas krājušās vairāku gadu garumā."

Būvniecības valsts kontroles birojā informē, ka, tā kā Zemitāna tilts ir Rīgas pašvaldības īpašums un šī objekta ekspluatācijas uzraudzība ir Rīgas būvvaldes atbildības jomā, pārbaudes rezultāti šī gada 16. martā tām tika nosūtīti tālākai rīcībai. Šobrīd Būvniecības valsts kontroles biroja rīcībā nav informācijas, vai ir veikti kādi pasākumi tilta konstrukciju atbilstības nodrošināšanai.

Atbildīga - Rīgas pašvaldība

Kontroles birojā pauž, ka Rīgas pašvaldībai būtu jānodrošina, ka uz tilta esošie veidojumi nerada draudus garāmgājējiem. "Ja bojājumi var radīt apdraudējumu, ir nepieciešams veikt pasākumus riska mazināšanai. Tos būtu nepieciešams norobežot un, protams, ilgtermiņā – arī novērst," atklāj Būvniecības valsts kontroles birojā.

Ja šobrīd virs dzelzceļa infrastruktūras esošie bojājumi, kas var radīt apdraudējumu, nav nedz norobežoti, nedz novērsti, būtu nepieciešams atkārtoti pievērst Rīgas pašvaldības uzmanību šim objektam. To, cik noturīgi ir šie sāls veidojumi, kā arī cik bīstami ir citi šķietami kosmētiska rakstura bojājumi, var noteikt tikai, veicot padziļinātu tehnisko izpēti. Tas pats attiecas arī uz nopietnākajiem bojājumiem, portālu "Delfi" informē Būvniecības valsts kontroles birojā.

Būvniecības valsts kontroles birojs aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un arī turpmāk ziņot par bīstamām ēkām vai būvēm.

Nepieciešama jauna būvprojekta izstrāde

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Beāta Dambīte skaidro, ka baltie izsārņojumi uz Zemitāna tilta dzelzsbetona konstrukcijām ir kalcija karbonāts, kas radies, kalcija hidroksīdam izskalojoties no betona un reaģējot ar gaisā esošo ogļskābo gāzi. "Kalcija karbonāta izsārņojumi nav kaitīgi dabai vai cilvēka veselībai, vienīgi, tie norāda uz ūdens filtrāciju un uz dzelzsbetona bojājumu rašanos un stiegrojuma koroziju," Dambīte papildina.

Lai novērstu to rašanos, nepieciešams izstrādāt tilta atjaunošanas būvprojektu, kurā tiktu paredzēta visu apsekošanās konstatēto defektu novēršana, tostarp brauktuves hidroizolācijas un deformācijas šuvju atjaunošana.

Izstrādāt tilta atjaunošanas dokumentāciju ir plānots 2019. gadā.

"Lāstekas" apdraudējumu nerada

Dambīte pauž, ka kalcija karbonāta izsārņojumi neapdraud gājēju drošību, jo Zemitāna tilta betona konstrukcijām jau ir veikta bojātā betona aizsargslāņa un kalcija karbonāta izsārņojumu nokalšana zonās, kur pastāv to atdalīšanās risks. Pēc saskaņošanas ar VAS "Latvijas dzelzceļš" kalcija karbonāta izsārņojumu nokalšana tiks turpināta arī dzelzceļa kontakttīklu zonā.

Dambīte papildina, ka uz Zemitāna tilta veikta arī kāpņu korodējušo metāla nosedzošo konstrukciju demontāža, un ir veikta to zemtilta zonu daļu, kur pastāv drošības apdraudējuma risks, nožogošana.

Departaments ir uzdevis pilnsabiedrībai "Daugavas labā krasta uzturētājs", kas, saskaņā ar līgumu, nodrošina transporta būvju ikdienas uzturēšanu, pievērst pastiprinātu uzmanību Zemitāna tilta regulārai apsekošanai, un nepieciešamības gadījumā veikt darbības satiksmes dalībnieku drošības nodrošināšanai.

Departaments par satiksmes dalībniekus apdraudošām situācijām iedzīvotājus aicina informēt Rīgas domes Satiksmes vadības centru, zvanot pa bezmaksas tālruņa numuru 80003600.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!