Foto: DELFI Aculiecinieks

Portāls "Delfi" teju ikdienu saņem foto ziņas par stāvvietās vai uz ielas novērotiem pavirši vai nepareizi novietotiem auto. Lasītājus aicinājām arī vienuviet ziņot par novēroto. Vēstīto apkopojām. Galvaspilsētā fiksētos pārkāpumus komentēja arī Rīgas pašvaldības policija (RPP).

Rakstā aptvērām no šī gada sākuma saņemtos sūtījumus, kā arī tos, kas iegūti īpaši atsaucoties aicinājumam. Pārkāpumu ilustrēšanai izmantotas arī iepriekšējo gadu aculiecinieku reportāžas.

Līdere-auto novietošana invalīdu stāvvietās

Foto: DELFI Aculiecinieks

Auto, kas atstāti invalīdu stāvvietās bez redzamas speciālās atļaujas vai, pārkāpjot vietas iezīmētās robežas, ierindojas pirmajā vietā starp Rīgā un citviet Latvijā novērotajiem auto novietošanas pārkāpumiem. Gadās, ka auto invalīdu vietās pamesti nevīžīgi. Piemēram, par novērojumu Ādažos aculiecinieks Gatis raksta: "Parkošanās karalis pie tirdzniecības centra "Apelsīns" Ādažos. Nepietiek ar to, ka auto novietots uz invalīda stāvvietas, bet arī puse no tā bija uz trotuāra. Kad sāku bildēt, izkāpa auto vadītājs un parādīja apliecību," teic Gatis. Savukārt pie veikala "Depo" Krasta ielā Rīgā februārī fiksēts kāds BMW markas auto, kas šķērsām novietots pa divām invalīdu stāvvietām. "Automašīnas marka BMW, kāda klišeja! Es parasti nedalos ar šādām ziņām, bet šis ir kronis visam!" rakstīja aculiecinieks.

Rīgas pašvaldības policijas galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis norāda – nevar izslēgt iespēju, ka ar "BMW X6" markas automobili brauc cilvēks, kam ir invalīda apliecība. Svarīgi, lai aculiecinieki, iesūtot policijai attēlus ar iemūžinātiem auto novietošanas pārkāpumiem, dokumentētu arī, vai vējstiklā patiesi nav redzama attiecīgā atļauja, Sadovskis akcentē.

Komentējot aculiecinieku iemūžinātos pārkāpumus invalīdu stāvvietās, Sadovskis teic, ka arī gadījumos, ja cilvēkam ir invalīda stāvvietas karte, automašīna tomēr jānovieto korekti, to nedrīkst atstāt daļēji uz trotuāra. Par šādu pārkāpumu piemēro 30 eiro sodu. "Ja policisti, ierodoties notikuma vietā, sastaps vadītāju un redzēs, ka apkārt nav citu brīvu vietu, tad, ņemot vērā apstākļus, visticamāk, izteiks brīdinājumu. Bet, ja blakus speciālās stāvvietas būs brīvas, tad piemēros sodu," brīdina RPP pārstāvis.

Savukārt par invalīdu stāvvietā novietotu auto bez speciālās atļaujas Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēts 55 eiro naudas sods. "Būtiski, ka šis ir smagākais stāvēšanas noteikumu pārkāpums. Pat tad, ja autovadītājs policijas ierašanās brīdī ir uz vietas, likums neparedz šo sodu aizstāt ar mutvārdu brīdinājumu," likumu skaidro Sadovskis.

Diplomātiskās numurzīmes vai, piemēram, apsardzes firmas logo nenozīmē, ka vadītājiem ir īpašas privilēģijas, izvēloties vietu spēkrata novietošanai, stāsta Sadovskis.

Aprīļa vidū pie veikala "Sky" Duntes ielā, Rīgā, invalīdu stāvvietā pieķerts kāds auto ar diplomātiskajiem numuriem. "Auto bija apstājies invalīdiem un klientiem ar bērniem domātajā stāvvietā. Pēc brītiņa no veikala ar dažiem maisiņiem iznāca austrumnieciska izskata vīrietis. Uz korektu piebildi, ka stāvvieta domāta citu braucēju kategorijai, viņš demonstratīvi nospļāvās un krieviski paziņoja: "Man p... jūsu stulbie likumi. Kur gribu, tur parkojos," klāstīja kāds aculiecinieks.

Sadovskis atklāj, ka RPP regulāri saņem izsaukumus par to, ka Ceļu satiksmes noteikumus neievēro autovadītāji, kuri brauc ar mašīnām, kurām ir diplomātiskie numuri. "Jāatgādina, ka diplomātiskie numuri nedod tiesības ignorēt vietējos likumus un policija regulāri šādām automašīnām piemēro sodus," stāsta RPP pārstāvis. Vēstniecībām gan esot tiesības šos sodus apstrīdēt, ja tās var pierādīt, ka konkrēto transportlīdzekli izmantojusi diplomātiska amatpersona un automašīna izmantota dienesta vajadzībām.

Līdzīga rakstura pārkāpumus stāvvietās veicam novēroti arī apsardzes firmu auto vadītāji. Kāds aculiecinieks, pamanot,ka pie "Maxima" Rīgā, Rītupes ielā invalīdiem paredzētajā vietā apstājies "Koblenz" auto, ironiski secinājis, ka apsardzes firmai "Koblenz" jāpateicas par invalīdu pieņemšanu darbā. Gluži kā jebkuram citam šoferim, arī apsardzes firmas darbiniekam nav nekādu tiesību atkāpties no ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas, akcentē Sadovskis.

Nekauņas lielveikalu laukumos

Foto: DELFI Aculiecinieks

Invalīdu stāvvietu nekauņām tūdaļ uz pēdām seko tie autovadītāji, kuri nepieklājīgi rīkojas lielveikalu stāvlaukumos, aizņemot divas, trīs un pat četras iezīmētās vietas. Starp autovadītājiem arī tādi, kuru stāvlaukumā atstātā spēkrata dēļ brīva pārvietošanās liegta citiem šoferiem. Mārtiņš Rēzeknē pie veikala dokumentējis šķērseniski atstātu auto, kas tādējādi aizņēma četras iezīmētās vietas. "Rēzeknē parādās gados jauni šoferi. Diemžēl vadītāja pieklājību dažiem iegūt ir grūti. Tika aizņemtas četras parkošanās vietas, no kurām viena atzīmēta ar dzelteno apzīmējumu. Cerams, šoferis labosies un sāks cienīt citus autovadītājus," novēl Mārtiņš.

Savukārt lasītājs Juris izklāsta iemeslus, kādēļ turpmāk auto novietos pa divām iezīmētajām vietām. "Man trīs mēnešu laikā divas reizes ir noskrāpēta mašīna. Abas reizes, citai mašīnai aizskarot manējo stāvlaukumos. Par laimi, neviens nav cietis, bet es jau otro reizi kādas četras piecas dienas palieku bez auto, kamēr to krāso. Neviens nemaksā par manām neērtībām. Turpmāk parkošos pa divām vietām, līdz arī citi neiemācīsies pienācīgi novietot savu auto," klāstīja Juris.

Pašvaldības policija nekontrolē auto novietošanu privātu uzņēmumu stāvlaukumos – atzīmē Sadovskis. Uzņēmuma paša ziņā ir uzraudzīt kārtību savā teritorijā. Izņēmums ir invalīdu stāvvietas. "Liela daļa lielveikalu piesaistījuši kādu no privātajiem komersantiem un noteikuši maksu par stāvvietas izmantošanu, ja tā pārsniedz konkrētu periodu," situāciju raksturo Sadovskis, vienlaikus akcentējot, ka attēlos fiksētie auto novietošanas pa vairākām stāvvietām piemēri ir attieksmes jautājums. Baltajām līnijām lielākoties ir rekomendējošs raksturs, ja vien privātās autostāvvietas īpašnieks lietošanas noteikumos nav paredzējis citādi.

Piemēram, vērtējot aculiecinieka foto, kurā iemūžināts pie veikala stāvvietā novietots policijas automobilis, kurš daļēji ir aiz baltās līnijas, Sadovskis teic: konkrētajā gadījumā ir acīmredzams, ka vadītājs līniju nav šķērsojis ļaunprātīgi. Tomēr tajos gadījumos, ja automašīna stāvlaukumā novietota, traucējot pārvietoties citiem auto, pārkāpējs tiek sodīts ar 40 eiro.

Zālājā un uz ietvēm pamestie auto

Foto: DELFI Aculiecinieks

Dusmas un šķendēšanos aculieciniekos raisījuši uz ietvēm un namu pagalmos noteikumiem neatbilstoši atstātie auto. Starp iesūtītajām reportāžām fotogrāfijās fiksēts kāds džips Biķernieku ielā, kas rūpīgi novietots uz trotuāra pie daudzdzīvokļu mājas. Cīņa par vietām pagalmos vadītājus arī iedrošinājusi spēkratus atstāt zaļajā zonā. "Parkošanās kultūra Rīgas pagalmos. Cilvēki ar cūkas dvēseli," kritizē Genādijs. Aculiecinieks Atis savukārt nobildējis kādu tēti, kurš, atveidot bērnu uz dārziņu, automobili atstājis daļēji uz ceļa un daļēji uz ietves. "Tētis rāda labu piemēru, kā parkoties. Uz jautājumu, vai šādi parkoties ir normāli, viņš atbildēja: "Šeit taču nepietiek vietas, lai noparkotos!"," sarunu atstāsta Atis.

Kā viens no auto novietošanas pārkāpumiem Rīgā fiksēts arī kāds "Maxima" busiņš, kas atstāts, aizšķērsojot velosipēdiem paredzētu celiņu Skolas ielā. Policijā pauž, ka piegādes transportam ir gan tiesības atkāpties no dažu ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas, taču ne bloķēt veloceliņu vai stāvēt uz ietves. Par šādu pārkāpumu piemēro 30 eiro sodu.

Komentējot daudzu rīdzinieku ieradumu namu pagalmos auto atstāt zaļajā zonā, Sadovskis norāda, ka par auto novietošanu ārpus ceļa paredzēts 30 eiro sods. "Ja daudzdzīvokļu nama pagalmā trūkst stāvvietu, tad policija iesaka vērsties pie apsaimniekotāja, lai vēlāk mājas iedzīvotāju kopsapulcē lemtu par labāko risinājumu – dažos gadījumos palīdz papildu ceļa zīmju izvietošana, dažos - atļauju ieviešana. Atļaujas nozīmētu, ka tikai konkrētās ēkas iedzīvotāji pie mājas var likt savus auto," skaidro Sadovskis. Dažos gadījumos iedzīvotāji varot arī vienoties par jaunas stāvvietas izbūvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!