Foto: DELFI Aculiecinieks

Aculiecinieks Pēteris maijā iztīrījis savu piemājas garāžu un vēlējies atbrīvoties no dažādiem atkritumiem, tostarp bīstamajiem, taču saskāries ar situāciju, ka tam paredzētie konteineri ir slēgti. Rīgas dome taisnojas, ka radušās tehniska rakstura problēmas.

"Daļu atkritumu izmetam parastajā konteinerā. Burkas, pudeles – stikla konteinerā, plastmasu arī speciālajā. Pāri paliek vēl diezgan daudz elektrotehnikas – vecs dators, rūteri, DVD atskaņotājs, lampas, baterijas un vēl no remontdarbiem neizmantotas ķīmiskās vielas. Domājām, ka parastajos konteineros mest tomēr nevajadzētu, jo, ej nu sazini, kur tas sastāvs var iztecēt ārā, dzīvnieki saēdīsies, nonāks dabā," skaidro Pēteris.

Viņš kopā ar ģimeni noskaidrojis, ka AS "BAO", kas nodrošina pilna servisa medicīnisko atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus, sadarbībā ar Rīgas domi nodrošina sadzīves bīstamo atkritumu savākšanas punktus. Turklāt pēc norādītās informācijas secinājuši, ka vienkopus iespējams nodot teju visu – baterijas, elektrotehniku, medikamentus, ķīmiju.

Konteineri norādītājā laikā ir slēgti

"Prieks ātri beidzas, aizbraucot uz "Lukoil" benzīntanku Rīgā, Gunāra Astras ielā 7. Iebraucot benzīntankā, redzam konteineru ar plāksni, uz kuras skaidri un gaiši norādīts, ko pieņem, norādīts arī, ka tiek pieņemts katru dienu no pulksten 9 līdz 19, atslēga jāprasa DUS operatoram," stāsta aculiecinieks. Taču, ieejot benzīntankā un jautājot par iespēju izmantot konteineru, Pēteris saņēmis nelaipnu atbildi no kādas 40–50 gadus vecas sievietes, kura atteikusi, ka atslēgu viņai nav, bet atbildīgajam darbiniekam ir brīvdiena. Atkritumi tiekot pieņemti tikai darbadienās. Vīrietis piebilst, ka radusies sajūta, ka sieviete jutusies aizvainota par šādu traucējumu benzīntanka darba laikā.

Aculiecinieks nav metis mieru un devies uz citu "Lukoil" benzīntanku Rīgā, Ķīšezera ielā 31. "Tur pārdevēja laipnāka, bet arī tur mums tiek atteikts, norādot, ka atslēga parasti ir pie kases, bet DUS vadītāja, cik nopratām, to paņem pie sevis, tāpēc tagad nodot nevarēs," rezumē Pēteris.

Viņam radies jautājums: vai Rīgas domes īstenotajā projektā uzņēmums, kurš nodrošina bīstamo atkritumu savākšanu, saņem arī finansiālu atlīdzību? Šādā gadījumā, Pētera ieskatā, notiek krāpniecība. Pakalpojums, kā tas aprakstīts internetā un norādīts uz konteineriem, proti, "katru dienu", netiek nodrošināts. Pēteri tamdēļ neizbrīna cilvēku rīcība, bīstamos atkritumus izmetot "parastajos konteineros" vai pat mežos. Vēl jo vairāk tāpēc, ka līdz savākšanas punktiem arī nokļūt ir sarežģīti – sastrēgumu dēļ.

Pašvaldības atbildība

Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Maruta Bukleviča norāda, ka par bīstamo atkritumu savākšanu Rīgā lielākā daļa atbildības ir jāuzņemas pašvaldībai. Atbildes sniegšana konkrētajā gadījumā būtu vērtīga arī citiem, lai zinātu, kā rīkoties. Bukleviča atsaucas uz Ministru kabineta noteikumiem, kas paredz, ka pašvaldība savā administratīvajā teritorijā nosaka savākšanas laukumu darba laiku. Apmeklētājiem šādiem savākšanas laukumiem jābūt pieejamiem vismaz 20 stundas nedēļā, vismaz vienu dienu nedēļas nogalē, kā arī vismaz vienu darba dienu līdz pulksten 19.

Ja iestādes pārstāvjiem nav ļauts veikt to, ko paredz pašvaldības uzdevumi, tā neesot VVD atbildība, pauž Bukleviča. Viņa arī bilst, ka likumā noteiktās 20 stundas ir minimālā robeža, kas pašvaldībai ir jākontrolē.

Problēma tiks risināta

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta pārstāve Edīte Pūķe klāsta, ka starp "BAO" un RD Mājokļu un vides departamentu 2015. gadā noslēgtais līgums paredz septiņu sadzīves bīstamo atkritumu specializēto pieņemšanas punktu apsaimniekošanu Rīgas teritorijā. Tajos tiek nodrošināta 11 dažādu veidu bīstamo sadzīvē radušos atkritumu pieņemšana no Rīgas pilsētas iedzīvotājiem. "Minētais savstarpēji noslēgtais līgums nenosaka konkrētus sadzīves bīstamo atkritumu specializēto pieņemšanas punktu darba laikus. Vēloties nodrošināt maksimāli plašas iespējas iedzīvotājiem nodot sadzīvē radušos bīstamos atkritumus, "BAO" saskaņoja konteineru darba laikus ar apakšuzņēmējiem, kuri nodrošina konteineru izvietošanu savās teritorijās," skaidro Pūķe.

Atbildot uz jautājumu par konkrēto situāciju, ka sadzīves bīstamo atkritumu specializētie pieņemšanas punkti nav pieejami norādītajā darba laikā, viņa norāda, ka tā radusies neparedzētu apstākļu un cilvēcisko faktoru dēļ. "Diemžēl Astras ielas DUS darbinieks bija nejauši paņēmis līdzi konteinera atslēgas, kā rezultātā sadzīves bīstamo atkritumu specializētais pieņemšanas punkts nebija pieejams. Ķīšezera ielas DUS izvietotajam sadzīves bīstamo atkritumu pieņemšanas punktam ir salūzušas durvis, kā rezultātā, lai neapdraudētu iedzīvotājus, DUS vadītāja pieņēma lēmumu atslēgas neatstāt brīvi pieejamā vietā, līdz tiks atrisināta tehniskā problēma," atzīst RD Mājokļu un vides departamenta pārstāve.

Viņa stāsta, ka ir pieņemts lēmums sadarbībā ar apakšuzņēmējiem, kuru teritorijās ir izvietoti sadzīves bīstamo atkritumu specializētie pieņemšanas konteineri, precizēt šo konteineru darba laiku, cenšoties saglabāt pieņemšanas punktu maksimālu pieejamību Rīgas iedzīvotājiem, vienlaikus neradot papildu noslodzi apakšuzņēmēju cilvēkresursiem.

Jaunie sadzīvē radušos bīstamo atkritumu pieņemšanas punktu darba laiki tiks saskaņoti ar apakšuzņēmēju tehniskajām iespējām un iedzīvotāju pakalpojumu saņemšanas nepieciešamību, vienlaikus šī informācija tiks publicēta "BAO" tīmekļvietnē "www.bao.lv" un būs izlasāma uz informatīvajām plāksnēm pie sadzīvē radušos bīstamo atkritumu specializētajiem pieņemšanas punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!