Foto: DELFI
Garkalnes novada domes informatīvajā izdevumā "Garkalnes Vēstis" maijā publicētas bērnu pārdomas par Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolā notikušajām organizācijas "Papardes zieds" nodarbībām. Raksts izraisījis pamatīgu satraukumu, jo zem bērnu viedokļiem pašvaldības izdevuma drukātajā versijā tika publicēti arī viņu vārdi un uzvārdi.

Garkalnes novada domes informatīvais izdevums iznāk reizi mēnesī, un tā tirāža ir 4000 eksemplāru. Izdevēja ir Garkalnes novada dome, bet materiālus publicēšanai sagatavo domes Sabiedrisko attiecību daļa.

Atbildību noveļ uz domi

Sašutumu izraisījušā raksta "Skolēniem bezmaksas nodarbības ar "Papardes zieds"" autors drukātajā izdevumā un tā elektroniskajā versijā novada domes mājaslapā nav minēts. Tāpat izdevuma lasītāju vidū radušies jautājumi, kas intervējis bērnus – "Papardes zieda" pārstāvji, skolotāja vai kāds no domes darbiniekiem.

Kā sarunā ar portālu "Delfi" skaidroja "Papardes zieda" pārstāvis Kaspars Līcītis, organizācija "Papardes zieds", kura pēc nodarbībām arī anketē bērnus, pašvaldībai nav devusi anketas un tajās sniegtās bērnu atbildes. "Tās nav mūsu anketas. Mūsu anketas vienmēr ir anonīmas un pēc datu apkopošanas tiek iznīcinātas," apgalvo Līcītis, kurš vienlaikus piebilst – par notikušo atbildība ir jāuzņemas Garkalnes novada domei. Kā portāls "Delfi" uzzināja domē, rakstu sagatavojusi kāda Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas skolotāja.

Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas direktore Ilze Briņķe apstiprina, ka skolotāja ir sagatavojusi rakstu, tiesa, visa atbildība šajā gadījumā ir jānes domei, kura rakstu nav pārbaudījusi un rediģējusi. "Ja es kaut ko publicēju, tad es par to atbildu. Šajā gadījumā es to neesmu publicējusi. Viņiem [domei] ir jānes atbildība," pārliecināta ir skolas direktore, kura piebilst, ka pašlaik vecāki nav vērsušies skolā ar pretenzijām par publicēto rakstu, kā arī tajā redzamajiem bērnu vārdiem un uzvārdiem.

Foto: "Delfi" aculiecinieks. Garkalnes novada domes informatīvā izdevuma "Garkalnes Vēstis" drukātā versija.

Dome notikušo raksturo kā pārpratumu

Garkalnes novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Mārcis Bauze-Krastiņš portālam "Delfi" skaidroja, ka tajā laikā bijis atvaļinājumā. "Kolēģi, kas mani aizvietoja, rēķinājās ar to, ka regula Latvijā tiks piemērota no 25. maija. Tad sanāca tā, ka notika pārpratums," apgalvo domes pārstāvis.

"Personas dati tika publicēti absolūti nepretencioza, pieklājīga un izglītojoša raksta ietvaros. Pasniedzēja, kas bija raksta autore un attiecīgās mācību stundas organizatore, teicās, ka rakstu esot saskaņojusi, tāpēc pieņemu, ka tas ir iemesls, kāpēc rakstam neviens pastiprinātu uzmanību nepievērsa," papildina Bauze-Krastiņš, "pēc viena iedzīvotāja pastiprinātas uzmanības no Garkalnes novada domes laikraksta elektroniskās versijas personas dati tika izņemti (aut. – skatīt titulbildē)."

"Darba kolektīvā vēl visi nav iemācījušies jaunās personas datu regulas specifiku, jo kolektīvam ir notikusi tikai viena lekcija, kuras laikā apmeklētāji nepaspēja noskaidrot visus interesējošos jautājumus," taisnojas domes pārstāvis. Tāpat Bauze-Krastiņš portālam "Delfi" atklāja – nākotnē Garkalnes domes darbiniekiem ieplānotas papildu lekcijas par attiecīgajām tēmām un "domes darbinieki alkst zināšanu attiecīgajā jomā".

Bauze-Krastiņš nenoliedz, ka jaunā personas datu regula ir ieviesusi lielu neizpratni un sajukumu daudzās jomās Latvijā. "Līdz ar to cilvēki vēl tikai mācās ar šīm izmaiņām sadzīvot, tajā skaitā arī Garkalnes novada pašvaldībā," neslēpj domes pārstāvis.

Tā kā domes pārstāvim daži jautājumi likušies pretrunīgi, viņš esot vērsies pie juristiem, personas datu regulas skaidrotājiem un speciālistiem, kuri palīdzējuši rast atbildes par pretrunīgi vērtēto Vispārīgo datu aizsardzības regulu, tiesa, ne uz visiem jautājumiem eksperti varējuši sniegt atbildes. "Viņi uz daudziem jautājumiem nemācēja precīzi atbildēt un teica: "Dariet kā līdz šim, gan jau viss būs labi!" Vēl viņi minēja, ka īpaši neesot jāuztraucas gadījumos, ja personas dati netiek izmantoti ar ļaunu mērķi. Skaidrs ir tas, ka viss tika darīts kā līdz šim, un mēs redzam, viss tagad ir labi," klāsta Bauze-Krastiņš.

Domes pārstāvis sola nākotnē pievērst pastiprinātu uzmanību personas datu jautājumam, kā arī lieki neaizmantot personas datus. "Ja gadījumā izmantosim, tad likuma ietvaros," apgalvo Bauze-Krastiņš.

Tiesībsargs saskata likuma pārkāpumu

Tiesībsarga birojs, kurš portālam "Delfi" sniedza komentāru pēc bērnu tiesību nodaļas juristu izvērtējuma, uzskata, ka, publiskojot Garkalnes novada pašvaldības informatīvajā izdevumā konkrētu skolēnu rakstīto par nodarbībām ar biedrību "Papardes zieds", ir pārkāpts Bērnu tiesību aizsardzības likuma 71. panta pirmajā daļā noteiktais, proti, "informācija, kuru par bērnu ieguvis bērnu aprūpes, izglītības, sociālās palīdzības vai citas iestādes darbinieks vai valsts vai pašvaldības institūcijas darbinieks, pildot amata pienākumus, ir konfidenciāla, un ziņas, kas jebkādā veidā varētu kaitēt bērna turpmākajai attīstībai vai viņa psiholoģiskā līdzsvara saglabāšanai, nav izpaužamas".

"Kā redzams no rakstā minētā, par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem ne visiem bērniem bija ērti runāt, sniegt savu viedokli, jo tas skāra katra bērna privātumu," publicēto rakstu komentē Tiesībsarga biroja pārstāvji.

Tiesībsarga ieskatā, dome par organizācijas "Papardes zieds" nodarbībām varēja informēt sabiedrību, neizpaužot bērnu datus, bet apkopojot skolēnu viedokļus par nodarbību lietderīgumu anonimizēti. "Ņemot vērā bērnu vecumu, izpaustā informācija var būtiski ietekmēt viņu psiholoģisko labsajūtu ne tikai tagad, bet arī nākotnē," pārliecināti ir Tiesībsarga biroja pārstāvji.

"Bērnu vecākiem (likumiskajiem pārstāvjiem) ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā, lai izvērtētu atbildīgo darbinieku administratīvo atbildību. Vienlaikus vecākiem ir tiesības civiltiesiskā kārtībā vērsties tiesā par morālā kaitējuma atlīdzību," uzsver tiesībsargs.

Vienlaikus Tiesībsarga biroja pārstāvji vērš uzmanību, ka nav pieļaujama informācijas, kas norāda uz bērnu tiesību pārkāpumiem, pārpublicēšana sociālajos tīklos (aut. – izdevuma drukātās versijas raksts ar bērnu vārdiem un uzvārdiem tika publicēts tviterī). "Lai gan mērķis ir informēt sabiedrību par pārkāpumu, šādas informācijas izplatīšana turpina aizskart bērnu tiesības," piebilst biroja pārstāvji, "informācijas pārpublicētājam ir iespējams sasniegt ārkārtīgi plašu personu auditoriju dažu sekunžu vai "klikšķu" laikā, izraisot ievērojamu efektu sabiedrībā. Ar informācijas izplatīšanu šādā veidā vēl jo vairāk cilvēkiem ir iespējams identificēt bērnus, kuri pauduši savu viedokli iepriekš minētajā rakstā."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!