Foto: DELFI Aculiecinieks
Pieturoties aukstam laikam un stipram salam, Jēkabpilī pamazām aizsalst Daugava, tādējādi samazinot atklātu ūdeni tur palikušajiem 19 gulbjiem, raizējas vietējie iedzīvotāji. Ornitologs norāda, ka satraukumam nav pamata – gulbis atradīs citu ūdens tilpni, ja vien nav novārdzis.

"Jēkabpilī vienuviet pārziemot palika 19 gulbji. Sala dēļ gulbju izvēlētā vieta ar katru dienu aizsalst arvien vairāk," ziņo lasītājs.

Latvijas Dabas muzeja ornitologs un Latvijas Gulbju izpētes biedrības priekšsēdētājs Dmitrijs Boiko mierina, ka gadījumā, ja Daugava aizals pilnībā, gulbji aizlidos un atradīs citu, neaizsalušu ūdenstilpni. Gulbji konkrētajā vietā Jēkabpilī uzturas joprojām, jo tos aktīvi baro cilvēki.

"Taču, ja kāds vai kādi no gulbjiem ir vai kļūs novārguši, tad paliks uz ledus. Tādā gadījumā jāsauc VUGD gulbju glābšanai," skaidro speciālists un vietējos iedzīvotājus aicina sekot līdzi notikumiem.

Vienlaikus Boiko arī brīdina – pašu spēkiem mēģināt nokļūt uz ledus, lai glābtu gulbjus, ir bīstami. "Visticamāk, vietā, kur uzturas gulbji, ir spēcīga staume, tāpēc konkrētais posms ilgi neaizsalst, ap to ir plāns ledus," brīdina Boiko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!