Foto: DELFI Aculiecinieks
Otrdien, 13. februārī, Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē noritēja svinīgais dievkalpojums-atceres brīdis. Somijas 27. jēgeru bataljona simtgades karoga godināšanas un zvēresta nodošanas dievkalpojums kā apliecinājums likumīgai Somijas valdībai, kā tas notika pirms simts gadiem, portālam "Delfi" ziņo lasītājs Leons Stiprais.

Tieši pirms simts gadiem Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcā somu jēgeri izlēma, ka pienācis laiks tam,kam viņi apzināti gatavojās visu šo laiku. 1918. gadā Liepājas pusē jēgeri izgāja apmācības lauku poligonā. Jēgeriem bija īslaicīgas sadursmes ar nelielām Cariskās Krievijas daļām un izlūkvienībām.

Svinīgajā dievkalpojumā Liepājā 13. februārī piedalījās jēgeru 27. bataljona tradīciju kopšanas biedrība, Latvijas Nacionālā arhīva dalībnieki, Somijas vēstniecība Latvijā, Somijas un Latvijas armiju pārstāvji.

Tieši pirms simts gadiem Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcā somu jēgeri izlēma, ka pienācis laiks tam, kam viņi apzināti gatavojās visu šo laiku. 1918. gadā Liepājas pusē jēgeri izgāja apmācības lauku poligonā. Jēgeriem bija īslaicīgas sadursmes ar nelielām Cariskās Krievijas daļām un izlūkvienībām.
Leons Stiprais

Ierodoties Somijā, bija sācies pilsoņu karš, taču jēgeri palika uzticīgi Somijas likumīgajai valdībai. Pilsoņu karš gan ienesa somu tautā konfliktu un neapmierinātības gaisotni. Somus atkal apvienoja Ziemas karš un Turpinājuma karš.

13. februārī Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" telpās notika izstādes atklāšana, ko bija noorganizējusi Latvijas Nacionālais arhīvs. Pēc Somijas vēstnieka Latvijā uzrunas, kā arī Latvijas aizsardzības ministra un Nacionālā arhīva pārstāvju uzrunas sekoja neoficiālā daļa. Kopīga fotografēšanās, sarunās tika baudītas slavenās Somijas lašu maizītes, kā arī citas uzkodas. Jāpiebilst, ka arī baznīcā katrs Somijas pārstāvis vēlējās nofotografēties pie pirms gadiem iesvētītā un no jauna godinātā jēgeru bataljona karoga. To apsargāja un uz sarīkojuma vietām nogādāja trīs Somijas virsnieki.

Svētku dienas noslēgumā izskanēja bezmaksas koncerts visiem viesiem un liepājniekiem. Muzicēja Somijas armijas gvardes orķestris, ko diriģēja Jirki Koskinens (Jyrki Koskinen), lielu meistarību demonstrēja slavenais somu saksofonists Samu Metsenens (Samu Metsänen).

Koncerta otrajā daļā uzstājās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku orķestris pulkvežleitnanta Daiņa Vuškāna vadībā. Orķestri diriģēja arī kepteiņleitnats Guntis Kumačs. Koncertu bagātināja smilšu kino māksliniece Zane Pumpure-Prāmniece, stāstnieks Kaspars Kārkliņš un Liepājas Universitātes tautas deju kolektīvs "Banga". Koncertā atskaņoja Sergeja Austra Universa (1968) svītu pūšamo instrumentu orķestrim "Vidzeme". Izskanēja muzikālie stāsti "Tālavas taurētājs", "Turaidas Roze", "Zvejnieka sēta", "Umurgas zvans" un "Līgo".

Manī izbrīnu radīja jaunā un daudzsološā Arvīda Keinis (bass) spēcīgais, tīrais dziedājums. Ja viņš turpinās nopietni mācīties, tad Latvijas vārdu viņš varētu nest tālu pasaulē. Tam nepieciešami nopietni sponsori un mācību spēki, kuri, noslīpējot šo briljantu, piespraustu to Latvijas operdziedātāju debesu jumā. Koncertā skanēja arī Emīla Dārziņa "Lauztās priedes" Daiņa Vuškāna aranžējumā. Koncertu noslēdza somu jēgeru maršs. Publika piecēlās kājās, jo Somijā tā parasti rīkojas.

Pasākumu veicināja Aizsardzības ministrijas un Somijas vēstniecības Latvijā tulku darbs. Paldies tulcēm!

Nobeigumā vēlos piemetināt par Latvijas aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa īso, bet kvēlo uzrunu. Viņš pieminēja, ka mēs, Somija un Latvija, esam mazas valstis, bet alkas pēc brīvības lika un liek par neatkarību cīnīties.
Leons Stiprais

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!