Foto: F64
"Delfi" lasītājs Igors ir neizpratnē, kamdēļ poliklīnikā "Pļavnieki" viņam liedz nekavējoties veikt rentgenu, uz kuru nosūtījis ģimenes ārsts. Uzņēmuma pārstāvji skaidro, ka nekavējoties rentgenu veic tikai pacientiem ar traumām, vēsta portāls "rus.delfi.lv".

17. janvārī Igoram spēcīgi iesāpējās kāja, viņš vērsās pie sava ģimenes ārsta, kurš pieņem Veselības centru apvienības poliklīnikā "Pļavnieki". Ģimenes ārsts izrakstīja injekcijas, smēri un iedeva nosūtījumu uz rentgenu. Igors nopirka nepieciešamos medikamentus, kā arī pēc pāris dienām devās veikt rentgenu, bet tas viņam neizdevās.

"24. janvārī Rīgā bija spēcīgs slapjdraņķis, sniegs. Ielas un ceļus tīrīja ar nokavēšanos. Aiz pieraduma steigties pilsētas burzmā, es paslīdēju un nokritu. Tikai ar grūtībām piecēlos, jo spēcīgi sāpēja ceļgals. Saprotot, ka šīsdienas darīšanas ar to arī beigušās, es steidzos uz savu poliklīniku. Man vajadzēja uztaisīt ārsta nozīmēto rentgenu," teic Igors.

Vīrietis tikai ar grūtībām spēris soļus, turklāt poliklīnikas rentgena kabinets atradies septītajā stāvā. Koridorā gaidījuši vēl pieci pacienti, bet pie reģistratūras un rentgena kabineta pulksten 17 nav bijis neviena.

"Pasniedzu savu nosūtījumu un saņēmu atbildi: tuvākais pieejamais laiks ar nosūtījumu ir 12. februāris. Tas nozīmē, ka pēc 19 dienām. Norādīju, ka ciešu sāpes un ka man rokās ir nosūtījums, savukārt pie rentgena kabineta neviens negaida. Man pavaicāja, vai vēlos veikt rentgenu šodien? Teicu, ka ļoti. Atbildēja, ka tādā gadījumā jāmaksā komerciālā cena, proti, 15 eiro," klāsta Igors. Viņš mēģinājis noskaidrot, kāpēc jāmaksā, bet atbildi nesaņēma.

"Jā, izskatās, ka mums arī ar miljardu nepietiks... Tie slimnieki, kas atradās turpat blakus, arī smaidīja. Mums visiem atbilde taču bija acīmredzama, tāpat kā tad, kad Saeima pērn pieņēma skaļo budžetu, paredzot papildu naudu medicīnai," teic Igors.

Visās Veselības centru apvienības (VCA) poliklīnikās ir pieejami valsts apmaksāti rentgena pakalpojumi, taču tiem ir valsts noteiktās kvotas. Kvotu ietvaros pakalpojums ir pieejams tikai ar iepriekšēju pierakstu.

"Konkrētajā situācijā tuvākais laiks, kad iespējams pierakstīties uz rentgenu, ir februāris. Bez rindas pieņem bērnus ar akūtu saslimšanu un visus pacientus ar traumām, kuru dēļ nepieciešama neatliekama medicīniskā palīdzība. Reģistratūras darbinieks seko līdzi tam, lai ārsts kā nosūtījuma iemeslu būtu norādījis traumu. Šādos gadījumos pacientu pieņem uzreiz pēc ārsta apmeklējuma," portālam "rus.delfi.lv" skaidroja AS "Repharm" komunikācijas direktore Līga Ribkinska.

Ja trauma gūta vairākas dienas pēc ģimenes ārsta apmeklējuma (17. janvārī), kad pacients ārstu apmeklēja citu iemeslu, nevis 24. janvārī gūtās traumas dēļ, tad bezmaksas rentgena veikšanai nepieciešams iegūt jaunu nosūtījumu, kurā norādīta trauma.

Savukārt, ja nosūtījumā kā rentgena nepieciešamības iemesls nav norādīta trauma, tad pacientam ir divas iespējas: pierakstīties uz bezmaksas izmeklējumu tuvākajā pieejamajā laikā vai iegūt rentgena izmeklējumu uzreiz, saskaņā ar noteikto tarifu, informēja Ribkinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!