Foto: DELFI Aculiecinieks

Kādā Kuldīgas ūdenstilpnē šī gada sākumā novērots krāšņais mandarīnpīles tēviņš, kurš, visticamāk, ir izbēdzis no nebrīves, jo Latvijā šis putns dabiski neligzdo, portālam "Delfi" pastāstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedru koordinatore Elīna Kokareviča.

Par krāšņo putnu "Delfi Aculieciniekam" februārī ziņoja Laima Gūtmane, kura arī iemūžinājusi skaistos foto ar mandarīnpīles tēviņu.

"Starp pilsētā ziemojošām meža pīlēm šogad Kuldīgā pamanīts viens košs mandarīnpīles tēviņš. Lai arī tramīgs, tomēr pēc maizītes dodas kopā ar pārējām pīlēm," raksta Laima.

Portālam "Delfi" Kokareviča apstiprināja, ka fotoattēlos redzamais putns patiešām ir mandarīnpīles tēviņš. "Tas ir interesants novērojums, bet nav nekas unikāls," sacīja LOB pārstāve.

Kokareviča skaidroja, ka mandarīnpīles pieder pie "E" putnu kateogorijas sugām - tādām, kas izbēgušas no nebrīves. "Latvijā mandarīnpīle dabiski neligzdo," uzsvēra LOB pārstāve.

Tāpat viņa aicina cilvēkus neglābt putnu, ja vien tas nav fiziski savainots. "No novērojumu saraksta redzams, ka šīs pīles spēj izdzīvot arī ziemā - gluži tāpat kā citas pīles," norāda
Kokareviča.

Par Kuldīgā manīto mandarīnpīles tēviņu interneta vietnē "Dabasdati.lv" ziņojis arī kāds lasītājs. Viņš kartē atzīmējis pīles atrašanās vietu, kas ir kādā nelielā dīķī pie rotācijas apļa. Pīle Kuldīgā manīta no šī gada janvāra sākuma līdz pat 3. februārim.

Pērn mandarīnpīle (Aix galericulata) 6. novembrī manīta Ventspilī, 1. oktobrī un 26. augustā - Ogrē, bet Rīgā tā pamanīta laika posmā no 8. līdz 18. jūlijam. Savukārt 2017. gada 22. aprīlī mandarīnpīle manīta arī Naukšēnos.

Iepriekš par mandarīnpīli cilvēki ziņojuši 2014. gadā, 2013., 2012., 2011., 2009., 2008., 2007., 2006., 2005., 2004., 2003., 2002., 2001., 2000., 1997., 1990. gadā, liecina informācija Latvijas putnu sarakstā.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!