Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs, kurš pašlaik atrodas Marokas dienvidu daļā, Varzazatas pilsētā, kopā ar sievu un meitu, 29. janvārī negaidīti un neplānoti piedzīvojis ārkārtīgi retu parādību šajā valsts daļā – 15 centimetrus biezu sniegu. Vietējie mediji ziņo, ka sniegs Marokas dienvidos nav redzēts 50 gadus.

Ceļotājs un piedzīvojumu meklētājs Normans Graustiņš portālam "Delfi" raksta, ka sākotnējais mērķis bijusi Marokas piekraste uz dienvidiem no Agadiras – Mirleftas pilsētiņa. Šajā apkaimē viņi gribēja pabūt brīnišķīgajās paraplanierisma vietās. Tomēr, tā kā ģimenei bija dažas brīvas dienas, viņi devās pāri Atlasa kalniem uz Varzazatas pilsētu.

"No rīta, paraugoties pa logu, sajutāmies kā mājās, jo mālaino zemi klāja apmēram piecus centimetrus bieza sniega sega. Joprojām turpināja intensīvi snigt lielām pārslām," klāsta Normans. Viņš bija iecerējis turpināt ceļu uz Dades ieleju – kanjonu, kas atrodas apmēram 50 kilometrus uz ziemeļiem no Varzazatas, taču sniega sega kļuva aizvien dziļāka un viņš nolēma atgriezties.

Ģimene izmēģināja uzvel sniegavīru, taču šī iecere izrādījās visai sarežģīta. "Veļot sniega bumbu pa mālaino zemi, tā līdzi nes pamatīgu slapja māla kārtu. Pēc pāris minūtēm manas rokas izskatījās kā podnieka māceklim – vienos mālos," joko Normans. Pēcpusdienā viņš kopā ar sievu un meitu vēlreiz devās uz Dades kanjonu. Ceļotāji novēroja, ka sniega sega vietām sasniedza 15 centimetrus.

"Dažās pilsētās viss ir kā izmiris. Veikali un ēstūži ir slēgti. Daži cilvēki čībās vai gumijas zābakos staigā pa mašīnu izbraukāto ielas daļu. Neizskatījās, ka būtu izsludināta kāda ārkārtas situācija, drīzāk vietējie vienkārši sēž mājās un drebinās," raksta Normans. Viesnīcas šādos apstākļos apkurinātas netiekot.

Marokas dienvidu daļa neierasto snigšanu 29. janvārī piedzīvojusi pēc vairāku desmitgažu sausuma perioda, vēsta portāls "Marocco World News". Sniegs skāris Varzazatu, Tarūdāntu un Zagoru, kur sniegs nav pieredzēts piecdesmit gadus.

Nacionālā meteoroloģijas aģentūra medijiem vēsta, ka sniegs šajos reģionos uzkritis no Ziemeļeiropas nākošas spēcīgas gaisa masas dēļ. Reģioni pieredz ārkārtīgi zema spiediena gaisa masas, tādēļ Marokas dienvidos temperatūra var sasniegt 0 vai pat -1 grāda atzīmi. Prognozēts, ka temperatūras svārstības, kā arī lietus un sniegs atsevišķās Marokas daļās varētu turpināties līdz nākamajai ceturtdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!