Foto: DELFI Aculiecinieks
19. janvārī Dubultu jūras piekrastē cēli pastaigājušies gulbji, novērojis "Delfi" aculiecinieks Aleks.

"Gulbji vienkārši pastaigājās un, lai arī apkārt bija daudz sniega, izskatījās, ka tie jūtas lieliski," portālam "Delfi" stāsta aculiecinieks Aleks.

Vīrietis ir neizpratnē, kā šādā situācijā rīkoties – paskatīties un doties tālāk savās gaitās, vai tomēr ziņot cilvēku grupām, kas atbildīgi par dzīvnieku un putnu aizsardzību?

"Šī ziema gulbjiem ir labvēlīga, un ļoti daudzi no tiem palika pārziemot Latvijā. Nav nekas neparasts, ka arī jūras krastā Dubultos tos iespējams novērot," skaidro gulbju eksperts, Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko.

Boiko stāsta, ka aculiecinieka fotoattēlā ir redzami trīs paugurknābja gulbji (Cygnus olor) - divi pieauguši īpatņi un starp viņiem viens jaunais putns, kas izšķīlies 2017. gadā.

"Šie gulbji nav jāglābj. Tie izskatās veselīgi. Sniega dēļ tiem salst kājas, tāpēc gulbji bieži apsēžas un kājas ievelk siltajās spalvās," atzīst Boiko. Vienīgais drauds šiem gulbjiem varētu būt klaiņojoši suņi vai pret dzīvniekiem agresīvi noskaņoti cilvēki.

Eksperts skaidro, ka gulbji jūras krastā varētu palikt līdz pavasarim, ja civēki turpinās tos barot.

Paugurknābja gulbis visbiežāk sastopamā suga no pavisam trim Latvijā novērotajām gulbju sugām. Latvijā ligzdo ap 1000 pāri. Regulāri te pārziemo 200 līdz 5500 putni, atkarībā no ziemas apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!