Foto: DELFI Aculiecinieks
19. janvārī Jelgavas Jahtkluba teritorijā notika tradicionālā pareizticīgo gremdēšanās Lielupes svētītajos ūdeņos, portālam "Delfi" ziņo aculiecinieks Boris Zaezerskis.

"Mērcēšanās aukstajos ūdeņos šajā dienā, saskaņā ar kristiešu mācību, nav obligāta un, lai arī negribētos tam ticēt, nekādu attīrīšanos nedod. Ar peldēšanos grēkus neaizmazgāsi, tikai palielināsi savu gara spēku. Pareizticīgo priesteri akcentē: pats galvenais svētkos - ideja, pārdomas un lūgšanas.

Ja gremdēšanos cilvēks īsteno bez ticības, Svētko rakstu lasīšanas, nožēlas, grēksūdzes, dievgalda, mērķtiecīgas savas dzīves mainīšanas - tad tā vienkārši ir izklaide, tautas tradīcija, turklāt arī nedroša," raksta Boris Zaezerskis.

Kā vēsta informācija Latvijas pareizticīgās baznīcas mājaslapā, šīs tradīcijas aizsākumi meklējami pašos kristietības aizsākumos, kad to ar iegremdēšanos Jordānas ūdeņos savas kristīšanas laikā aizsāka pats Jēzus Kristus.

Lielā ūdens iesvētīšanas kārta tiek kalpota gan pareizticīgo dievnamos, gan zem atklātām debesīm upēs, ezeros, dīķos un akās. Šādā veidā iesvētīts ūdens iegūst īpašas spējas un tiek saukts par "lielo agiasmu" jeb svētumu.

Savulaik ciemos un citās apdzīvotās vietās Kunga Kristīšanas dienā visi iedzīvotāji pēc dievkalpojuma krusta gājienā devās uz tuvāko ūdenstilpni, cirta tajā āliņģi krusta veidā, kur arī iesvētīja ūdeni. Šī tradīcija līdz Otrajam pasaules karam bija izplatīta arī Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!