Foto: DELFI Aculiecinieks
"Buivīšu pilskalns atrodas pilnīgā pilskalna cieņu pazemojošā stāvoklī," pēc Buivīšu pilskalna apmeklējuma Daugavpils novada Nīcgales pagastā sociālajā vietnē "Facebook" raksta vēsturnieks un kultūras menedžmenta "Lauska" dibinātājs Juris Zālāns.

Brauciens ir otrais iecerētajā ekspedīcijā ar nosaukumu "100 Latgolys pilskolni". Zalāns norāda, ka pilskalns ticis izmantots arī kā kapsēta. Patlaban kapi ir izdemolēti un "ieauguši džungļos".

Kā novēroja Zalāns, tad vienā pilskalna pusē atrodas sagruvusi ferma. Otra puse ir nedaudz norakta, iespējams grants ieguves dēļ. Tāpat pilskalnu aktīvi izmantojušas lapsas, rokot alas.

Pilskalnā uzņemtajos fotoattēlos Zalāns fiksējis izmētātus cilvēku kaulus, galvaskausus.

"Mūsu senču kauli mētājas zem kājām. Nesaprotu, kā Daugavpils novada pašvaldība, Nīcgales pagasts var atļauties šo vietu degradēt līdz tādam stāvoklim?" sašutumu pauž Zalāns. "Nīcgaliešu vietā no kauna būtu zemē jāielien." Zalāns arī pieļauj, ka pilskalnā kapos guldīti turpat netālu izvietotās Nīcgales katoļu baznīcas draudzes locekļu senči un radi.

Atrunāšanās ar naudas trūkumu un nabadzību Zalāna ieskatā, neizskaidro to, kādēļ vietējie iedzīvotāji nesarīko talkas un nepārapbedī savu senču izmētātos kaulus. "Es domāju, ka pat no Rīgas cilvēki būtu ar mieru atbraukt savu reizi palīgā," spriež vēsturnieks.

Daugavpils novada pašvaldībā portālam "Delfi" stāsta, ka domes vadība par Zalāna "Facebook" ierakstu un fotoattēliem ir informēta. Pašlaik tiekot apzināta situācija. Līdzīgu komentāru sniedz arī Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcijā, norādot, ka uz Buivīšu pilskalnu apzināt tā šābrīža stāvokli devušies inspektori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!