Foto: DELFI Aculiecinieks
Inčukalna novadā kāds vērīgs "Delfi" aculiecinieks pamanījis, ka Gaujā tiek laisti attīrīšanas iekārtu notekūdeņi, kas ne tikai izraisa pamatīgu smaku, bet arī upē rada pleķus, pa kuriem redzēta peldam arī beigta līdaka. Pēc "Delfi" ziņas Valsts vides dienestam (VVD) inspektori devās uz norādīto vietu, kur secinājuši, ka vidē patiešām tiek novadīti notekūdeņi, kas nav pietiekami attīrīti.

Aculiecinieks portālam "Delfi" zināja stāstīt, ka Gaujā nesen uzcelta jauna ūdens attīrīšanas iekārtas ēka, bet aptuveni 500 metrus no šīs ēkas visi notekūdeņi tiekot laisti Gaujas upē. "Delfi" aculiecinieks pieļauj, ka attīrīšanas iekārtas nedarbojas, bet visa draza saiet upē, kas, iespējams, veicina vides piesārņošanu, jo tur manītas beigtas zivis un iepriekš minētie plankumi.

Nenormāla smaka un beigta līdaka Gaujas ūdeņos

Novembra beigās "Delfi" aculiecinieks devies pastaigā pa mežu, lai izbaudītu skaisto Gaujas Nacionālo parku netālu no Gaujas ciema Inčukalna novadā.

"Šoreiz nolēmām, ka iziesim citādāku maršrutu un apskatīsim vēl neapskatītās vietas. Viss bija brīnišķīgi, līdz mirklim, kad sajutām nenormālu kanalizācijas smaku, un aiz brikšņiem, upes malā, pavīdēja tīrums un liela aka," stāsta bilžu autors.

"Piegājām tuvāk, lai apskatītu to, un priekšā pavērās briesmīgi skati. Pāris gadus atpakaļ uzceltā Gaujas attīrīšanas iekārtu māja pa tiešo laida iekšā upē visu kanalizāciju. Kamēr bijām šokā par acīm redzēto, paskatījos upē, un tieši tad ar vēderu gaisā peldēja aptuveni pusmetru liela līdaka," apgalvo aculiecinieks, kurš beigto zivi iemūžinājis arī fotoattēlā (skatīt zemāk).

Foto: DELFI Aculiecinieks

Bilžu autors ir sašutis, ka Gaujas Nacionālais parkā, kas ir aizsargājama dabas teritorija, netiek attīrīta kanalizācija, bet viss tiek laists iekšā upē. "Kādēļ Inčukalna novada ļaudis maksā bargu naudu par ūdens apgādi un kanalizācijas attīrīšanu, ja nemaz neviens šo kanalizāciju neattīra," vaicā aculiecinieks.

"Pāris kilometrus uz priekšu pa upi ir atpūtas komplekss "Rāmkalni", kur vasarā tūristi, kā arī vietējie iedzīvotāji brauc atpūsties, tai skaitā izbraukt ar laivām, kā arī ir peldvieta ar iespēju peldēties, vai viņi zina, kādā ūdenī ir jāpeldas viņu apmeklētājiem?" neizpratnē ir "Delfi" aculiecinieks.

VVD konstatē pārkāpumus uzņēmumā

VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča portālam "Delfi" norādīja, ka VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektori veikuši pārbaudi PSIA "Vangažu avots".

"Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izplūdes vietā konstatēja, ka vidē tiek novadīti notekūdeņi, kas nav pietiekami attīrīti," portālam "Delfi" sacīja Bukleviča, kura arī uzsvēra, ka par notikušo sākta administratīvā lietvedība.

"Vides inspektors ir uzdevis līdz 15. decembrim iesniegt pasākumu plānu par sistēmas darbību un tās nepieciešamajiem uzlabojumiem," pauda VVD pārstāve. Uzņēmuma pārstāvjiem 18. decembrī ir jāierodas uz protokola sastādīšanu.

Novecojusi iekārta un rekonstrukcijas finanšu trūkums

PSIA "Vangažu avots" valdes priekšsēdētājs Kārlis Spraviņš portālam "Delfi" norāda, ka VVD pie secinājumiem nonācis, neveicot ūdens analīzes, bet balstoties uz vizuālu ūdens novērtējumu.

Taču uzņēmumam ir zināms par problēmām konkrētajā kanalizācijas notekūdeņu attīrīšanas vietā, jo iekārtas uzstādītas aizvadītā gadsimta 70. gados un joprojām nav rasta iespēja tās rekonstruēt.

"Ūdens attīrīšanas iekārta attīra ūdeņus Gaujas ciemā, kur ir ārkārtīgi maz iedzīvotāju. Šī iemesla dēļ mums nav izdevies piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus attīrīšanas sistēmas pilnīgai rekonstrukcijai. Sistēma ir novecojusi, turklāt arī iedzīvotāju skaitam pārāk liela," sacīja Spraviņš. Vienlaikus valdes priekšsēdētājs arī akcentēja, ka VVD regulāri veic notekūdeņu monitoringu. Dažkārt analīžu rezultāti ir labāki, bet dažkārt – sliktāki. Taču dzeramais ūdens, kā liecinot VVD analīzes, Gaujas ciema iedzīvotājiem pieejams augstā kvalitātē – teic Spraviņš.

Uzņēmums gan strādāšot pie VVD prasītā plāna sistēmas darbības uzlabošana, kas reāli nozīmē rekonstrukciju. "Vangažu avots" turpinās meklēt nepieciešamos līdzekļus, apņēmīgi sacīja Spraviņš. Jautāts par beigto līdaku, viņš norāda, ka bez analīžu rezultātiem nav zināms tās patiesais nāves iemesls.

Foto: DELFI Aculiecinieks
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!