Foto: Shutterstock
Kad tu sāc domāt par "Erasmus" studiju apmaiņu, cilvēki tev pastāstīs daudz un dažādas lietas. Vieni, iespējams, teiks, ka tu esi mazliet traks un vienkārši gribi ballēties. Citi varbūt tev palīdzēs izvēlēties galamērķi, vienlaikus jau plānojot, kā varēs atbraukt ciemos. Un tad vēl būs tie, kuri paši jau bijuši "Erasmus" apmaiņā un teiks, ka tā ir vislabākā lieta un pieredze.

Šobrīd pats atrodos "Erasmus" apmaiņā Portugālē. Tas ļauj man teikt: nevilcinies ne mirkli! Vienkārši dari! Lūk, septiņi iemesli, kāpēc:

1. Tu satiksi cilvēkus no visas pasaules. Tev būs draugi visā pasaulē. "Erasmus" tiešām ir starptautiska studentu pieredze, un tev būs iespēja iepazīt dažādas kultūras. Tā būs tava ikdiena – nakts vidū dzert brazīļu dzērienus, ēst franču kārumus un dziedāt Itālijas himnu ar saviem kaimiņiem ielas vidū.

"Erasmus" apmaiņas laikā var notikt jebkas, un tu vari paļauties uz saviem starptautiskajiem draugiem, ka tas tā arī būs. Draudzība ir kaut kas universāls visas pasaules cilvēku dabā, neatkarīgi no valodas, reliģijas vai etniskās izcelsmes. Tā ir brīnišķīga lieta – apzināties, ka tev ir draugi ārpus tavas valsts robežām, kurus tu vienmēr vari apciemot vai viņi var apciemot tevi, ar kuriem tev vienmēr būs daudz domu un lietu, ar kurām dalīties, pat ja jūs nesatiksiet viens otru katru dienu.

Jau šobrīd man ir draugi no Indijas, Brazīlijas, Venecuēlas, Irānas, Austrālijas, Nigērijas, ASV un, protams, visas Eiropas. Es zinu, ja kādreiz došos uz kādu no šīm valstīm, man būs, pie kā vērsties vai palikt pa nakti.

2. Tev būs iespēja daudz ceļot. Tu, visticamāk, dosies studēt uz valsti, kurā nekad iepriekš neesi bijis. Tas ir iemesls, kādēļ jāceļo, kas ir diezgan skaidri saprotams. Ceļošana kļūs par tavas ikdienas sastāvdaļu. Dodies nakts peldē okeānā, ballējies lielākajās Eiropas pilsētās, dodies nakts velobraucienā pa pilsētu, nokļūsti vietās, kuras zina tikai vietējie, uzkāp kalnā... Ieraugi Eiropu tādu, kādu iepriekš neesi to redzējis.

3. Ballītes, ballītes, ballītes... Visas "Erasmus" ballītes ir neprātīgi trakas. Priecājies un izbaudi savu studenta dzīvi! Šis ir tas, par ko cilvēki tevi brīdina – ballītes un dejas līdz rītam. Tu darīsi to visu un vēl vairāk. Tu pieredzēsi labākās ballītes un dejosi pie jebkuras melodijas vien tāpēc, ka tu izbaudi šo dzīves mirkli. Savukārt cilvēki, kuriem nepatīk ballītes un lieli pasākumi, var paņemt vīna pudeli un doties skatīties saulrietu, var aicināt citus uz savas valsts tradicionālajām vakariņām vai pavadīt nakti okeāna krastā, dziedot un klausoties dzīvo mūziku (man paveicies, jo daudzi draugi spēlē visdažādākos mūzikas instrumentus).

Tu nekad neaizmirsīsi trakās mājas ballītes, dzīvokļa biedrus, jaukos kaimiņus, kā arī mācīšanos, sēžot terasē.

4. Nostiprināsi angļu valodu un apgūsi jaunu valodu. Šis bija viens no iemesliem, kāpēc es nolēmu piedalīties "Erasmus" apmaiņā. Jebkurā valstī, uz kuru dosies, galvenā "Erasmus" valoda būs angļu valoda. Vari būt drošs, ka tavas komunicēšanas prasmes angļu valodā uzlabosies. Ja esi pietiekami motivēts, noteikti iesaku apgūt arī vietējo valodu, jo nekad nevar zināt, kad tev tā var noderēt.

Šai ziņā mazliet noslinkoju, portugāļu valodu neesmu iemācījies. Sākumā pie studijām angļu valodā man nebija viegli pierast, jo nekad iepriekš to nebiju darījis, tāpēc daudz laika pavadīju tulkojot, bet jau šobrīd ir daudz vieglāk.

5. Tu saņemsi finansiālu atbalstu. Visi "Erasmus" studenti saņem stipendiju, kuras apjoms atkarīgs no tavas valsts un izvēlētās mērķa valsts. Protams, studentiem iepriekš tiek stāstīts, ka stipendija nenosegs visas izmaksas, bet tāpat tas ir ievērojams atbalsts. Dodoties "Erasmus" no Latvijas, stipendija ir visnotaļ liela, kas padara studēšanu ārzemēs finansiāli iespējamu. Man tika piedāvāts dzīvot universitātes "kojās", tāpēc tas ļāva nedaudz ietaupīt, jo pārējie, kas īrē dzīvokļus un istabas, maksā divas reizes vairāk.

6. Tu kļūsi atbildīgāks. Daudzi studiju laikā vēl joprojām dzīvo ar saviem vecākiem vai citiem radiniekiem. Studijas ārzemēs sniedz iespēju uzzināt, ko nozīmē tikt galā ar visiem tiem uzdevumiem, ar ko apzinīgiem pieaugušajiem jātiek galā katru dienu. Tādējādi tu kļūsi neatkarīgāks, vēl jo vairāk tāpēc, ka ar to visu tev būs jātiek galā nepazīstamā vidē, sadzīvojot ar dažādiem cilvēkiem un mentalitātēm. Atgriežoties mājās, viss tev šķitīs sīkums.

7. Tu iedvesmosies un kļūsi motivētāks. Ir daudz studentu, kuriem šķiet, ka viņi savas studentu dzīves atsevišķos brīžos pazaudē jebkādu motivāciju. Esmu pārliecināts, ka tas notiek ar lielāko daļu no mums. Pavisam noteikti ir skaidrs, ka "Erasmus" semestris (vai gads) ir milzīgs iedvesmas avots nākotnes plāniem un, iespējams, pat īsts pagrieziena punkts tavai nākotnes karjerai. Paņemt nelielu pauzi un paiet nost no ierastās ikdienas un rutīnas var būt labākais risinājums šādai problēmai.

Ja tu vēl joprojām neesi pārliecināts, apdomā to, ka nav tāda "Erasmus" studenta, kas mājās būtu atgriezies vīlies un ar nožēlu par savu lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!