Foto: DELFI Aculiecinieks
21. novembra rītā Maskavas ielas 256/7 iedzīvotāji zem savu auto stikla tīrītājiem ieraudzīja "plāksterus" jeb kvītis ar 30 eiro sodu. Visu sodīto autovadītāju spēkrati stāvēja uz vecām betona plāksnēm, kuras pēc mājas remonta iedzīvotāji kopīgi nolēma izmantot autostāvvietas izveidei.

"Pirms vairākiem gadiem konkrētajā adresē notika fundamentāls remonts, pēc kura palika pāri vecas betona plāksnes. Strādnieki plāksnes salika vienuviet, kā redzams fotoattēlā, lai mājas iedzīvotāji uz tām varētu novietot auto," stāsta Dmitrijs.

Lasītājs apgalvo, ka trīs gadu laikā uz plāksnēm novietotie auto nevienam nav traucējuši, ne gājējiem, ne autobraucējiem. Tomēr viss mainījās 20. novembra vakarā. Dmitrijs pašlaik ir neizpratnē, kāpēc Rīgas pašvaldība nav parūpējusies par auto novietošanas iespējām iedzīvotājiem, ja reiz iedzīvotāju veidotā novietne izrādījusies traucējoša? Dmitrija ieskatā, remontu laikā pašvaldība būtu varējusi stāvvietas izveidot, jo braucamās daļas platums to pieļauj.

"Ierīkojot stāvvietu no vecajām betona plāksnēm mēs ieekonomējām līdzekļus Rīgas domes budžetā. Visi kārtīgi maksājam zemes nomas nodokli. Kāpēc gan savus auto tad nevaram novietot pie savas mājas?" vaicā Dmitrijs.

Rīgas pašvaldības policijā portālam "rus.delfi.lv" apstiprina, ka 20. novembrī ap pulksten 19 dežūrdaļā vērsās iedzīvotājs un ziņoja, ka pie mājas novietotās automašīnas pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus.

Ierodoties konkrētajā vietā, policija konstatēja, ka noteikumus pārkāpuši septiņi autovadītāji. "Vienlaikus vēlamies atgādināt, ka Rīgas pašvaldības policijas galvenais uzdevums ir kārtības nodrošināšana. Savukārt ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas kontrole namu pagalmos ir otršķirīga. Pagalmos policija viesojas tikai tajos gadījumos, kad automašīnas kādam traucē un saņemts izsaukums," skaidro Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Betona plākšņu izvietošanas darbi uz mājai pieguļošās teritorijas nebija saskaņoti ar "Rīgas namu pārvaldnieks", pauž uzņēmumā. Tas nozīmējot, ka autostāvvietas izveide netika saskaņota normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

"Runājot par pašvaldības iespējām paplašināt braucamo daļu vai radīt auto novietošanas vietas remonta laikā pagalmā, vērts atzīmēt, ka gadījumos, kad zemes gabals ir trešās personas īpašums, pašvaldībai, kas veic braucamās daļas asfaltēšanu, nav tiesību patvaļīgi, bez zemes īpašnieka piekrišanas, mainīt teritorijas plānojumu vai paplašināt braucamo daļu. Pašvaldībai ir tiesības pieņemt lēmumu par autostāvvietu būvēšanu tikai sev piederošā zemes gabalā, ja tādi ir mājas apkārtnē," teic "Rīgas namu pārvaldnieks" pārstāvis Krists Leiškalns.

Ja Maskavas ielas 256/7 mājas iemītnieki vēlas savā pagalmā ierīkot stāvvietu, nepieciešama zemes īpašnieka piekrišana. Šādā gadījumā RNP uzņemtos rūpes par projekta tehnisko saskaņošanu ar VAS "Latvijas valsts ceļi". Protokolu paraugus, kādā veidā dzīvokļu īpašnieki pieņem lēmumu par autostāvvietas būvniecību mājas pagalmā, var atrast RNP un Rīgas pašvaldības mājas lapās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!