Foto: Privātā arhīva foto.
Šajā novembra nedēļā mēs godinām varoņus, pateicoties kuriem šodien ir iespējama Latvijas valsts, un bez kuriem šodien pilsētu ielās neplīvotu sarkanbaltsarkanie karogi.

Iededzot sveces logos un pilsētu laukumos, piespraužot sarkanbaltsarkano lentīti pie mēteļa atloka un dziedot līdzi himnai, mēs visi izjūtam pacilājumu un kopības sajūtu, kā arī lepnumu par to, ko paveikuši mūsu senči.

Taču tagad, kad visas kaujas ir kļuvušas par vēsturi, ne mazāk svarīga ir varonība ikdienā. Tas nozīmē – palūkoties apkārt, ieraudzīt, kam nepieciešams atbalsts, un sniegt šo palīdzīgo roku.

Darbojoties biedrībā "Spartietis", mēs nepārtraukti strādājam, lai par īstiem varoņiem izaudzinātu mūsu jauno paaudzi. Veselā miesā mājo vesels gars – šī ir neapstrīdama patiesība, tāpēc mēs pieliekam visas pūles, lai jauniešos raisītu interesi par sporta aktivitātēm. Lai priekšroka būtu skriešanai pakaļ bumbai svaigā gaisā, nevis sēdēšana pie datora, līdz acis sārtojas un ķermenis paliek nevarīgs.

It īpaši svarīgi šādu aktivitāšu organizēšana ir Latvijas reģionos, kur cita veida atpūtas pasākumu iespējas bērniem un jauniešiem ir ierobežotas. Biedrība "Spartietis" ir organizējusi un piedalījusies vairāku pasākumu organizēšanā Latvijas novados ar bērnu un jauniešu iesaistīšanu, sadarbojoties ar sadarbības partneriem, te var minēt neskaitāmus pasākumus Dobelē un tās apkaimē, sporta spēļu bērniem un pusaudžiem organizēšanu kopā ar biedrībām "Gold Barbell" un "SB Koknesis". Esam bērnos un pusaudžos modinājuši interesi par cīņas sportu, rīkojot sacensības kopā ar cīņas klubu "Profesonālis", kā arī pievērsuši uzmanību neskaitāmām citām sporta disciplīnām, organizējot sporta spēles mūsu jaunākajai paaudzei Stopiņu novadā, kā arī veikuši citas darbības.

Mēs esam pārliecināti, ka mūsu sētā sēkla ir kritusi auglīgā zemē un, pateicoties mūsu aktivitātēm, daudzi bērni ir atklājuši sev tik atraktīvo sporta pasauli. Tāpēc aicinām arī citus sporta entuziastus iesaistīties kādā no sabiedriskā labuma organizācijām – šis ir veids, kā dot labumu mūsu valstij, vienlaikus gūstot maksimālu gandarījumu sev.

Vienlaikus, strādājot ar sportot gribošiem jauniešiem, mēs esam sapratuši, ka vēl svarīgāk ir pievērst uzmanību tiem bērniem, par kuru vienīgo apgādnieku ir kļuvusi valsts. Pateicoties Latvijas žurnālistiem, šodien īpaša uzmanība ir pievērsta dažādiem bērnu namiem visā Latvijā, ar pirkstu acī tiek norādīts uz amatpersonu neizdarību, kas bieži vien robežojas ar noziedzību. Taču bērni, kas ir bērnu namos, tie nav anonīmi cilvēciņi, par kuriem atbildību jāuzņemas tikpat anonīmām institūcijām. Tie ir bērni un pusaudži, kas ir mūsu jaunā paaudze, kas ir mūsu nākotne. Tieši tāpēc viņiem jāpievērš īpaša uzmanība, to vislabāk var izdarīt ar dažādām aktivitātēm un cita veida atbalstu, kas ļauj šiem "sistēmas bērniem" ieraudzīt, ka ikdiena var būt krietni krāsaināka un aizraujošāka.

Biedrība "Spartietis", sadarbojoties ar "Tamara Music Studio" jau ilgstoši sadarbojas ar Valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāli "Kalkūni", kurā dzīvo smagi slimi bērni. Iespējams, šiem bērniem nav iespēju skriet pakaļ bumbai un lēkāt pa batutu, tomēr arī viņiem ir svarīgi atrasties sabiedrībā, kas viņus pieņem, integrē un ļauj sajusties līdzvērtīgiem.

Šajā svētku nedēļā, kad mēs godinām Latvijas varoņus, aicinu mūs visus uz mazajiem ikdienas varoņdarbiem. Atrast laiku un iespēju iepriecināt kādu, kuram ik dienu pietrūkst kāds glāsts vai labs vārds. Palīdzēt atrast pareizo dzīves ceļu mazajiem cilvēkiem, kuriem likteņa dotā bagāža ir gana smaga. Pastiept palīdzīgu roku tiem, kuriem vajadzīgs tika iedrošinājums. Parādītt, ka ikdienas izvēle var būt sports un ka bērnība var būt brīnumaina un koša, ja to pavadi aktīvi. Es aicinu mūs visus kļūt par varoņiem kaut vai viena cilvēkbērna acīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!