Foto: DELFI Aculiecinieks
Andreja un viņa sievas kāzu jubilejas svinības augusta vidū Vecrīgā ieņēma negaidītu pavērsienu. Pārim apsēžoties pie galdiņa kafejnīcā, pie turpat uz brauktuves atstātā motorollera "Vespa" pienāca "Rīgas satiksmes" (RS) darbinieks un par spēkrata atrašanos stāvvietā piemēroja pēcapmaksu – 53 eiro. Andrejs nesaprot, kāpēc RS mopēdu pielīdzina automašīnai nevis velosipēdam.

"Bijām nolēmuši nosvinēt jubileju ar vakara tēju "Monterosso" restorānā Vaļņu ielā, motorolleru ap pulksten 21.30 atstājām uz brauktuves Vaļņu ielā 12. Trotuārs bija pilns ar cilvēkiem," 15. augusta notikumus atminas Andrejs.

Motorollers atradies uz brauktuves burtiski piecu metru attālumā no galdiņa, jo brauktuve bijusi pilnībā brīva no automašīnām. Andrejs biji gatavs jebkurā brīdī transportlīdzekli pārvietot, ja tas kādam būtu traucējis. Tomēr jau pēc mirkļa pie "Vespas" bija pienācis RS darbinieks un novietojis "paziņojumu par sodu".

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Es darbiniekam vaicāju, kāpēc tiekam sodīti un kā varu palīdzēt. Viņš atbildēja, ka nevaram: sods ir izrakstīts un tagad mopēds var stāvēt, kur novietots," atminas Andrejs.

Vīrietis esot iebildis, ka "Vespa" netraucē ne cilvēkiem, ne automašīnām, turklāt atrodas tukšā ielā. Andrejs arī RS darbiniekam pavaicājis, vai par turpat novietotu velosipēdu būtu tāds pats sods, uz ko RS darbinieks ieteicis ar iesniegumu vērsties uzņēmumā.

Soda kvītī bijis norādīts, ka paziņojums izrakstīts pulksten 21.40 par mopēda stāvēšanu Tarifu zonā R astoņas minūtes. "Saņemtajā paziņojumā bija minēts "automašīna", kuras marka ir "Vespa". Tomēr tas ir 50 kubikcentimetru dzinēja mopēds, kas līdzvērtīgs velosipēdam," pauž Andrejs.

Ar pretenziju par sodu, kā arī prasību to atcelt vīrietis septembra vidū vērsās RS, tomēr viņa prasību noraidīja. Kā pamatojums norādīts RS stāvvietu lietošanas noteikumu pārkāpums – motorollers stāvvietā atradās ilgāk nekā piecas minūtes.

RS pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane, komentējot Andreja gadījumu, paskaidroja, ka Rīgas domes noteikumos par autostāvvietu lietošanu nav atsevišķi izdalīti transportlīdzekļu veidi, kā, piemēram, mopēds, traktors, kvadracikls vai automašīna. Tāpat arī transportlīdzekļi netiek iedalīti pēc motora tilpuma.

"Regulējums par stāvvietu lietošanu attiecas uz visiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem, neatkarīgi no lieluma vai motora tilpuma," akcentē Bartaševiča-Feldmane. Uzņēmuma pārstāve arī piebilst, ka turklāt arī Ceļu satiksmes likumā mehāniskais transportlīdzeklis definēts kā pašgājējs transportlīdzeklis, kas pa ceļu pārvietojas ar savu enerģiju.

"Ceļu satiksmes likums paredz, ka mopēds ir mehāniskais transportlīdzeklis. Tādējādi arī mopēda lietotājam ir pienākums maksāt par autostāvvietas izmantošanu. Jāpiebilst, ka RS nepiemēro sodus, bet maksu par pakalpojumu noteiktajā kārtībā," teic Bartaševiča-Fedlmane. Vārds "automašīna" Andrejam izsniegtajā pēcapmaksas paziņojuma formā norādīts, jo lielākoties maksas autostāvvietās novieto tieši auto.

"Apstāklis, ka transportlīdzekļa marka ierakstīta ailē "automašīna" pēcapmaksas piemērošanu neietekmē," paskaidro uzņēmuma pārstāve.

Paziņojums, ko saņēmis Andrejs, noformēts precīzi, tajā iekļautas visas būtiskās ziņas: transportlīdzekļa reģistrācijas numurs, datums, laiks, kad fiksēta stāvvietas neapmaksāšana, norēķinu konts pēcapmkasas veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!