Foto: LETA
"Līdz ar rudens atnākšanu dienas kļūst īsākas, naktis garākas. Savukārt gājējiem un velosipēdistiem jāizmanto atstarojoši elementi, lai autovadītāji viņus jau laikus pamanītu. Vai tā notiek patiesībā?" vaicā portāla "rus.delfi.lv" lasītājs, kurš sašutis par likumsargu neieinteresētību jautājuma sakārtošanā.

Vitālijs raksta, ka, iestājoties lapkritim, pār autovadītāju lūpām aizvien biežāk izskan tādas frāzes, kā "teju, teju notriecu kājāmgājēju", "knapi paspēju izvairīties", "kaut kāds alkoholiķis uz ceļa guļ" un tā tālāk. "Domāju, ka gandrīz katrs autovadītājs uz savas ādas izbaudījis kaut vienu šādu situāciju. Tomēr esmu viens no tiem laimīgajiem. Pagaidām nevienu neesmu nositis. Bet cik gan ilgi man tā veiksies? Varbūt reiz pienāks tā liktenīgā diena un... tad man vajadzēs sēdēt cietumā?" pārdomās dalās lasītājs.

Vitālija ieskatā, liela daļa atbildības notiekošajā jāuzņemas Valsts policijai. Vīrietis neizprot, kā gan likumsargi var būt tik aizņemti, ka nepietiek laika, lai patrulētu uz ceļiem un izrakstītu sodus kājāmgājējiem un velosipēdistiem bez atstarojošiem elementiem. "Es jums pateikšu, ar ko viņi ir aizņemti. Dienu no dienas publiskajā telpā parādās foto un video, kas atspoguļo "smago" policijas darbu. Piemēram, "slēpšanos" krūmos vai aiz kāda cita objekta, lai medītu savus upurus – automobiļu vadītājus," viedokli pauž Vitālijs, kurš pats esot bijis liecinieks situācijai, kad likumsargi diennakts tumšajā laikā izrakstīja sodu autovadītājam, kaut gan tikai kilometru iepriekš bija pabraukuši garām trim "neredzamajiem" cilvēkiem. Iespējams, autovadītāja sodīšana bijusi izdevīgāka nekā audzinošais darbs, spriež Vitālijs.

Lasītājs aicina likumsargus parūpēties par to, lai "neredzamie" cilvēki sodus saņemtu tikpat lielā mērā kā autovadītāji. "Vai tiešām kājāmgājēju un velosipēdistu dzīvība ir lētāka par diviem līdz pieciem eiro par vesti? Ja tā, tad šī nav vis autovadītāju, bet gan policijas problēma," pārliecināts Vitālijs, atgādinot, ka tuvojos novembris. Mēnesis, kas iepriekšējos gados atzīts par rekordlaiku notriekto kājāmgājēju skaita ziņā.

Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Simona Grāvīte lasītāja pārdomas komentē, norādot, ka rūpes par mazāk aizsargāto ceļu satiksmes kustības dalībnieku aizsardzību ir viena no likumsargu prioritātēm.

"Kārtības sargi strādā – kājāmgājējiem un velosipēdistiem atgādina par gaismu atstarojošu elementu nēsāšanu apģērbā, kā arī par nepieciešamību izmantot gaismu atstarojošas vestes," sacīja Grāvīte. "Ik dienu strādājot uz ceļiem, policisti iespēju robežās mazāk aizsargātajiem ceļu satiksmes dalībniekiem izdala gaismu atstarojošas vestes, tāpat arī izraksta sodus, ja netiek ievēroti ceļu satiksmes noteikumi. Par konkrēto pārkāpumu paredzēts brīdinājums vai naudas sods no septiņiem līdz 30 eiro," informēja Grāvīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!